GROVRENSES. Bæra blir grovrenset ved hjelp av en trakt påkoblet en støvsuger. - Men ikke kjør støvsugeren på full styrke, for da forsvinne bæra også, tipser Tove. Foto: Sylvia Bredal
GROVRENSES. Bæra blir grovrenset ved hjelp av en trakt påkoblet en støvsuger. - Men ikke kjør støvsugeren på full styrke, for da forsvinne bæra også, tipser Tove.

En racer i bærskogen

De er røde og de er mange. Vi dro på leting etter tyttebæra i Saltdal med Tove Berg.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er kraftig sus i furutoppene denne første dagen i oktober. Temperaturen har sunket noen grader over natta, men sola skinner fra blå himmel. Saltenposten har oppsøkt en sanker og ivrig bærplukker på Nordnes, Tove Berg.

- Jeg har alltid likt å plukke bær, forteller Berg som har intet mindre to bærfrysere.

Tidlig i sommer var det mange som fryktet for at det ble nok en dårlig bær-høst. Men der tok vi feil.

Plukker i munnen

Det har vært mye bær å finne september og fortsatt er det mye bær å finne. Lørdagen var hun oppi fjellet for å plukke, mens i dag drar vi i skogen, like ved E6 på Nordnes. Bærspann og bærplukker er med.

- Før plukket jeg alltid bare med hendene. Men jeg har fått gikt i fingrene, så da må jeg bruke bærplukker, forklarer hun.

Det første som møter oss er blåbær. Veldig mye blåbær. Vi plukker i munnen og konstaterer av den er nydelig.

- At ikke folk har vært og plukket her, sukker Tove oppgitt.

Hun synes dessverre det er få bærplukkere å se, og at det er nesten bare hennes generasjon som plukker bær. I tillegg merkes det at det er færre dyr som er på beite, og da gror det igjen, og blir mindre bær.

Begynner på våren

Tove Berg har registrert at det selges bær på Facebook, og selv vet hun av en annen bærplukker i kommunen som finansierer sydentur med bærsalg.

Selv selger hun ikke bær, men plukker gjerne til sine to sønner og ei god venninne og tar gjerne med barnebarna på tur.

- Ja, så plukket jeg litt blåbær til en nabo, legger hun til.

Den tidligere kokken synes en skal ta vare på den grøden som er å finne i naturen. Hun plukker sopp, teiebær, bringebær, multe, rognebær, hagebær og einebær. Det sistnevnte er det også mye av i år.

- Sankingen begynner på våren med å tappe bjørkesaft som jeg koker inn til sirup.

En del av bæra blir frosset hel, og gjerne brukt som smakstilsetning i hjemmelaget is.

Etter ei frostnatt

Jeg blir selvsagt imponert av all høstingen og må notere underveis, mens jeg prøver å plukke bær og ta noen bilder. Vi forflytter oss til den andre siden av skogsveien, og der endelig ser vi rødt i rødt. Stor fin tyttebær.

- Selv liker jeg egentlig tyttebæra best etter den har fått ei frostnatt. Hu blir mye saftigere da, mener Tove.

Men noen frostnatt har det ikke vært ennå i Saltdal.

Mange typer bær

Eget viltkrydder har hun begynt å lage, og er inspirert av naboen som er ivrig på å tørke urter. I viltkrydderet har hun tørket ryllik, tørket rognebær, bjørnerot og knuste einebær, samt maldonsalt.

Tove som opprinnelig er fra Andenes har bodd i Saltdal siden hun flyttet hit for å ta kokkeutdanning som 17-åring. Her møtte hun Rune Berg på en fest, og ble værende i Saltdal. Begge sønnene har også bosatt seg i Saltdal, og dermed er de fire barnebarna nært.

Rensing med støvsuger

- Det er sjelebot å plukke bær, sier Tove, og det er vi enige om. Tiden flyr fort av gårde og får en tenkt både på det ene og det andre.

Ei dårlig hofte begrenser Tove litt med radiusen, og hun går ikke lenger på elgjakt. Når bøtta er full vender vi tilbake til huset i skogen. Der har mannen Rune Berg, naboen Helge Hansen og venninna Anne Høgsand kommet hjem med flotte slakt av elg.

Tove viser meg først hvordan hun grovrenser bæra ved av en slags trakt koblet til en støvsuger.

- Naboen har en sånn, og det fikk meg til å kjøpe den. Jeg synes den gjør jobben sin, sier Tove mens hun fyller på bær.

Blader og kvister forsvinner i støvsugerposen, mens bæra faller ned i ei bøtte som står på bakken.

Spann etter spann

Tove har ikke notert opp alle liter med bær hun har sanket denne sesongen. Men det er mange, når det som regel er fem-liters spann som fylles opp når hun er ute. Noe bær lages det saft av noe blir det likør av.

Og lurer du på hvor mye sukker hun bruker på tyttebæra så er det et halvt kilo på to liter.

- Noen liker også å blande i litt vaniljesukker, sier hun.

Venninna Anne som er på besøk får med seg 15 liter Tove-tyttebær til Drammen.

Etter en kokk kaffe er gjengen i sving med å skjære opp elg på kjøkkenet. Elg og nyrørt tyttebær blir det selvsagt til middag.

Powered by Labrador CMS