KOMITEEN. Denne gjengen har vært sentrale i jobben med boka. Fra venstre Ulf Bakke, Steinar Skogstad, Kjell Magne Johansen, Liv Krane, Kjell Skogstad og Anne Marit Franing. Jack Inge Sørelv og Arne Arnesen var ikke til stede på lanseringa. Alle foto: Sverre Breivik Komiteen. Denn gjengen har vært sentrale i jobben med boka. Fra venstre Ulf Bakke, Steinar Skogstad, Kjell Magne Johansen, Liv Krane, Kjell Skogstad og Anne Marit Franing. Jack Inge Sørelv og Arne Arnesen var ikke til stede på lanseringa. Alle foto: Sverre BreivikSPILTE. Aksel Vestavik leverte de kunstneriske innslagene under lanseringa. Aksel Vestavik leverte de kunstneriske innslagene under lanseringa.VETERAN. Ingen har vel vært så tett på Saltdalsboka opp gjennom årene som nettopp Liv Krane som er redaktør for denne utgivelsen. Veteran. Ingen har vel vært så tett på Saltdalsboka opp gjennom årene som nettopp Liv Krane som er redaktør for denne utgivelsen.KJØPTE. Trond Bakke var blant de første som sikret seg noen eksemplarer av Saltdalsboka 2016 - 100 år i samfunnets tjeneste. Trond Bakke var blant de første som sikret seg noen eksemplarer av Saltdalsboka 2016 - 100 år i samfunnets tjeneste.
KOMITEEN. Denne gjengen har vært sentrale i jobben med boka. Fra venstre Ulf Bakke, Steinar Skogstad, Kjell Magne Johansen, Liv Krane, Kjell Skogstad og Anne Marit Franing. Jack Inge Sørelv og Arne Arnesen var ikke til stede på lanseringa. Alle foto: Sverre Breivik Komiteen. Denn gjengen har vært sentrale i jobben med boka. Fra venstre Ulf Bakke, Steinar Skogstad, Kjell Magne Johansen, Liv Krane, Kjell Skogstad og Anne Marit Franing. Jack Inge Sørelv og Arne Arnesen var ikke til stede på lanseringa. Alle foto: Sverre Breivik
En historisk utgivelse
Da Saltdalsboka 2016 ble lansert mandag ettermiddag ble det med et høyst historisk sus.
SALTDAL: Ei bok fullpakket av Vensmoen-historie ble lansert nøyaktig på dagen 100 år etter at de første pasientene ble innlagt på tuberkulosesanatoriet.
Samarbeids-prosjekt
Lanseringa skjedde selvsagt i storsalen i hovedbygget på Vensmoen, og foruten informasjon om boka ble det både kaffe, kaker og musikalsk innslag ved Aksel Vestavik.
Det er Saltdal historielag som sammen med redaktør Liv Krane som har sørget for at den flotte historieboka nå ligger i butikkhyllene, og historielagets leder Ulf Bakke takket alle som hadde bidratt til utgivelsen.
Et bredt bilde
Siden novemberdagen i 1916 har det skjedd svært mye på Vensmoen, noe årets Saltdalsbok virkelig går i dybden på.
Gjennom solide artikler fra 35 forfattere og rundt 400 bilder og illustrasjoner får leseren et bredt bilde av Vensmoen tre viktige epoker, fra livet til både ansatte og pasienter.
Betydningen Vensmoen har hatt i en større sammenheng blir også belyst.
Naturlige fortrinn
Hvem vet hvordan Saltdal hadde sett ut dersom ikke Stortinget i 1912 fattet beslutningen om at sanatoriet i Nordland skulle ligge på Vensmoen.
- De var ute etter et sted med furuskog, frisk luft og kort mørketid. Dette skal ha vært avgjørende for at Saltdal vant kampen mot svært mange andre interesserte kommuner, sa bokas redaktør Liv Krane under lanseringa.
Storsalen selvsagt
Etter vedtaket i Stortinget i 1912 gikk man i gang med byggingen året etter. Det som i mange år var Nordens lengste trebygning tok sin tid å sette opp.
De første pasientene kom som kjent 7. november 1916, mens den offisielle åpninga ble foretatt 1. august 1917.
100 år - tre epoker
Det startet med tuberkulose-sanatorium i 1916, og i løpet av de 50 årene det var i drift ble rundt 20.000 personer behandlet her.
I 1966 overtok Nord-Norges Diakonistiftelse anlegget og etablerte sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede i Nordland.
Etter temmelig nøyaktig 25 år kom HVPU-reformen og Vensmoen opphørte som institusjon.
Stor arbeidsplass
På det meste skal det ha vært rundt 500 ansatte på Vensmoen og det var kommunens desidert største arbeidsplass. Det var et eget samfunn på platået med et rikt utvalg av aktiviteter og muligheter.
Etter at reformen inntrådte i 1991 har det vært både flyktningmottak, ortopedi, gartneri og mye annet på Vensmoen. I dag er det rundt 200 personer som har sin daglige jobb på området.
Satt sine spor
Historien om Vensmoen er spennende og svært mange saltdalinger, i alle fall i øvre del av bygda, hadde noen i familien som jobbet på Vensmoen. Gjerne flere generasjoner.
Vensmoen har satt sine spor i mange mennesker, på godt og vondt. Det er mange gripende historier i boka som anbefales på det varmeste.
Ikke slutt
Den inneholder artikler, intervju, historiske bilder og mye ny kunnskap. Du kan også lese mye om ringvirkningene dette anlegget har hatt for enkeltpersoner, lokalmiljø, Saltdal kommune og resten av landsdelen.
Historien er 100 år og ingen vet hvor den ender.