FØRSTE BOK. Gry Nordvik Karlsen (56) har sammen med søsteren Ane Nordvik Hasselberg (46) gitt ut sin aller første bok. Det er en kokebok med mange ulike oppskrifter på mat man kan lage på ei takke. Foto: Frida Kalbakk
FØRSTE BOK. Gry Nordvik Karlsen (56) har sammen med søsteren Ane Nordvik Hasselberg (46) gitt ut sin aller første bok. Det er en kokebok med mange ulike oppskrifter på mat man kan lage på ei takke.

En helt spesiell kokebok

Det er langt fra bare lefser som kan stekes på ei stor takke.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: De to søstrene Gry Nordvik Karlsen (56) og Ane Nordvik Hasselberg (46)har gitt ut kokebok med mat som kan lages på ei takke.

Coversiden av boka viser tradisjonelle lefser på ei stor takke. Men mellom de to permene skjuler det seg så mye mer. Alt fra bakst til middagsmat.

Fersk kokebok

Gry Nordvik Karlsen (56) har for anledningen funnet fram et par lefseslag, som ligger dandert på et fat. Krinalefse og tynnlefse.

Hun blar i den ferske kokeboka, som nærmest har kommet rett fra trykkeriet.

- Jeg forstår nesten ikke at den er vår, så jeg må jo si jeg er veldig fornøyd, smiler Gry.

Lillesøster Ane Nordvik Hasselberg (46) er bosatt i Trondheim og ble forhindret fra å komme på besøk til søsteren i Nordvika.

Lang prosess

- Jeg kjøpte meg ei takke for blant annet å lage surlefse. Men da jeg begynte å lete etter andre oppskrifter, fant jeg nesten ingen. Sånn kom også ideen om bok, forteller Ane Nordvik Hasselberg på telefon til Saltenposten.

I om lag to år har de jobbet med boka. Og det har vært mye prøving og feiling. Noen oppskrifter er gamle tradisjonelle, mens noen er helt nye.

Til inspirasjon

Boka er nå utgitt via Kagge forlag, og er på vei ut i butikkene. Det tar tid å få sendt boka landet over, og den vil tidligst være i salg over hele landet førstkommende mandag.

- Veldig artig å få gitt den ut hos Kagge. Det var dessuten det første forlaget vi tok kontakt med, sier Gry.

- Det som appellerte med takkemat-ideen til Nordvik-søstrene var at boka både skulle inneholde tradisjonsmat, men også middagsmat. Resultatet er en bok med mange flotte bilder og gode oppskrifter som garantert inspirerer leseren, sier Raymond Wik, markedsansvarlig hos Kagge.

Gjort alt selv

Boka er et skikkelig håndverk. All maten er fotografert på egenhånd, alt er smakt på og godkjent og også layouten har de jobbet med i samarbeid med forlaget.

- Jeg har lært hvor viktig lys er under fotografering. Det har vært en del bilder som måtte tas om igjen. Og om bildene ble dårlige og maten var spist, så var det bare å starte på nytt, ler Gry.

Sparer tid

Gry nevner eksempler fra boka. Egg og bacon til hele familien for eksempel, stekt i en fei. Flatbrød, fiskepinner, taco og pizza.

- Vi har utfylt hverandre bra, sier Gry og forteller at hun har vært opptatt av tradisjonsmaten mens søsteren har vært mer på middagsretter som kan lages kjapt.

- Nå har jeg på en måte den kokeboka jeg manglet, sier Ane fornøyd.

Takkebølge

- Takka er et helt fantastisk redskap. En kan lage masse mat på kort tid, enten til mange personer eller som du kan fryse ned, sier Gry.

Både hun og søster Ane oppfordrer alle til å tørke støv av takka, eller låne en om de har en.

- Jeg håper det blir en takkebølge over hele landet, sier Ane avslutningsvis.

Det er for øvrig verdt å nevne at alle oppskriftene i boka også kan lages uten takke. Så lenge du har en stekepanne kommer du langt. Det tar bare lenger tid.

Powered by Labrador CMS