SJELDEN PREMIERE. Fauske fikk selveste urpremieren på dokumentaren Hamada på lørdag. Asria Mohamed fra Vest-Sahara hadde reist til Fauske for å holde foredrag om den glemte konflikten i området, og flyktningleirene i ørkenen som nesten ingen vet om. Det var Kjetil Sørbotten som hadde kapret premieren til Fauske. Foto: Maria E. Trondsen
SJELDEN PREMIERE. Fauske fikk selveste urpremieren på dokumentaren Hamada på lørdag. Asria Mohamed fra Vest-Sahara hadde reist til Fauske for å holde foredrag om den glemte konflikten i området, og flyktningleirene i ørkenen som nesten ingen vet om. Det var Kjetil Sørbotten som hadde kapret premieren til Fauske.

En helt spesiell filmpremiere på Fauske

Asria Mohamed og Ketil Sørbotten var spente foran den første visninga av dokumentaren Hamada.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Kinosalen var nesten halvfull da dokumentarfilmen "Hamada" hadde sin norgespremiere, eksklusivt på Fauske i første omgang. Det var halvt om halvt med flyktninger og fauskefolk tilstede.

Vunnet pris

Dokumentaren handler om de glemte flyktningeleirene midt i Sahara. Den har blant annet vunnet pris for beste spanske film og beste regissør.

Flyktningleiren i Sahara er en av verdens største flyktningleirer. Asria Mohamed, som er fra Vest-Sahara, hadde reist fra Oslo for å holde foredrag for de som skulle se filmen.

Oppvokst i leiren

Hun har selv vokst opp i flyktningeleiren, og har fortsatt familien sin der inne. Hun er overrasket over hvor få som faktisk vet om leiren i Sahara.
- Vi er glemte flyktninger og dette er en glemt konflikt, sier Asria, som har kommet seg ut av leiren og som arbeider med å informere vestlige land om den uholdbare situasjonen.

200.000

Konflikten består i at Marokko fortsatt kontrollerer Vest-Sahara, noe som gjorde at folk der måtte flykte til ørkenen i Algerie.

I 40 år har det levd mennesker i denne leiren, i telt og skrøpelige hus. Leirene rommer rundt 200.000 mennesker, som venter på å få avgjort sin skjebne.

Eksklusiv premiere

Årsaken til at filmen får norsk urpremiere på Fauske, er at Kjetil Sørbotten kjenner regissøren Eloy Dominguez Seren.

Det var to visninger av filmen lørdag, den ene klokka 14 og den andre klokka 18. Alle som dro innom på Amfi og slo av en prat med ungdommene som arrangerte kulturdag der, fikk gratis billett til den første visninga.

Visninga klokka 18 er en åpen visning der folk må kjøpe billetter.

Powered by Labrador CMS