FRA FJERN OG NÆR. Lise Godtfredsen (27) fra Sulis og venninnen Marlene Arntsen (25) fra Fauske, har tatt turen til Valnesfjord for å se etter julegaver. Foto: Erica Restoften
FRA FJERN OG NÆR. Lise Godtfredsen (27) fra Sulis og venninnen Marlene Arntsen (25) fra Fauske, har tatt turen til Valnesfjord for å se etter julegaver.

- En ganske ny juletradisjon i vakkerbygda

For åttende år på rad kan du besøke Julekolonialen hos Han Sylte i Valnesfjord.

Publisert Sist oppdatert

- Ja du kan trygt si at det har blitt en juletradisjon at Han Sylte skifter ham og blir en fargerik og overdådig julebutikk, forteller innehaver Mathilde Winther (37) til Saltenposten.

Sammen med ektemannen Håvard Winther (40), har hun brukt mye tid på å forberede årets utgave av Julekolonialen.

- Jeg tar ut varer og skaper julekolonialen fra slutten av august og fram til åpning i slutten av oktober. Sammen med meg har jeg flere sambygdinger som synes skapelsen av julekolonialen er en koselig høst og førjul-aktivitet, forteller Mathilde.

Ekteparet har et hus i sentrum av Valnesfjord, Strømsnes, hvor de blant annet har hatt konseptet Han Sylte i butikklokalene i første etasje.

Dette er en delikatesse-butikk, et slags landhandleri og innimellom bakeri og restaurant.

- Håvard baker de beste kanelsnurrene og produserer alle Han Sylte sine produkter til eget utsalg og distribusjon vi har, forklarer Mathilde som opprinnelig er vesteråling, men har bodd i Valnesfjord i en årrekke.

TRADISJON. Julekolonialen på Strømsnes, har blitt en kjær tradisjon for både valnesfjerdinger og tilreisende folk som er- eller vil komme i julestemning. Foto: Erica Restoften
TRADISJON. Julekolonialen på Strømsnes, har blitt en kjær tradisjon for både valnesfjerdinger og tilreisende folk som er- eller vil komme i julestemning.

Hun og mannen har tre sønner, og er ellers svært aktive som både gründere og deltakere i livet ellers i bygda.

Paret er begge utdannet vernepleiere. Og Mathilde har full jobb som daglig leder i teknologiselskapet Ilder Nord, som jobber med digital produktutvikling.

- For meg er julekolonialen noe som først og fremst er en veldig trivelig tradisjon som sprer glede og kos. Det er motiverende å høre fra våre gjester hva vi betyr for dem, for mange er det å besøke oss en tradisjon som de ser fram til i lang tid. Slike forventninger, fra både store og små barn, tar vi på det største alvor, understreker Mathilde.

HAN SYLTE. Innehaverne av Han Sylte og Julekolonialen i Valnesfjord, Håvard og Mathilde Winther. Foto: Arkiv
HAN SYLTE. Innehaverne av Han Sylte og Julekolonialen i Valnesfjord, Håvard og Mathilde Winther.
IKONER. Alle disse damene, levende eller døde, er en litt annen type ikoner det vi kanskje er mest vant til i forbindelse med jul. Både Kim Friele, Bobby og Socks tilhører den fargerike siden av livet. Foto: Erica Restoften
IKONER. Alle disse damene, levende eller døde, er en litt annen type ikoner det vi kanskje er mest vant til i forbindelse med jul. Både Kim Friele, Bobby og Socks tilhører den fargerike siden av livet.
HELLIG ÅND. Denne dama er kjent for å konversere med åndeverdenene. Skal tro om Lilli Bendriss også har direktenummeret til den hellige ånd? Foto: Erica Restoften
HELLIG ÅND. Denne dama er kjent for å konversere med åndeverdenene. Skal tro om Lilli Bendriss også har direktenummeret til den hellige ånd?

Noe av det som har vist seg å være skikkelig populært i år, er julekuler formet som diverse kjente og kongelige mennesker.

- Bedriften Heim i Bergen lager noen av de lekreste juleornament øyet har sett! Vi har skrevet med dem i to år og møtt dem på Oslo Design Fair. Det er stort trykk for å bli forhandler og vi er innmari stolt og glad over å skrive at julekolonialen i Valnesfjord er en av de heldige som får inn deres juleornamenter i år, het det på Instagram-kontoen til Julekolonialen tidligere i høst.

BUGNENDE. - Det er greit å ikke ha det travelt, for det er mye å se på, mener venninnene Marlene og Lise, som har reist ens æren for å besøke Julekolonialen i nabobygda. Foto: Erica Restoften
BUGNENDE. - Det er greit å ikke ha det travelt, for det er mye å se på, mener venninnene Marlene og Lise, som har reist ens æren for å besøke Julekolonialen i nabobygda.

De populære julekulene er fargerike fremstillinger av Hans Majestet kong Harald og familien, Else Kåss Furuseth, Kim Friele, Ingrid Espelid Hovig.

Du finner også Lilli Bendriss, Hanne Krogh og Bettan blant utvalget av kuler.

HELT KONGE. Royalist eller ikke, du kan jo alltids henge en av disse, eller alle fire, på treet ironisk. Foto: Erica Restoften
HELT KONGE. Royalist eller ikke, du kan jo alltids henge en av disse, eller alle fire, på treet ironisk.

Det du dessverre ikke finner, lenger, er sjaman Durek og dama. De her vært utsolgt en god stund allerede.

- Det er hvert år noe som slår an ekstra godt, i år Martha og Durek tydeligvis, ler Mathilde.

Dette er åttende året med Julekolonialen, så vi kan trygt kalle det en tradisjon hos Han Sylte.

I tillegg til julekulene med ikoniske nordmenn så er årets bestselgere i Julekolonialen Han Syltes julemarmelade og gløgg og lyslykt med Trygve Hoffs Nordnorsk julesalme.

ETISK. Og for dem som tenker på bærekraft og dyrevelferd, også i jula. Her har vi Frittgående marsipangris fra Telemark. Foto: Erica Restoften
ETISK. Og for dem som tenker på bærekraft og dyrevelferd, også i jula. Her har vi Frittgående marsipangris fra Telemark.

- Våre gjester er fra 0 - 100 år og kommer fra hele Salten-regionen. Andre kommer langveisfra og har lagt opp ruta si etter våre åpningstider slik at de kan besøke oss. Hver eneste gjest betyr noe for oss, og vi er takknemlig for at så mange tar turen, forteller Mathilde.

Powered by Labrador CMS