STERKT BUDSKAP. Elisabeth Sollihaug gjorde inntrykk på mange med sin beretning fra hverdagen som lærer på Vestmyra skole. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
STERKT BUDSKAP. Elisabeth Sollihaug gjorde inntrykk på mange med sin beretning fra hverdagen som lærer på Vestmyra skole. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenENIGE. For et par måneder siden ble Nils-Christian Steinbakk (Ap) sterk kritisert da han sa at Fauske kan komme ut av ROBEK i 2024. Nå er Ronny Borge (H) enig med han.MÅ FÅ KONTROLL. Å øke pengebruken nå kan skape forventninger, sa Ingelin Noresjø.

En lærers hjertesukk fra talerstolen:

- Elever har fått en svært uheldig start på sin skolegang

- Laget rundt barnet slår store sprekker Utfordringene øker, og ressursene minker. Elever har fått en svært uheldig start på sin skolegang, og ikke fått den hjelp de har trengt.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Elisabeth Sollihaug er lærer på Vestmyra skole og politiker for Arbeiderpartiet. Da kommunestyret torsdag diskuterte den økonomiske tilstanden, holdt hun et følelsesladd innlegg, i stor grad et vitnesbyrd fra hverdagen på Vestmyra skole.

Hun fortsatte med at pedagogressurser må ta seg av uønsket adferd, og at stadig nye plattformer for samarbeid mellom foreldre og skole skaper forvirring og ustabilitet.

- De ansatte trenger ro og trygghet nå. Mange lærere har fått nok og får seg jobber andre steder. Skal det trekkes ned mer nå, vil spesialundervisning være et fremmedord, sa hun.

Etter innlegget fikk hun mange rosende ord fra andre politikere. Per Gunnar Skotåm (Rødt) takket henne for å bringe virkeligheten inn i kommunestyresalen.

3 millioner

Nils Christian Steinbakk (Ap) foreslo å gi 3 millioner kroner ekstra til skolebudsjettet fra høsten av. Han viste til at det har kommet 235 millioner kroner i økte inntekter de siste tre årene, og at man ligger an til å komme ut av ROBEK-lista allerede i 2024, straks regnskapet for 2023 er levert. Det pleier å skje utpå våren. De økte inntektene skyldes dels regjeringens bevilgninger, dels økt skatteinngang og noe utbytte fra SKS og ISE.

I denne situasjonen mente han at det burde gis penger til skolen når noen mener at både arbeidsmiljøloven og opplæringsloven brytes. Han pekte på at skolen har 22 prosent av sykefraværet i Fauske, og at ei uke i mai var 18 lærere borte fra skolen hver dag.

Forslaget fra Steinbakk fikk støtte fra Arbeiderpartiet, SV og Rødt, men flertallet, Høyre, Frp, Senterpartiet og KrF, de sto sammen og holder fast på å holde nede pengebruken til man er ute av ROBEK.

Gjeld først

Først viste Audun Dahl (Sp) til en presisering fra Stasforvalteren om at kommunen må bruke ekstra inntekter til å betale ned gjeld, ikke ta pegene inn i driften.

Ronny Borge (H) sa at Høyre og arbeiderpartiet er enige i at Fauske kan være ute av ROBEK-lista i 2024. Det vekker oppsikt, for det er bare to måneder siden en rekke borgerlige politikere kritiserte Nils-Christian Steinbakk for manglende økonomisk forståelse da han hevdet at dette var mulig.

Avvik blir borte?

Ronny Borge sa at det ikke må være tvil om at alle i kommunestyresalen bryr seg om det som skjer i skolen.

- Men skiller Fauske seg ut når det gjelder å få tak i kvalifiserte lærere? spurte han. Han lurte også på hvorfor det snakkes så mye om avvik og lovbrudd når det ikke finnes noen kjente tilsynssaker fra Fauske verken innenfor skole eller helse.

Elisabeth Sollihaug repliserte at de føres avvik, men at man ikke hører mer om dem.

Det gjorde at mange flere politikere etterlyste hvor avviksmeldinger blir av. Det kom egentlig aldri noen ordentlige svar på det.

Sårbar

Ingelin Noresjø viste til at kommunen fortsatt er sårbar for økte utgifter og at man må ha kontroll på økonomen for å kunne få til en god skole og eldreomsorg.

Hun var redd for at det ble skapt forventninger om man nå begynner å bruke mer penger.

Kathrine Moan Larsen (Ap) viste til at kommunestyre har en plikt til å handle når det i møter sies fra ansattes fagforeninger at både Arbeidsmiljøloven og opplæringsloven brytes hver dag.

Powered by Labrador CMS