Skolekuttene i Fauske:
Elevene protesterte til liten nytte
Politikerne var åpne for å kutte mindre enn de ti årsverkene som lå i inntsillingen, men kommunedirektør Ellen Beate Lundberg meldte at et slikt vedtakt ville være ulovlig.
FAUSKE: Torsdag behandlet kommunestyret kuttforslaget på ti årsverk i sektoren for oppvekst og kultur. Det har vært kjempet lenge for at man skal finne andre løsninger enn de foreslåtte kuttene, og opposisjonen i kommunestyret var kategoriske fra talerstolen på at det var fullstendig galskap å gjennomføre det som innstillingen fra kommunedirektøren la opp til.
De harde fakta er at skolemiljøet på Fauske er i ferd med å gå fra vodt til verre. For få år siden gruet 16 prosent av elevene seg til å gå på skolen. Den siste elevundersøkelsen viser tall som sier at 35 prosent av elevene gruer seg til å gå på skolen hver dag.
De siste årene har skolen allerede gjort kutt på 15 årsverk med et tilsvarende elevtall, og nå skal det kuttes mer.
Bør ta oss tid
Opposisjonsleder og representant for Arbeiderpartiet i kommunestyret, Nils-Christian Steinbakk, fortalte at det var sterkt å se elevene stå klare for å kjempe for skolen sin før møtet startet.
- Det var spesielt å komme hit i dag, og oppleve at fremtiden vår står her og viser oss hvordan de har det i dag, sa han fra talerstolen.
- Vi har nettopp vedtatt en samfunnsplan med bilde av Vestmyra skole på fremsiden. Det skulle lokke folk hit, men når vi ser på hvor vi står i dag, så er jeg ikke akkurat sikker på at det var rett bilde, fortalte han videre.
Han lanserte Arbeiderpartiets eget forslag, som besto i å vente med å gjøre kuttene, og finanisere dem ved hjelp av øremerkede overføringer til kommunene. Disse har økt betraktelig i revidert nasjonalbudsjett.
Er dette lov?
Representant Vegard Setså (AP) mente de ikke kunne gjennomføre kuttene med et snev av samvittighet i behold.
- Vi har over 200 avviksmeldinger til nå i år fra skolen. Opplæringsloven brytes hver eneste dag. Hvordan i all verden kan vi godta det, og gjøre det verre med flere kutt? Det er jo galskap, sa han til salen.
Ble vedtatt
Ingelin Noresjø presenterte posisjonens forslag om å utsette nedtrekket av 1,7 årsverk ved Vestmyra skole, tilsvarende 1,1 millioner kroner.
Posisjonens forslag ble også justert underveis, da kommunedirektør Ellen Beate Lundberg opplyste om at både deres og opposisjonens forslag var ulovlige.
Det justerte forslaget gikk på at man måtte hente 1,1 millioner kroner innenfor enhet kultur og oppvekst, og det betyr at det vil gå ut over andre enn elevene på Vestmyra.
Dette ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer. Samtidig vedtok man å beholde den ene stillingen ved Sulitjelma ungdomsklubb.