Foto: Arkiv

Synspunkt

Dette prosjektet bør komme alle parter til gode

Et prosjekt som skal knytte utdanninga og bransjen nærmere hverandre kan få mange positive ringvirkninger.

Publisert Sist oppdatert

I vår er det 20 år siden jeg gikk ut fra journalistutdanninga i Bodø. Det føles ikke som om det er så lenge siden, men når jeg tenker over alt som har skjedd siden den tid, så innser jeg jo at årene har gått.

Fra nyttår har jeg vært innleid til et prosjekt på Nord universitet i Bodø tilsvarende 25 prosent stilling. Prosjektet er treårig og heter "Redaksjonell relevans i journalistutdanninga". Universitetet har fått fem millioner kroner fra Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning) til dette, og vi er altså allerede i gang.

Redaksjonell relevans, hva skal nå det bety? Jo, journalistutdanninga skal være mer relevant for det studentene møter når de kommer ut i praksis eller i jobb i redaksjonene.

I tillegg til at utdanninga skal holde tritt med bransjen, er det også tenkt at prosjektet skal bidra til at redaksjonene opprettholder samfunnsrollen på en bra måte.

Prosjektstillingen min er en kombinasjon av journalistjobben i Saltenposten og oppgavene som gjesteforeleser, veileder og liknende på utdanninga. Dette er bare én av mange elementer i prosjektet.

Det skal også være en mentorordning som går ut på at hver og en av studentene får en mentor i form av en nordnorsk lokaljournalist som støttespiller gjennom det andre studieåret. Dette er noe helt nytt i journalistutdanninga, men man finner liknende ordninger innenfor andre yrker.

Da jeg gikk på journalistutdanninga hadde vi to perioder med praksis. Siden da har det vært ulike ordninger, og det er fortsatt en praksisperiode uavhengig av "Redaksjonell relevans"-prosjektet. Gjennom prosjektet skal studentene også komme nærmere bransjen gjennom kortpraksiser i noen av redaksjonene her i Salten.

I potten fra Diku ligger det også midler til at journaliststudenter, -lærere eller fast ansatte journalister kan hospitere andre steder. Det er også mulig å søke støtte til kompetansehevende kurs.

Jeg tror det er gull verdt å knytte utdanninga og bransjen nærmere hverandre.

Det er ikke alle som har jobbet som journalist før de søkte på studiet, og det å få være i en redaksjon tidlig i studieløpet kan bidra til at de får et mer realistisk bilde av yrket.

Det er også viktig at studentene er forberedt på det de kan møte når de skal prøve seg som journalister - allerede i praksisperioden. Det handler ikke bare om å ha kunnskap om etikk og kildekritikk, men å inneha en passelig dose kunnskap om tema og begreper som man vanligvis støter borti når man jobber i en regional- og lokalavis.

Det er nok ikke alle som havner i VG, TV2 eller andre riksmedia. Noen av studentene kommer sikkert til å jobbe i mindre redaksjoner, og forhåpentligvis en del i Nord-Norge.

Journalistutdanninga i Bodø er den nordligste vi har, og i mange år har redaksjoner i landsdelen rekruttert nye journalister derfra. I Saltenposten har vi hatt flere ansatte som studerte i Bodø, og et par av dem var innom allerede som studenter i praksis.

Noen av dagens studenter kommer kanskje ikke til å jobbe som journalister i det hele tatt. I verste fall slutter de underveis. Både jeg, lærerne på utdanninga og folk i bransjen håper at flest mulig fullfører og har lyst til å jobbe som journalister etterpå. Kanskje kan det nye prosjektet bidra også til det?

Der ligger i alle fall mye av min motivasjon for å delta. Hvis mitt bidrag kan føre til at flere går ut fra utdanninga med en lyst til å jobbe som journalist, så er jeg evig takknemlig.

Som en bonus får jeg også oppdatert meg i faget og blir mer bevisst på min egen kompetanse. Med andre ord en nyttig oppfriskning 20 år etter.

Powered by Labrador CMS