TILGANG. - Inn her hadde en kattemamma krøpet og slått seg ned med sine fire små nøster i sommer. Slike utgangspunkt kan ende i større kattekolonier. Derfor er det viktig at gårdeiere tar ansvar, og at de som oppdager noe slikt gir beskjed, forklarer Kirsti Ågnes Pedersen i Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bodø.
Erica Restoften
Mange hjemløse katter:
- Det må en holdningsendring til hos folk
- Hele 30 katter i Fauske og omegn fikk hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge Bodø sine frivillige i 2023. Og det er bare de tilfellene vi vet om.
Det sier styremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bodø (DBNB) Kirsti Ågnes Pedersen til Saltenposten.
- Bare i Fauske kommune rykket vi ut og hjalp hele 30 katter i fjor, 2023. Dessverre og heldigvis. Det er bra at vi fant dem og fikk tatt oss av dem. Men vi skulle jo selvsagt sett at problemet ikke var så stort, sier Pedersen.
Hjemløs
Problemet med hjemløse katter oppstår når folk ikke tar vare på kjæledyrene sine eller en ukastrert katt kommer bort fra sitt hjem av ulike årsaker.
- Det må en holdningsendring til hos folk, og det tar tid. Men heldigvis er det en utvikling også på dette feltet. Blant annet har dyrene sterkere vern nå enn de hadde for noen år siden, med den hjelpeplikten som er lovfestet også for dyrene, forteller Pedersen.
Bedre vern
Lov om dyrevelferd, Kapittel 2, paragraf 4 trådte i kraft i 2010, sier at: ”Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.”
- Vi hadde selvsagt helst sett at det ikke kom til det, at vi må rykke ut for å hjelpe. Det beste er at de som skaffer seg kjæledyr også tar ansvaret med å sterilisere og chippe sine respektive firbente familiemedlemmer, forklarer Pedersen.
Oppholdssted
I tillegg er det et problem at det finnes steder, åpne bygg, rom og smug, som er perfekte oppholdssteder for kattene som ikke har et trygt hjem å oppholde seg i fra før.
- Her er det rett og slett gårdeiere, som må ta ansvar. I sommer fant vi en katt som kommet seg inn gjennom et ødelagt vindu i et bygg i Fauske sentrum. Og der hadde hun laget seg et hjem med sine fire små. Det er viktig at de som eier byggene ser sitt ansvar og sørger for at slike åpninger ikke finnes, forteller Pedersen.
Koloni
Katten og ungene ble tatt hånd om av DBNB. Men andre ganger kan slike krypinn bli utgangspunkt for at det dannes kattekolonier som kommer ut av kontroll.
- Vi sjekker alle katter vi tar inn for ID-chip, så det er lurt å få katten sin merket, da er det ingen tvil om hvem som er eier. Dette er også en god sikkerhet, for vi vet at katter kan bli med søppeldunker til fyllinga eller på annen måte haike seg langt hjemmefra. Eller de blir funnet påkjørt eller skadet, og da kan eier bli funnet raskt om dyret er merket, forklarer Pedersen.
Historiene om dyr som har fått hjelp er mange.
Mysterium
- En gang hjalp vi en katt på Straumen i Sørfold kommune, som hørte til på Setså i Saltdal kommune. Hvordan den kom seg så langt hjemmefra forblir ett mysterium, men eierne ble veldig glade for å få den hjem. Ett annet eksempel er Moustik, Den franske katta som stakk av fra sin eier på ferie i Bodø i sommer. Hadde ikke den vært id- merket hadde eier aldri fått visst at katten ble funnet i live, forteller Pedersen.
- Si ifra
Dyrebeskyttelsen er avhengig av at alle som ser noe gir beskjed.
- Vi er avhengig av tips fra befolkningen, for å kunne hjelpe som i dette tilfellet. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger, men minner også om at det er mattilsynet som må få bekymringsmelding først. Vi er en frivillig organisasjon og har ingen myndighet til å ta dyr fra eier, forklarer Pedersen.
Mange frivillige
I Fauske er det per tid fire faste frivillige i lokalavdelingen til DBNB. I tillegg har de fem operative fosterhjem som har katter boende på kortere eller lengre opphold.
-Vi er totalt ca. 25 aktive frivillige i DBNB som vier oss til å hjelpe katter i hele Salten-området. I tillegg har vi ca. 50 fosterhjem som gir dyrene våre den daglige omsorgen. Vi får meldinger fra Ørnes, Røst og Værøy, Hamarøy, Steigen og oppover til Junkerdalen, for å nevne noe.
Trenger hjelp
Pedersen understreker at problemet med hjemløse katter ikke kommer til å forsvinne i nærmeste fremtid. Derfor er organisasjonen er avhengig av at folk fortsetter å engasjere seg.
- Vi ønsker oss jo også flere frivillige over hele området. Du trenger ikke være heltids fosterhjem for å bidra. Det kan også hende vi trenger hjelp til ett sjåføroppdrag eller når vi arrangerer loppemarked, avslutter Pedersen.