SLIK KAN DET IKKE FORTSETTE. Tommy Fagerhaug, driftsleder for Huset i Svingen etterlyser løsning på utfordringen. Her står han med kvitteringen på 260 kroner for kjøleskapet han leverte på Iris for kvinnen.Lise Berntzen
Ber Iris Salten om løsning:
- Det er helt urimelig
Vanligvis tar Iris i mot kjøleskap gratis. Men forrige uke måtte en kvinne betale 265 kroner for å få levert kjørelskapet sitt.
FAUSKE: Det var fordi kvinnen leide inn gjenbruks- og transportfirmaet Huset i svingen til å kjøre et flyttelass for henne, i stedet for å kjøre det selv.
- Iris må finne en løsning på dette, sier driftslederen for Huset i svingen, Tommy Fagerhaug. Han påtok seg å få levert det ødelagte kjøleskapet for kvinnen på Iris miljøtorg på Fauske.
En ekstra kostnad
Annonse
Annonse
Saltenposten som har vært i kontakt med kvinnen som ønsker å uttale seg. Hun har bedt om å få være anonym i denne saken.
Annonse
- Jeg ba sjåføren om å levere et ødelagt kjøleskap på Iris Miljøtorg på Fauske i samme slengen. Da fikk jeg til svar at han ikke kunne gjøre dette uten at det ville bli en ekstra kostnad for meg, sier kvinnen.
Dette syntes kvinnen var helt urimelig.
- Hadde jeg kunne kjørt selv, eller hatt noen i familien som kunne hjelpe meg, så ville jeg kunne levert dette på miljøtorget helt gratis.
Annonse
TAKKNEMLIG. Kvinnen som ønsker å være anonym er takknemlig for at for at Fagerhaug og Huset i svingen hjalp henne. - Nå håper jeg Iris får på plass et egenerklæringsskjema slik at dette kan unngås i fremtiden, sier hun.Lise Berntzen
- Helt urimelig
Kvinnen forklarer at hun ikke har noen rundt seg til å be om slike tjenester, og er tydelig opprørt.
- Det er jo helt urimelig at det ikke skal finnes en løsning hos Iris for å unngå at privatpersoner må betale ekstra for noe som i utgangspunktet skal være gratis. Vi er jo mange som av ulike grunner ikke har noen annen løsning enn å leie inn et firma.
Kvinnen hevder at hun selv tok kontakt med en ansatt ved Iris miljøtorg på Fauske.
- Jeg forklarte situasjonen, og spurte om jeg kunne bekrefte overfor dem at det faktisk var mitt kjøleskap for å slippe å betale. Det var det ingen vits i, jeg fikk et klart og tydelig nei.
Hun rister på hodet. Tydelig oppgitt over situasjonen. Kvinnen synes kostnaden ble for stor, og kjøleskapet ble derfor stående utenfor huset hennes.
TAR TAK. Driftsleder Tommy Fagerhaug tok tak selv da han fikk høre om kvinnen som ikke hadde mulighet til å levere kjøleskapet sitt selv.Lise Berntzen
Tok affære
Da driftsleder Tommy Fagerhaug ved Huset i svingen fikk høre om situasjonen som hadde oppstått, så tok han affære og hentet kjøleskapet for egen regning og leverte dette på miljøtorget.
- Jeg er enig i at det er urimelig at privatpersoner som av ulike grunner må leie inn et firma til å levere avfall skal betale ekstra for noe som i utgangspunktet skal være gratis å levere, sier Fagerhaug.
Ønsker å finne løsning
Driftslederen hevder å ha vært i dialog med Iris Salten ved flere anledninger for å få på plass en løsning som forhindrer dette.
- Jeg skjønner at ikke store entreprenører kan levere avfall gratis, men i slike situasjoner som dette, burde det være mulig å finne en løsning som gjør at kunden slipper å betale ekstra.
Han foreslår et egenerklæringsskjema som kunden selv kan laste ned og underskrive.
Annonse
- Det hadde gjort alt så mye lettere, mener Fagerhaug.
Fagerhaug hevder at han ble lovet en løsning innen kort tid i juni 2020 av Arnt E. Pedersen, kommunikasjonsansvarlig ved Iris Salten.
Svarer på kritikk
Arnt E. Pedersen påstår på sin side at dette ikke har skjedd.
- Vi har vært i kontakt, men jeg har ikke gitt noen lovnader verken om hva som skal skje og når dette skal skje.
Pedersen forklarer at slik det fungerer nå, må gjenbruksbedrifter og alle andre øvrige bedrifter som har eget organisasjonsnummer betale for alt avfall som leveres.
- Hvis ikke ville den enkelte husholdning i Salten betalt for denne tjenesten, noe som er helt urimelig, sier Pedersen.
Han forklarer at Iris Salten har stor respekt for det arbeidet gjenbruksbedrifter gjør.
- Men vi kan ikke ha en ordning der folk leverer avfall til gjenbruksbedrifter som ikke kan gjenbrukes, og som i neste omgang kommer til oss med det samme avfallet som bedriftsavfall for gratis levering.
Er det noen dialog mellom dere og gjenbruksbedrifter om en løsning?
- Vi har i Bodø satt i gang et prøveprosjekt mellom Iris og Egna nettopp for å øke andelen til gjenbruk. Når vi har høstet erfaringer fra dette prosjektet vil vi vurdere et nærmere samarbeid med andre aktører.
Er det aktuelt å opprette et egenerklæringsskjema for personer som av ulike årsaker ikke kan frakte avfall til Iris selv?
- På nåværende tidspunkt har vi ingen planer om dette, men det er en sak vi fortløpende vil vurdere. Vi er ikke sikre på at egenerklæringsskjema er veien å gå, da dette er en ordning som kan misbrukes.
Hvor lang tid estimerer du at det vil gå før dere finner en eventuell løsning?
- Her må vi skille mellom to ting, det ene er når bedrifter leverer avfall som er hentet hos privatpersoner, slik som i dette tilfellet. Å endre på denne praksisen er vi restriktive til. Når det gjelder nærmere samarbeid med gjenbruksbedrifter for å øke andelen avfall som går til gjenbruk og ombruk vil mye skje i løpet neste år.
SVARER PÅ KRITIKK. Kommunikasjonsansvarlig ved Iris Salten, Arnt E. Pedersen er restriktiv til å endre på praksisen.Lars Olav Handeland