VIKTIG TJENESTE. Dette er de som jobber i BUP og VOP på Fauske, bak fra venstre Bodil Vassdal, Tore Solheim, Sonja Strømsnes, Monica Skjelstad, Andreas Ellingsen, Ida Wiik, Espen Sanden. I midten fra venstre Ingrid Arntsen, Unni Holand, Merethe Skjevik, Maria Nordahl. Fremst står Torill Walla, Per Bjarøy og Inger Marie Kvarum. Foto: Maria Edvardsen
VIKTIG TJENESTE. Dette er de som jobber i BUP og VOP på Fauske, bak fra venstre Bodil Vassdal, Tore Solheim, Sonja Strømsnes, Monica Skjelstad, Andreas Ellingsen, Ida Wiik, Espen Sanden. I midten fra venstre Ingrid Arntsen, Unni Holand, Merethe Skjevik, Maria Nordahl. Fremst står Torill Walla, Per Bjarøy og Inger Marie Kvarum.

De ukjente hjelperne i Indre Salten

Fauske har et stort fagmiljø som få vet om. Denne gjengen hjelper de som av ulike årsaker har det psykisk tøft.

Publisert Sist oppdatert

BUP og VOP

BUP Indre Salten dekker Indre Salten-kommunene i tillegg til Steigen, Hamarøy og Tysfjord vest. Brukerne er personer som sliter med ulike problemer som depresjoner, angsttilstander og veldig mange har traumer fra barndom og oppvekst.

Det ble søkt/henvist 356 personer til VOP Indre Salten i 2018. Av disse henvisningene ble 291 tatt inn. Ved BUP var det 203 som søkte i 2018, av disse var 113 gutter og 90 jenter.

I sentrum av Fauske, i et mursteinshus i Sjøgata 49, jobber 16 personer med en livsviktig oppgave. De er psykologer, leger, fysioterapeuter og kliniske konsulenter. Hver dag hjelper de mennesker som har det vanskelig og som sliter med noe i livet sitt.

- Få vet om oss

Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk for Indre Salten (BUP) og Voksenpsykiatrisk senter (VOP) er en del av Nordlandssykehuset og har hatt tilhold på Fauske i 26 år.

- En veldig stor andel av Indre Saltens befolkning har en tilknytning til oss. Likevel er det ikke så mange som vet så mye om oss, sier Inger Marie Kvarum.

Hun er for tiden faglig ansvarlig og klinisk psykolog ved BUP og forteller at det har skjedd mye i psykiatriens historie på disse årene.

Lang fartstid

Per Eilert Bjarøy er også klinisk psykolog og leder for VOP. Han var med på å etablere klinikken i 1991. I 1993 kunne han flytte inn på eget kontor. I fjor fylte klinikken 25 år, og det skal markeres neste uke med et seminar på Fauske hotell, med fagprat mellom ansatte og brukere.

Bakgrunnen for at klinikken ble etablert på Fauske, var avviklingen av helsevernet for psykisk utviklingshemmede i 1991 (HVPU). Da oppsto behovet for en spesialisthelsetjeneste knyttet til psykisk utviklingshemmede og en allmennpsykiatrisk tjeneste.

Stort fagmiljø

En stor andel av pasientene ved BUP i Bodø var fra Indre Salten, dermed var det et tydelig behov for et bedre tilbud på Fauske.

- Vi opprettet en poliklinikk både for allmennpsykiatri og for psykisk utviklingshemmende. Dermed ble det god nok økonomi i prosjektet til å opprette en klinikk på Fauske, sier Per.

At BUP og VOP havnet i samme hus er positivt, ifølge psykologene. I starten i 1993 var det fire stillinger på BUP, og seks stillinger på VOP.

- At vi ble samlokalisert med BUP, har gjort mye med trivselen. At vi fikk et fagmiljø her, sier Per.

Sunt arbeidsmiljø

Og de har blitt flere ansatte, åtte på hver avdeling, i tillegg til en lege i spesialisering.

- Vi har ikke interne konflikter, og har dessuten et veldig godt arbeidsmiljø, forteller Per.

Begge opplever at de dessverre ikke klarer å hjelpe alle, fordi tiden ikke strekker til. Nye retningslinjer gjør at det forventes at de skal klare å behandle enda flere pasienter med de samme ressursene de har i dag.

- Da blir trivselen desto viktigere, når vi trives med å være i lag. At vi, selv om vi har det travelt, er ivaretakende mot hverandre og viser hverandre små øyeblikk av omsorg, sier Inger Marie.

- Hvem er denne tjenesten for?

- BUP er et poliklinisk helsetilbud for barn og ungdom fra 0 til 18 år og deres familier. Tilbudet omfatter utredning, råd, veiledning og behandling. Når det gjelder VOP er det for personer som har fått et problem som er tilbakevendende eller vedvarende, som ofte stammer fra traumer i oppveksten. Psykologene blir stadig mer klar over de negative effektene ved mobbing og at det setter varige spor.

Tunge skjebner

Pasientene blir tatt i mot i innbydende lokaler med venterom og lekerom. Både Inger Marie og Per forteller at de møter skjebner som de i enkelte tilfeller gjør at de tar jobben med seg hjem. Men det prøver de å unngå så langt det går an.

- Vi preges på godt og ondt av jobben vi har. Det som er tungt, er når man ikke klarer å bidra til endring, sier Per, som likevel oppsummerer at det er en meningsfullt å få hjelpe så mange han klarer.

Inger Marie er enig.

- Det å få lov å møte disse menneskene på sitt mest sårbare, det lærer jeg enormt mye av. Jeg er utrolig heldig som får lov å lære om livet på denne måten. Det å se at vi gjør en forskjell for unger som ikke mestrer hverdagen sin. Det er derfor vi gidder å jobbe med dette.

Powered by Labrador CMS