ULIKE VEIER. Kristine Sjø og Karina Haugberg har samme yrke, men veiene til Spire der de jobber i dag var veldig ulike. Foto: Alle foto: Espen Johansen
ULIKE VEIER. Kristine Sjø og Karina Haugberg har samme yrke, men veiene til Spire der de jobber i dag var veldig ulike.

De tok to helt ulike veier til samme yrke

Én av dem ble født inn i blomsteryrket. Den andre er idrettfagstudenten som gikk via butikkjobb, men ville ha noe annet. Da de to møttes ble det spiren til et blomstrende samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Det er kjempevanskelig med rekruttering. Vi har ingen skole for blomsterdekoratørfaget i nærheten. Det nærmeste er den nye FBIE-linja i Bodø, som er VG1. Det er ikke gitt at det kommer en eneste blomsterdekoratør ut av den linja, sier Karina Haugberg, daglig leder på Spire på Amfi Fauske.

- Blitt vanskeligere

FBIE står for frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign.

- Når de som går der eventuelt finner ut at de vil bli nettopp blomsterdekoratør, så finnes det ikke noen videre utdanning i hele fylket eller i nabofylket. Rekruttering har blitt vesentlig vanskeligere etter at blomsterdekoratørlinja på Rognan ble lagt ned, sier hun.

Hun mener flere yrkes- og håndverksfag sliter med rekruttering.

LES OGSÅ: Ti år med blomsterglede

- Sikter veldig høyt

- Innenfor både rørlegger, elektro, tømrer, frisør hører jeg at man sliter med å få tak i både lærlinger og faglært arbeidskraft. Det er merkelig med tanke på at det er sikre jobber og at markedet skriker etter det. Det har heldigvis blitt litt mer fokus på slike yrker de siste årene, men ikke nok, sier hun videre .

- Mange unge sikter mot utdanninger med veldig høyt nivå. Det hjelper heller ikke at mange unge vil bli influensere eller youtubere, sier Kristine Sjø og får full støtte fra sjefen sin.

- Tjene mye, gjøre lite

- Det virker litt som om mange er opptatt av å tjene mest mulig og gjøre minst mulig. Lønn er en viktig faktor hos oss også og det jobbes med å få opp lønna for faglært arbeidskraft. Det skal lønne seg å ta fagbrev, mener Haugberg, og konkluderer med at de verken er et høytlønns- eller lavtlønnsyrke.

LES OGSÅ: Gikk til topps i gjev kåring

Alltid tid for blomster

Blomsterdekoratør er et yrke med stor trygghet. Gjennom alle tider og i alle livets faser er folk omgitt av blomster.

Man gir bort blomster på gledelige dager, triste dager markeres med blomster og man omgir seg med blomster fordi det er fint og hyggelig.

- Vi så det i koronatiden. Da andre bransjer slet, solgte vi mye. Folk ville ha friske blomster på hjemmekontoret, eller sende blomster til andre på hjemmekontor eller koronasyke. Noen sendte blomster til hverandre siden de ikke kunne dra på besøk til hverandre, sier Haugberg og slår fast at hele livsløpet er fylt av blomster - i tillegg til hverdagsblomstene.

- Viktig med fagfolk

- Det selges blomster overalt, altså selve blomstene. Men en blomsterdekoratør kan gjøre så mye mer, og det er viktig å gjøre folk oppmerksom på at det er viktig og lurt å handle blomstene hos en faghandler hvis man har lyst til å fortsatt ha noen som kan lage den brudebuketten eller den dekorasjonen. Mange kan sette sammen ti roser i en bukett , men det vi tilbyr er noe mer, sier hun videre.

Født med kreativitet?

Karina Haugberg ble født inn i og vokste opp i bransjen. Hun tror kreativitet er noe i alle fall delvis medfødt, og at det er mange måter å være kreativ på.

- Mye kan læres, men for mange er det noe som kan hentes fram og inspireres. Teknikker er nok enklere å lære seg enn kreativitet, som jeg tror man i stor grad har en viss mengde av, sier hun.

Kristine mener at de på Spire drar nytte av at staben er gode på ulike områder.

- Jeg ser på meg selv som kreativ, men det er også ting Karina er mye bedre på enn meg. Sånn er det med alle her, sier hun.

- Hadde ingen plan

Hun hadde en litt spesiell vei inn til jobben hun har i dag, som faglært blomsterdekoratør.

- Jeg gikk idrettsfag fordi jeg ikke hadde peiling på hva jeg ville. Mange venninner tok helsefag, og jeg kjente at det ikke var rett for meg. Jeg ville ikke bli for eksempel sykepleier. På slutten av tredjeåret ble jeg gravid, begynte å jobbe på Prix, men tenkte litt på om det var det jeg skulle gjøre resten av livet. Det er på ingen måte en dårlig jobb, det mener jeg virkelig ikke - og jeg trivdes godt og hadde det veldig fint der, men jeg ville se etter noe annet, forteller hun.

LES OGSÅ: Spire vokste ut av lokalene - nå har de nesten doblet plassen

Gikk runden

Så hun tok avgjørelsen om å gå ned på Amfi og spørre på fem butikker om de trengte ekstrahjelp.

Tredje butikken var blomsterbutikken Floriss, og der lot hun seg fascinere av den kreative innehaveren.

- Hun hadde en lærling, men jeg fikk være ekstrahjelp. Da ballet det på seg og jeg tenkte at dette ville jeg også, men hvordan skulle jeg gå fram videre, forteller hun.

Da hadde hun et barn og kunne ikke bare pakke sekken og reise avgårde. Hun hadde heller ikke lyst til å sette seg på skolebenken igjen.

Fikk konkret råd

- Jeg er ikke teoretisk av meg, så jeg gikk til rådgiveren på videregående - selv om jeg ikke var elev der lenger - og spurte hvilke muligheter jeg hadde. Han sa at jeg kunne gå rett inn som lærling, men at jeg da ville få en lengre læretid, forteller hun.

Hun ble anbefalt å dra ned på gartneriet Skogholt, snakke med Tor Haugberg og det gjorde hun.

- Dra på blomsterbutikken i gata og snakk med Karina, var beskjeden hun fikk av han og da gjorde hun det.

Fagbrev i 2014

- Jeg hadde ikke møtt Karina før men heldigvis var det aktuelt for dem og jeg startet som sommerhjelp og fant ut at vi skulle prøve. Så da ble jeg lærling der. Karina flyttet til Trondheim, mens jeg ble værende sammen med Marit og de andre der. Senere fant Karina ut at hun ville starte blomsterbutikk på Fauske. Jeg hadde lyst til å være med på det fra starten av, og her er vi nå, ler hun.

Kristine gjorde ferdig læretiden og har hatt fagbrev siden 2014.

- Det er en mulig vei inn for teoretikere og noe jeg brenner for å fortelle om mulighetene for, sier Kristine.

- Krever mye

- Veien Kristine har gått krever mye av den som er lærling, presiserer Karina.

- Da går man ikke på skole, men skal rett inn i en arbeidshverdag der det er ”learning by doing” og da man du ta initiativ selv og ansvar for egen læring. På en skole setter man seg fort litt ned og venter på å bli foret med kunnskap, men i en bedrift kreves at det man er interessert, litt frampå, interessert og tar ansvar. Det er heller ikke for alle, fortsetter hun.

Kristine sier at hun gjennom kurs og konkurranser har blitt kjent med andre og skaffet seg et faglig sosialt nettverk.

VARIASJON. Ingen dager som blomsterdekoratør er like, og man får bruk for mange ferdigheter. Å regne riktig pris er en del av jobben, i tillegg til det kreative og ferdighetsmessige.
VARIASJON. Ingen dager som blomsterdekoratør er like, og man får bruk for mange ferdigheter. Å regne riktig pris er en del av jobben, i tillegg til det kreative og ferdighetsmessige.

Et jenteyrke?

Blomsterdekoratøryrket, og det å jobbe med blomster generelt, kan virke som et jente- og kvinnedominert yrke (til tross for at Norges meste kjente blomsterdekoratør i en årrekke har vært Finn Schjøll).

- Er det et jenteyrke?

- Det er flere kjente menn, i alle fall for oss i bransjen. Menn i dette yrket har gjerne veldig høye ambisjoner. De vil bli sett og lagt merke til. Vi har hatt to mannlige ekstrahjelper her, og det er fint. Men det er nok mest et kvinneyrke, sier Karina.

- Varierte oppgaver

- Det kan være et ganske heftig yrke når det står på. Vi går ikke rundt og vanner blomster hele dagen. Man står og går hele dagen, bruker hodet hele tiden. For all del, vi har det veldig koselig på jobb, men vi har ikke god tid. Men det er veldig variert, og det er artig, sier de to.

- Ingen dager er like, og arbeidet varierer med sesongene som jo avløser hverandre hele tiden. I tillegg skal butikken se bra ut, utstillingene skal skiftes med passe mellomrom, sosiale medier skal oppdateres.. Det er hele tiden mye å henge fingrene i, legger de til.

ARTIG. Det er travelt inne på Spire, men det betyr ikke at man ikke kan være i godt humør og ha det gøy. Karina og Kristine flirer mye sammen med de andre ansatte i løpet av en dag, men det er også stunder som er helt stille og i dyp konsentrasjon om jobben.
ARTIG. Det er travelt inne på Spire, men det betyr ikke at man ikke kan være i godt humør og ha det gøy. Karina og Kristine flirer mye sammen med de andre ansatte i løpet av en dag, men det er også stunder som er helt stille og i dyp konsentrasjon om jobben.

For alle situasjoner

Kristine og Karina mener de er heldige som er såpass mange på jobb at det blir sosialt også. I tillegg er det kundekontakten med alle de som er innom.

- Det er jo kunder i alle livssituasjoner. Det er glede og sorg om hverandre, noen har en fredagstradisjon om å kjøpe blomster og andre er innom på gjennomreise.

- Reis gjerne ut

Dersom du er motivert for det er det en jobb og utdanning de anbefaler. For tiden er nærmeste skole i Møre og Romsdal.

- Vi har ikke noe i nærheten, og ville gjerne hatt det - men samtidig kommer det en oppfordring fra meg til ungdom om å ta sjansen på å flytte. Ungdom i dag vil ikke flytte virker det som. Jeg var 16 da jeg flyttet til Hedmark og gikk tre år på skole og tok min utdanning der. Det var måten jeg kunne få min utdannelse på da, og jeg har ikke angret ett sekund. Det ga meg så mye som jeg fortsatt har nytte av. Jeg har jobbet og fått erfaring i Oslo og Tønsberg, og anbefaler å komme seg litt bort, sier Karina.

- Ønsker oss lærling

De siste årene har det vært opp mot 60 aktuelle til en lærlingplass og Karina har sendt mail til dem alle sammen. Men ingen vil flytte på seg. Derfor håper hun lokal ungdom som vil inn i faget tar utdanningen i for eksempel Møre og Romsdal, for så å komme hjem og få læretiden på Fauske.

- Å komme seg bort et år kan gi grunnlaget for en god utdannelse og karriere, sier Karina.

Ulike veier inn

Ideelt sett ønsker hun seg en lærling de kan beholde som faglært ansatt etterpå, men det viktigste er å hele tiden ha en lærling. Da er Spire med på å utdanne faglærte til yrket de brenner for.

Det finnes som nevnt en annen reise til yrket enn å sette seg på skolebenken, men den er mer krevende for både lærlingen og de som er lærebedrift.

For interesse, engasjement og pågangsmot er også en vei inn.

Bare spør Kristine Sjø.

Powered by Labrador CMS