MØTTE BEDRIFTENE. Ørjan Kristensen og Marthe Petra Størkersen i Digipro leder det todelte prosjektet som blant annet handler om innkjøp av lokalmat til storkjøkken. Foto: Elin Beate Johannessen
MØTTE BEDRIFTENE. Ørjan Kristensen og Marthe Petra Størkersen i Digipro leder det todelte prosjektet som blant annet handler om innkjøp av lokalmat til storkjøkken.

Prosjektet falt i smak:

- De synes det er spennende

Digipro samlet lokale matprodusenter på Fauske denne uken. Målet er at også kommunene skal kunne kjøpe produkter fra dem.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Ørjan Kristensen fra firmaet Digipro i Beiarn er en av de som arbeider med et nytt prosjekt på vegne av de aller fleste Salten-kommunene.

- Det er stor interesse for dette hos lokalmat-bedriftene. De synes det er spennende, sier Kristensen.

Presenterte seg

Kommunene Beiarn og Meløy eier prosjektet som kom til på grunn av frustrasjon rundt de manglende mulighetene for å kjøpe lokalmat til storkjøkken.

Tirsdag denne uken møtte 11 bedrifter opp på Fauske hotell for å presentere sine produkter overfor prosjektledelsen og kommunenes representanter.

- Det var 16 som var påmeldt, men noen måtte melde avbud. Noen representerte flere bedrifter, siden de jobber i et nettverk. Om man ikke møtte på tirsdag, betyr det ikke at de ikke er med videre, forsikrer Ørjan Kristensen.

Bør gå i lag

De lokale bedriftene produserer for eksempel kjøtt, pølser, poteter, rotgrønnsaker, lefser, oster, fisk eller egg.

- Kokkene fra de ulike kommunene fikk pratet med dem, og vi hadde et innlegg om at vi ønsker at bedriftene organiserer seg. Ingen av dem er konkurrenter, selv om noen kanskje produserer det samme. De bør forberede seg slik at det er mulig å bestille fra dem og få varene levert, ellers kan man ikke benytte lokalmaten fordi det blir for tungvint. Dette ble tatt godt imot, forteller Kristensen.

Det eksisterer allerede et nettverk som kaller seg "Ækte", og de har gjort det på den måten Digipro ønsker.

Veien videre

I dag er det store innkjøpsavtaler på tvers av kommunene som gjelder. For at det skal være mulig å bestille fra de små, lokale produsentene må kravspesifikasjonene tilpasses slik at det kan passe både med hva kommunene ønsker og hva lokalmat-produsentene kan levere.

- Nå kan vi begynne å tenke på kravspesifikasjon for mat. Så blir det en prosess om hvordan det skal gjøres spesielt, sier Ørjan Kristensen.

Kommunene er informert om prosjektet, men om de vil benytte seg av en eventuell mulighet for å handle lokalt gjenstår å se.

- Vi vet ikke hvordan det blir hvis prisen blir mye høyere enn det de betaler i dag, men flere av leverandørene kan konkurrere på pris, mener han.

Powered by Labrador CMS