MÅTTE PERMITTERE. Omsetningen i utelivsbransjen har stupt siden total skjenkestopp ble innført som smittevernstiltak ved nyttår. Orlando bar & grill har blitt nødt å permittere ansatte. Foto: Maria Edvardsen
MÅTTE PERMITTERE. Omsetningen i utelivsbransjen har stupt siden total skjenkestopp ble innført som smittevernstiltak ved nyttår. Orlando bar & grill har blitt nødt å permittere ansatte.

Orlando frykter forlenget skjenkestopp:

- De kveler restaurantbransjen

Jøran Jensen på Orlando mener det er feil at små plasser uten smitte gis samme restriksjoner som større byer.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Orlando bar & grill er ett av mange utesteder som har merket en stor nedgang etter at det over nyttår ble vedtatt full skjenkestopp i utelivsbransjen. Noe som ble opprettholdt da regjeringen kom med de siste retningslinjene denne uka.

Daglig leder og eier Jøran Pedersen Jensen forteller at de får det til å gå greit rundt ved å finne på noen alternative løsninger.

Bekymret for bransjen

- Vi måtte vi gjøre noe, så vi endret litt på nettsida, og gjorde det mulig å bestille levering hjem for et lite pålegg, eller hente selv. Og det har funket veldig bra. Folk slutter ikke med å spise, sier Jøran, som imidlertid er bekymret for bransjen.

- Det er veldig dårlig av regjeringa at småplasser må lide for at store plasser ikke har kontroll på utelivet. Det gjør at bransjen lider en nød som den ikke trenger å lide.

Blander bransjer

Han peker på at de fleste restauranter i landet stenger i ti-elleve-tida. Etter noen år i bransjen har han sett at det er etter midnatt at ting kan komme ut av kontroll. Han ser derfor ikke meningen med den totale skjenkestoppen.

- Det blir helt feil å plassere restaurant og uteliv under samme tak. Å ta seg et glass vin til maten eller ei pils til burgeren i femtida har ikke noe med korona å gjøre.

- Områderegulert

Nå mener Jøran det er på høy tid at slike regler blir styrt av fylke eller kommune.

- Jeg tror mange kan si seg enig i at dette reglementet er noe som burde vært områderegulert. Regjeringa kveler bransjen sakte, men sikkert.

Han understreker at han har forståelse for de øvrige restriksjonene.

- Vi bidrar i hele dugnaden. Vi gjør det vi må, slik som alle andre.

Bra, tross alt

Ifølge restaurantdriveren har Orlando har kommet for å bli, og de har tjent godt på mat siden de åpnet i høst. Over tusen milkshakes og godt over fem tusen burgere har blitt lagd på Orlandos kjøkken siden åpningen i september.

- Det er gode tall. Vi har fått veldig god støtte fra folk. De to første månedene gikk kjempebra, sier Jøran.

Men det er ikke tvil om at det er i alkoholen pengene ligger for uteplassene.

Rar julebordsesong

Omsetninga dabbet av da det kom en ny oppblomstring utpå høsten. Julebordsesongen ble ifølge Jøran redusert, men god, med tanke på omstendighetene.

- Vi har kjørt mange dager på halv kapasitet med tanke på hva vi kunne ha gjort.

Om ei uke skal regjeringen vurdere om det går an å lette opp på tiltakene. Om skjenkestoppen ikke blir opphevet fullstendig, håper Jøran Jensen på at det i hvert fall åpnes opp for en periode av dagen.

- Det handler ikke om at vi skal lage så store festligheter. Men det har blitt sånn at man gjerne tar seg et glass vin eller øl når man går ut og spiser.

Har permittert ansatte

- Har dere måttet ty til permitteringer?

- Vi har permittert noen stykker. Jeg håper de av mine ansatte som ikke har så mye å gjøre kan komme på jobb igjen snart.

Orlando har 19 ansatte, noen under 20 prosent, og noen i full stilling. Deltidsansatte ble først permittert, men også noen blant de fulltidsansatte er rammet og må jobbe litt redusert.

- Hva med resten av 2021, har dere trua?

- Vi satser på dette går bra, og det blir det nok å gjøre. Man må bare se framover. Jeg har tro på en bra sommer!

Powered by Labrador CMS