OPPGITT. Sauebonde Per Arne Knædal er misfornøyd med at formannskapet har lagt opp til at steinbruddet på Drageid tidligst kan komme i gang i 2020. Foto: Tarjei Abelsen
OPPGITT. Sauebonde Per Arne Knædal er misfornøyd med at formannskapet har lagt opp til at steinbruddet på Drageid tidligst kan komme i gang i 2020.

- De fleste på Drageid er for steinbruddet

(SALTDAL) Sauebonde Per Arne Knædal tror så mye som 80 prosent av folk som bor på Drageid, ønsker steinbruddet til PK Strøm velkommen. Men formannskapet har i praksis utsatt planene i alle fall til 2020.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg er veldig skuffet etter dagens møte. Vi driver næring på Drageid og vi trenger ordentlig grus til både veier og skogsveier i området, sier Per Arne Knædal som hele livet har jobbet som bonde på Drageid.

Han viser Saltenposte rundt i nærområdet rundt den topp moderne sauefjøset, hvor sønnen satser for fullt på å videreføre familiegjeskjeften. Her mener han det ikke mangler på veier som trenger opprusting med rimelige og gode masser.

- Jeg vil anslå at rundt 80 prosent av folk på Drageid er for dette steinbruddet, sier Knædal, og viser til et høringsinnspill undertegnet av 46 personer som bor på Drageid og som ønsker bruddet velkommen.

Overrasket

Knædal er medlem av Senterpartiet og er derfor overrasket over at ordføreren stemte for et fellesforslag fra Høyre, Saltdalslista, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, om å vente å godkjenne saken til den er tatt med i arealplanen i kommunen.

Det kan tidligst skje i 2020.

- I partimøte nylig trodde jeg vi var enig om at vi går inn for steinbruddet, sier Knædal.

Han hadde håpet at PK Strøm skulle få gå videre med prosjektet, og sørge for tilgang på billigere masser fra egen kommune. Men formannskapet ville det annerledes.

NYANSERE. Virksomhetsleder for plan og utvikling i Saltdal, Ivar Skogset, så behov for å minne formannskapet på at det er 46 personer som bor på Drageid som har signert for at de er positiv til steinbruddet. Pensjonert tranportmann Bård Engan i bakgrunn syns vedtaket som kom var svært dårlig fundert. Foto: Tarjei Abelsen
NYANSERE. Virksomhetsleder for plan og utvikling i Saltdal, Ivar Skogset, så behov for å minne formannskapet på at det er 46 personer som bor på Drageid som har signert for at de er positiv til steinbruddet. Pensjonert tranportmann Bård Engan i bakgrunn syns vedtaket som kom var svært dårlig fundert.

- Vi trenger ordentlig masse, og nå importerer vi det og kjører det gjennom Rognan sentrum til en tre ganger så høy pris som om vi kunne produsert den selv, sier Knædal.

Mange er positive

I formannskapsmøte tirsdag var det såpass mye fokus på høringsinnspill fra folk som ikke ønsker steinbruddet, at virksomhetsleder for plan og utvikling, Ivar Skogset, følte det nødvendig å minne om at svært mange er for bruddet.

- Det er umulig å si hvor mange som er for og imot, men basert på høringsinnspillene kan det se ut som det er flere som er positive. Det mener jeg er viktig å få fram, sier Skogset.

Administrasjonen hadde innstilt på å be PK Strøm ta flere prøver av berget de ønsker å ta ut, samt å oppdatere reguleringsplanen ut fra de innspill som er kommet så langt. Det ville gjøre at prosjektet kunne kommet opp til kommunestyret allerede i første møte etter ferien, men flertallet i formannskapet vedtok å vente til ny arealplan er vedtatt.

- Planen er at vi skal i gang med det arbeidet til høsten, og den er nok ikke ferdig før i 2020. I tillegg vil eventuelle andre aktuelle områder også kreve en reguleringsplan, og det blir naivt å tro at det ikke vil bli konflikt også andre steder, sier Skogset.

Dårlige argumenter

Det var fullt i det lille møterommet hvor formannskapet holder sine møter tirsdag. En av tilhørerne var Bård Engan, som tidligere drev transportfirma og har drevet næringsvirksomhet i Saltdal 50 år.

- Jeg syns det er utrolig dårlig argumentasjon for vedtaket i dag, sier Engan, som er til stede fordi han er engasjert i få økt næringsvirksomhet i bygda.

Engan som selv drev knuseri på Hestbrinken på 70-tallet, påpeker at det ikke skal bygges en ny E6 i bygda, og derfor mener han politikerne er for opphengt i kvalitaten på massene i bruddet.

- Kvaliteten er ikke det mest vesentlige her, det er godt nok til å bruke på lokale veier i Saltdal, strøsand og for å støpe grunnmurer til hus og annet privat bruk, sier Engan.

Han ga klart uttrykk overfor politikerne om hva han syntes om vedtaket.

- Oldefaren din ville ha snudd seg i graven over dette, sa han til Finn-Obert Bentsen(Ap).

- Det kan jeg si fordi CK Furebotten også var min oldefar, og han var mer framtidsrettet enn Finn-Obert, sier Engan, som påpeker at han kjenner Finn-Obert og at det var humoristisk ment.

FOR. Ronny Sortland og FrP stemte for å la PK Strøm gå i gang med steinbruddet nå. Foto: Tarjei Abelsen
FOR. Ronny Sortland og FrP stemte for å la PK Strøm gå i gang med steinbruddet nå.

CK Furebotten drev omfattende næringsvirksomhet på Drageid i første halvdel av 1900-tallet med både gjestgiveri, bakeri, butikk og reinslakteri.

Stille

Blant politikerne var det ikke mange som var ivrig i å føre ordet i møtet, og Høyres representant Steinar Maarnes sa ikke et ord under hele behandlingen.

- Det har ikke noe å si hva jeg sier, for dere har bestemt dere før dere kom og det vil bli fem mot to stemmer, sa Ronny Sortland (FrP), som tok ordet flest ganger.

Men selv om han skjønte slaget var tapt før han kom, syns han det var viktig å si sin mening om saken.

- Vi står for utvikling av Saltdal. Vi vil skaffe arbeisplasser og være positiv. Men her høres det ut som dere vil finne en ny grunn til å si nei hver gang PK Strøm har prøvd å justere planene etter deres ønsker, sa Sortland.

FrP-politikeren mener kommunen er avhengig av å tilrettelegge for mer næring, slik at bygda ikke blir for avhengig av Nexans og Saltdalshytta.

- Et pennestrøk som ikke vi rår over, også er de borte.

- Også er det slik at halvparten som er imot bruddet ikke bor i Saltdal, men de vil hjem til et steder der ingen skulle tru at nokon kunne bu, sa Sortland.

Konflikter

Sauebonde Per Arne Knædal er ikke redd for at saken skal føre til en splittelse i bygda, til tross for det høye engasjementet i saken.

- Nei, jeg er ikke redd for konflikter. Vi må tåle å være uenig i sak, og godta det flertallet bestemmer, sier Knædal.

For grunneierlaget er den nye Bjønndalsveien det neste store prosjektet. En vei der flertallet godtok avvik fra arealplanen.

- Får vi bruddet åpnet så betyr det at vi får masser til en langt lavere pris, og det blir kortere vei for alle, sier Knædal.

Powered by Labrador CMS