Bytt de gamle kles-skattene du ikke bruker og få nye favoritter i retur
Husflidslagene i Sørfold arrangerer klesbyttedag lørdag 26. mars - et miljøvennlig alternativ til shopping.
SØRFOLD: Her kan man fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. På klesbyttedagen kan man bytte klær med andre og dermed spare miljøet.
- Vi hadde lyst til å finne på noe vi kunne samarbeide om i de to husflidslagene i kommunen, og fant ut at vi ville gå sammen om dette, forteller Ann Katrin Sætrevik i Nordre Sørfold husflidslag.
Den store klesbyttedagen er ikke noe nytt fenomen nasjonalt sett, men det har aldri vært arrangert i Sørfold før. Det er Naturvernforbundet og Norges husflidslag som samarbeider om dagen nasjonalt.
Flere hender
- Vi sa ja til å samarbeide med én gang, og det skal vi gjøre flere ganger, sier Marianne Åsbakk fra Straumen og omegn husflidslag.
Hun ser flere fordeler med å samarbeide med det andre husflidslaget.
- Det er lettere å arrangere når man er flere. Folk er nok ennå litt reservert for å delta på ting etter koronatida, og det har vært vanskelig å komme i gang igjen, forklarer Åsbakk.
Maks sju plagg
Lørdag 26. mars klokken tolv starter det hele på Kobbelv vertshus. Ved inngangen kan man levere inn maks sju klesplagg, og for hvert plagg får man en byttelapp som man kan bruke til å veksle inn i et annet plagg som noen har levert inn.
Det er viktig å merke seg at dette ikke er et loppemarked, så det er ikke meningen man skal tømme klesskapet og bare levere fra seg klærne og gå.
Fiks og triks
«Holdbart» er et hovedstikkord for Norges husflidslag, og det å ta vare på og reparere klesplagg er noe de er opptatt av. Derfor skal det også være et såkalt ”fikselaug” på klesbyttedagen.
- Vi kommer til å ha med stoppenåler og garn slik at vi kan vise folk hvordan man kan stoppe, sier Sætrevik.
De har også med en symaskin for å sette et fokus på at det går an å reparere ting. I en pressemelding fra Naturvernforbundet står det at om vi bruker klærne våre dobbelt så lenge, så halveres klimautslippet fra plaggene.
Ønsker velkommen
- Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klærne sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til, sier de to representantene fra husflidslagene.
I samme slengen skaper de ringvirkninger i næringslivet ved å legge arrangementet til vertshuset, slik at de kan selge mat og drikke til gjestene.
- Jeg håper folk tar seg tid til å komme og bytte klær, og kjøpe kaffe og kake, sier Ann Katrin Sætrevik.