JÅLELAGERET. Kjærsti Kristiansen selger det hun kaller ”normale” smultringer, og et rikt utvalg av det slaget som har pynta seg. Foto: Alle foto: Kenneth Strømsvåg
JÅLELAGERET. Kjærsti Kristiansen selger det hun kaller ”normale” smultringer, og et rikt utvalg av det slaget som har pynta seg.

Byr fram nytelse for to- og firbeinte

”Duttas Smultringa” er i byen. Til ellevill glede for sjeler av ymse valør.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det være seg sjeler med eller uten hale og snute.

- Jeg har jo - så vidt jeg vet - mest kunder av menneske-slaget, men vet du, jeg har også en del hunder som er faste kunder. Smultringer har et stort nedslagsfelt. Det er jo ikke så rart så godt som det er, sier kvinnen bak ”Duttas Smultringa”, Kjærsti Kristiansen.

DUFT-LYKKE. Firbeningen her trives tett på varene. Den er slett ikke alene i sitt slag om det. Foto: Kenneth Strømsvåg
DUFT-LYKKE. Firbeningen her trives tett på varene. Den er slett ikke alene i sitt slag om det.

31 år med smult

Den omreisende smultring-langeren har vært i det velsmakende universet i hele 31 år. 57-åringen var 26 år da ringen - som aldri ser ut til å bli sluttet - ble entret.

- Det var i 1990. Det er jo en stund siden. De første årene holdt jeg til på fast plass på torget i Tromsø. Da jeg ikke lenger fikk ha en slik fast plass startet jeg med å reise rundt. Det har vært mange flotte reiser, og fine møter med
folk som - slik jeg gjør - elsker smultringer.

Blir ut lørdag

Kjærsti er fra Lødingen i Lofoten. Fauske har stått på turné-lista i sånn omlag 25 år. Hvert år er hun på årlig besøk i byen. Denne gangen kom hun mandag, og byr fram sine populære varer til og med lørdag.

- Det er alltid veldig hyggelig å komme til Fauske. Kundene her er minst like blide som alle de andre jeg treffer rundt om i landsdelen. Så det blir å slå av mange korte samtaler gjennom dagen, og godt med salg blir det jo også, smiler 57-åringen, for anledningen pyntet opp med stråhatt.

VELFYLT. Karoline Ruud og Lisa-Marie Rosted handlet med seg 30 godbiter hver fra Kjærstis rullende rike. Foto: Kenneth Strømsvåg
VELFYLT. Karoline Ruud og Lisa-Marie Rosted handlet med seg 30 godbiter hver fra Kjærstis rullende rike.

Rett i gapet

Like før avisas utsendte fikk en kort audiens med leverandøren av godsakene var en eldre, distingvert herremann på plass. Han leverte en ordre på ikke mindre enn 80 smultringer. 80 altså.

Venninnene Karoline Ruud (29) og Lisa-Marie Rosted (28) nøyde seg med 30 hver.

- Akkurat passe. Disse er nok borte før vi er halvveis på vei til Bodø, gliser Karoline, før hun legger til et;

- Nei da, bare tuller. Men det blir nok en gjeng som skal rett i gapet ganske kjapt.

150 i slengen

Herren som spankulerte bort fra utsalgsbilen til Kjærsti så nokså fornøyd ut der han bar på 80 smultringer. Det er på ingen måte noen slags rekord.

- 80 er ikke så uvanlig. Det hender ofte at jeg får bestilling over disk på alt fra 100 til 150. Det jeg får vite da er at kundene gjerne har fått med seg bestilling fra andre. Da blir det fort mengder, forteller smørblide Kjærsti Kristiansen.

I KØEN FOR FØDEN. Hele uka har det vært en jevn strøm av besøkende til ”Duttas Smultringer”-doningen. Foto: Kenneth Strømsvåg
I KØEN FOR FØDEN. Hele uka har det vært en jevn strøm av besøkende til ”Duttas Smultringer”-doningen.

Blir aldri lei

Smultring-Kjærsti har innsett for lenge siden at smultringer - det er hennes liv.

- Det var nok ikke sånn at det var dette jeg så for meg som sjuåring. Da hadde jeg mer en drøm om å reise ut på sjøen. Det gjorde jeg da også i fire år, men så ble jeg fanget av dette livet her. Det er en glede å se hvor mye glede smultringer skaper, og da er det lett å lande en slags livsgjerning. Tro det eller ei, men jeg blir altså aldri lei. Helt sant, sprudler Kjærsti, som de siste dagene har sett en kronisk hale av kunder ut fra salsgbilen på torget.

Kurbad-skepsis

Smultring-nestoren har åpenbart et lidenskaplig forhold til kvalitetsråvarer.

- Det er det viktigste. Råvarene må være av beste sort. Da blir varene av beste sort. Og det må være nok egg i deigen. Sånt tuller vi ikke med. Og sånn er det.

- Hender det at du lar legemet ditt synke ned i et kar fullt av smultringdeig? Som en slags kur?

- ... eh, nei. Ha ha. Det har jeg aldri prøvd. Jeg er strengt tatt litt usikker på om det er å anbefale. Men godt varmt vann i en god stamp, og de fineste smultringer som følge i form av føde, det vil jeg gjerne anbefale.

Powered by Labrador CMS