Olav Eldøen er denne ukas spaltist.
Olav Eldøen er denne ukas spaltist.

Spaltisten:

Bør barnetrygden holdes utenfor når sosialhjelpen skal beregnes?

Småbarnsfamiliene mottar mer i barnetrygd. Men var dette gode nyheter for de som er avhengig av sosialhjelp?

Publisert Sist oppdatert

Alle familier med barn under 18 år mottar barnetrygd.

Er barnetrygden barnets penger?
Ja, vil mange si som setter beløpet på barnets sparekonto.
Ja, vil andre si som bruker pengene på det barnet trenger.

Nei, sier de fleste foreldre som søker sosialhjelp.

Olav Eldøen

De opplever at barnetrygden regnes som foreldreinntekt når størrelsen på sosialhjelpen beregnes.

Dette skriver de tre stortingsrepresentantene Kleppa, Øveraas og Skjælåen fra Senterpartiet i dokument nr 8:2 2001 om tiltak for å motvirke fattiigdom i Norge:
«i praksis må barn av langtids sosialhjelps-mottakere brødfø sine foreldre for barnetrygden, før foreldrene får matpenger i form av livsopphold.» og «De som har sosial hjelp som eneste inntekt, mottar i realiteten ikke barnetrygd etter sosialhjelpsnormen».

Det høres unektelig brutalt ut.
Men er det en treffende beskrivelse nå til dags?
85 proseny av kommunene i Norge har barnetrygden med i beregningsgrunnlaget når sosial stønad beregnes. Slik er det i Sørfold, Fauske og Saltdal.

Men – det er unntak i nærheten - Bodø og Beiarn holder barnetrygden utenfor regnestykket.

Hvorfor er det så forskjellig? Kan det hende at regnestykket settes opp ulikt i kommune, men at de til syvende og sist kommer ut rimelig likt?
Kanskje?

Hvis barnetrygden regnes som foreldrenes inntekt, må vel kostnader knyttet til barnet regnes med? Hvis barnetrygden holdes utenom vil kanskje utgifter som har med barnet å gjøre bli redusert? Altså hipp som happ og bare ulike regnemåter?

Fylkesmannen i Hordaland lurte på dette sommeren 2015 og skrev brev til Arbeids og Sosialdepartementet. I svaret står det:

«Hvordan kommunene behandlerbarnetrygden ved beregning av stønad til barnefamilier, skal i prinsippet ikke ha betydning for størrelsen på utmålt stønad. Kommunene må, uavhengig av beregningsmåte, foreta en vurdering av hva som er et forsvarlig livsopphold i det enkelte tilfellet. Hvis tjenestemottaker har barn skal det etter gjeldende regelverk tas særlige hensyn til deres behov i disse vurderingene».

Javel?

Men, hvorfor i alle dager vil det etter Saltdal kommunes beregning koste kommunen en halv million kroner ekstra i året hvis barnetrygden trekkes ut av beregningsgrunnlaget?

Jeg finner ingen annen forklaring enn at kommunen, som de fleste andre, «sparer» penger på at barnetrygden inngår i regnestykkene!

Og da stemmer antagelig fortsatt den krasse beskrivelsen stortingsrepresentantene kom med i 2001 om at familier som mottar sosialhjelp i virkeligheten ikke får barnetrygd.

Barnetrygden ble innført i Norge i 1946. Debatten gikk i mange år før en landet på at ordningen skulle være en omfordeling av ressurser til fordel for familier med barn. Dessuten ble det vedtatt at ordningen skulle gjelde alle uansett inntekt. Det ble sagt at det var bedre å bruke pengene på barna enn å bygge opp et større byråkrati for behovsprøving.

Etter at loven var lagt fram i Stortinget i 46 foreslo odelstingspresident Smitt Ingebretsen:

«Om det ikke etter ordførerens utførlige redegjørelse for saken, kanskje var den smukkeste og verdigste måte å løse denne sak på om vi nå uten debatt og enstemmig vedtok barnetrygden.»
Barnetrygdloven av 1946 ble deretter vedtatt enstemmig.

For en tid siden kunne en lese noe som så ut som en gladmelding:
«Alle med barn under seks år kan glede seg over økt barnetrygd fra 1. september 2020. Da øker støtten nemlig med 300 kroner - fra 1054 til 1354 kroner i måneden for hvert barn du måtte ha under 6 år, altså med nesten 30 prosent. I løpet av ett år vil dette tilsvare en økning i barnetrygd på 3600 kroner».

Men var dette gode nyheter for de som er avhengig av sosialhjelp?

Ble det mer på kontoen til familiene eller førte det til at det kommunale bidraget ble justert ned slik at kommunen sparer noen kroner?

Det finnes ikke standardiserte regler for hvilke inntekter og ytelser kommunen skal ha med når de beregner en persons inntekstgrunnlag. Dette er viktig for de som har minst.

Kanskje er det den «smukkeste og verdigste måte å løse denne sak på» å holde barnetrygden utenfor når sosialhjelpen skal beregnes?

Eventuelt: Søke råd i Beiarn kommune!

Powered by Labrador CMS