ALLE HAR FÅTT LÆRLINGEPLASS. Tirsdag ble det feiret med kake da alle elevene på VG2 industriteknikk hadde sikret seg lærlingeplasser for neste år. Foto: Saltdal videregående skole
ALLE HAR FÅTT LÆRLINGEPLASS. Tirsdag ble det feiret med kake da alle elevene på VG2 industriteknikk hadde sikret seg lærlingeplasser for neste år.

Alle har fått lærlingplass:

- Behovet for lærlinger er stort

Elevene og lærerne på Industri-teknologi ved Saltdal videregående skole kan feire at samtlige har fått lærlingplass.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Med kake og kaffe feires det at lærlingplassen er i boks for gjengen på vg2 Industriteknologi. De fleste har fått kontrakt med lokale bedrifter i Indre Salten, og noen har fått plass andre steder.
– Vi håper de som reiser ut kommer tilbake når de har fått mer erfaring, forteller avdelingsleder Frode Arntzen.

Stort behov

Det er 15 elever på linja, og ta av dem er jenter.

– Hvilke lærlingfag er det de går ut i?

– For det meste er det industrimekaniker og produksjonsteknikk, men også en som skal ta sveisefaget. Blant elevene har fem fått læreplass hos Nexans, så behovet for lærlinger er stort i lokalt. Det er faktisk mer lærlingplasser enn elever, så bedriftene må prøve finne lærlinger fra andre skoler i Nordland, sier Arntzen videre.

Kampen om lærlingene

Daglig leder ved Indre Salten Opplæringskontor (ISOK) Lene Angell Laxaa syns det er utrolig bra at alle elevene har sikret seg lærlingplass så tidlig.

– Dette viser at det stor etterspørsel etter fagarbeidere i Indre Salten. Ungdommen er «gullet» for Indre Salten, og for hele Nordland. Vi ser at det er kamp om lærlingene i mange fag. Vi trenger flere med yrkesfagkompetanse, og i Nordland er andelen elever som velger yrkesfag høy, forteller Laxaa.

Stor etterspørsel

– Hva syns du om at det er flere lærlingplasser enn elever?

– Det er stor etterspørsel i industrien. I Nordland har vi en Lærlingplassgaranti, men det skulle nesten heller ha vært en «Lærling-garanti» synes jeg. Det burde bli sett mer på muligheten til å øke antall skoleplasser, eller å sette i gang alternative løp/kombinasjonsklasser i yrkesfagene, slik at næringslivets etterspørsel etter kompetanse blir tatt hensyn til. Indre Salten går som det suser, og vi trenger flere fagarbeidere i årene som kommer.

Bare fra VG2 Industriteknologi er det 28 ulike lærlingeløp å velge mellom ifølge utdanning.no, så mulighetene er mange for de som velger den retningen.

Det finnes også mange videreutdanninger på fagskole og høyere utdanningsnivå. Oppfordringen fra Laxaa er elever og foresatte ser på de flotte mulighetene yrkesfag har.

STOLTE. Lene Laxaa fra Indre Salten Opplæringskontor og kontaktlærer Rune Bredesen kunne gi tommelen opp for flinke elever. Foto: Saltdal videregående skole
STOLTE. Lene Laxaa fra Indre Salten Opplæringskontor og kontaktlærer Rune Bredesen kunne gi tommelen opp for flinke elever.
Powered by Labrador CMS