Foto: Linn Braseth-Gulliksen

Synspunkt:

Bææ, bææ fra gjerdet

Breking i fra små lam som beiter i skogen vår rett ovenfor gjerdet på Venset. Det er så koselig lyd å høre på.

Publisert Sist oppdatert

Breking fra små lam som beiter i skogen vår rett ovenfor gjerdet på Venset. Gjerdet er helt og uten hull. Ganske mange gjerdestolper ble fakstisk byttet ut i fjor av oss, som er grunneiere av utmarka.

Og dermed har gjerdeplikt.

Det er ikke alle grunneiere virker å ha fått med seg denne gjerdeplikten.

Og så registrerte jeg altså et hjertesukk i fra noen på Oppslagstavla i Valnesfjord her forleden. Den populære Hjerteløypa i Valnefjord har mange brukere. Men det er ikke alltid porten lukkes av turfolket.

Folk som er på tur i skog og mark, skjønner altså ikke at de må lukke porten eller grinda etter seg.

Er vi blitt så urbane at vi ikke har klart å lære dette videre til neste generasjon?

Eller er det at det nesten ikke er gårdbrukere igjen i bygda som driver med sau, slik at folk ikke tror det er dyr i utmarka.

Det siste er litt trist da.

For antall gårdbrukere i bygda og forøvrig går ned. Siden 2007 er hvert femte gårdsbruk lagt ned, skrev Norges bondelag i en artikkel i 2018. Det tilsvarer nesten 10.000 bruk. Nedgangen var størst blant de som driver med kyr og potet, står det videre.

Poteten er ikke så ofte på middagsbordet nå enn da jeg vokste opp. Og at blant ungdommen er ikke poteten så populær. De foretrekkes ris eller pasta.

Jeg må trekke på smilebåndene for jeg kjenner meg igjen. Når man flytter hjemmefra som ung, så er det kjappere å ty til pasta enn å koke eller steke potet... Men etter at jeg fikk familie i så kom poteten på bordet igjen. Og jeg elsker potet! Stekte, kokte, potetmos og fløtegratinerte.

Jeg skjønner egentlig ikke at man kan klare seg uten potet!

I tillegg er det litt spennende og dyrke litt egen potet også.

Det er for øvrig på ett område potet-forbruket har økt. Nemlig på snack-siden. Altså som potetgull og pommes frites.

Det produserer omlag 363.200 tonn potet i Norge, og så importeres det 60.000 tonn. Nå spiser Ola Nordmann cirka 16 kilo poteter i året, og det er halvparten av det vi spiste for 20 år siden.

Vi drikker jo også mye mindre melk enn for ti år siden. Og vi spiser mindre fisk enn 20 år siden. Og de siste årene har også kjøttproduksjonen gått ned.

Men ennå spiser vi altså mer kjøtt enn det som er anbefalt. Ikke vi damer da, men mannfolkene. Det er de som drikker mest melk også.

Så er det en ting vi spiser mer av, og det er grønnsaker! Det er ikke så rart kanskje, for utvalget har blitt både bredere og større enn da jeg vokste opp. Da var det for eksempel en tomatsort.

Forbrukervaner er interessant å lese om, og hvilke trender vi hiver oss på. Men matvanene våre viser seg å være nokså stabile, og vi holder i alle fall på tradisjonen å spise middag.

Jeg er i alle fall glad for å se kyrne som beiter når jeg kjører på jobb om morgenen.

Og så setter jeg pris på brekingen og sauebjellene i skogen. Selv om det er blitt færre av dem her lokalt de siste årene. Framsnakking av bønder er viktig! Så har jeg lest av bønder er blant de som er mest fornøye med jobben sin!

Powered by Labrador CMS