DEKKET. Her er det bare å forsyne seg, noe de mange gjestene mer enn gjerne gjorde. Alle foto: Espen Johansen
DEKKET. Her er det bare å forsyne seg, noe de mange gjestene mer enn gjerne gjorde. Alle foto: Espen JohansenÅPNING. Eirin Edvardsen og Leikny Simonsen, akkompagnert av Odd Birkelund, ledet an med sang i åpningen av jubileet.KLASSIKER. Saltsei med bacon og gulrotstuing er en Salten-klassiker på matbordet.DIALEKT. Man kunne skrevet «Uerhoder» på lappen - men slikt gjør man ikke i Sørfold. Det hadde da heller ikke kledd retten.OPPMØTE. Gymsalen ved Leirfjorden skole var fylt til randen da det var kombinert 40-årsjubileum og gjestbø.

Både åndelig og legemlig føde

Lørdag feiret Sørfold lokalhistorielag 40 år med gjestbø på Leirfjorden skole. Der ble det både musikk og tradisjonsmat.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Laget ble stiftet 1. mars 1974.

- Sånn sett er det 40 og et halvt år, men i den alderen betyr vel ikke halvår så mye, sa konferansier Mikael Arntzen.

- Det er trivelig at så mange kommer tilbake, og det er også godt å se noen nye fjes. Rammen blir tradisjonell med litt åndelig, og rikelig med legemlig føde, fortsatte han.

Stor interesse

Så ønsket leder i Sørfold lokalhistorielag, Leikny Simonsen, velkommen til det ellevte gjestbø.

- Velkommen til feiring av 40 år, og til gjestbø. At vi er kommet dit og fortsatt har mange aktiviteter og legger ned mange dugnadstimer - blant annet det å gi ut årbok, slik det har blitt gjort siden 1978, forteller om en stor interesse og entusiasme for ting som er verdt å fortelle om og ta vare på, sa hun.

Simonsen mener det å bla i bøkene gir et godt innsyn i liv som har levd og forsvunnet.

- Krumtappen når det gjelder årboka er Ulf Roger Strøksnes, og hans bidrag er vi veldig takknemlige for. Også kalenderen har gitt mye visuell informasjon om tidligere tider, fortsatte hun.

Årets høydepunkt var definitivt da Sørfold, og kanskje spesielt Kjelvik, fikk besøk av kronprinsparet.

- Det ble uforglemmelig, slo Simonsen fast.

I glemmeboka

Gjestbø er blitt lagets årlige populære arrangement, og flere strekker seg langt for å få det med seg.

- Med god hjelp fra Nordre Sørfold husflidslag går vi inn i gamle mattradisjoner som er på vei inn i glemmeboka. Noen råvarer er med tiden blitt vanskelige å få tak i, for eksempel er den røde sagogryna borte. Så den suppa får dere dessverre ikke lenger, sa hun.

Eirin Edvardsen delte en historie om Huldra, og bidro senere til underholdningen, sammen med musiker Odd Birkelund.

Tradisjonsmat

Og etter en lang og god innledning kom endelig maten på bordet.

Blodpølse og blodpannekaker, sild i ulike varianter, seilaks, saltsei, flatbrød og supper.

Smaker av barndom, smaker av tradisjon. Man skal være glade for at noen bruker tid på å ta vare på det.

Undertegnede sier hjertelig takk for maten, selskapet og for innsatsen.

Powered by Labrador CMS