Et knippe ansatte iført klær med samisk tekst i forbindelse med samisk språkuke: (f.v.) Sigrid E. Lium, Kurt Erikstad, Anja-Kath Lande, Camilla Storjord, Bjørnar Meisler og Laila Ingvaldsen. Foto: Foto: Nordland Nasjonalparksenter
Et knippe ansatte iført klær med samisk tekst i forbindelse med samisk språkuke: (f.v.) Sigrid E. Lium, Kurt Erikstad, Anja-Kath Lande, Camilla Storjord, Bjørnar Meisler og Laila Ingvaldsen.

Samisk språkuke 2023:

- Avgjørende at flere velger samisk

- Språkuka er viktig fordi den setter fokus på samisk språk og kultur. Denne uka vil vi at alle skal få se og høre ulike samiske språk, og kanskje lære seg et par ord selv.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: - Derfor inviterer vi alle hit til senteret på ulike åpne arrangement hvor målet er å gi ny kunnskap og større forståelse for samisk kultur.

Det forteller publikumsansvarlig for Nasjonalparksenteret i Saltdal, Camilla Storjord til Saltenposten.

- Vi har også egne formidlingsopplegg for barnehager og skoleklasser her i løpet av samisk språkuke. Vi ligger i pitesamisk område og samisk språk og kultur er en viktig del av vår felles historie, derfor ønsker vi å løfte dette frem, forteller Storjord.

Et knippe ansatte iført klær med samisk tekst i forbindelse med samisk språkuke: (f.v.) Sigrid E. Lium, Kurt Erikstad, Anja-Kath Lande, Camilla Storjord, Bjørnar Meisler og Laila Ingvaldsen. Foto: Foto: Nordland Nasjonalparksenter
Et knippe ansatte iført klær med samisk tekst i forbindelse med samisk språkuke: (f.v.) Sigrid E. Lium, Kurt Erikstad, Anja-Kath Lande, Camilla Storjord, Bjørnar Meisler og Laila Ingvaldsen.

Synliggjøring

Samisk språkuke markeres i år fra 23. til 29. oktober. Målet er å synliggjøre de samiske språkene i det offentlige rom, øke kunnskapen om samiske språk og bidra til å løfte statusen til Norges urfolksspråk. Gjennom uka er det store og små arrangement rundt om i landet med samisk språk i fokus.

– Jeg oppfordrer alle til å ta del i denne viktige språkdugnaden og blir med på markeringen av samisk språkuke. Skal samiske språk overleve, er det helt avgjørende at flere velger samisk i barnehage, på skolen og på høyere utdanning, sier kommunal- og distrikstminister Erling Sande i en pressemelding.

Regjeringa har som mål at flere skal velge samisk barnehage og samisk språk i hele grunnopplæringen, og at flere ønsker å ta en samisk profesjonsutdanning eller en annen samisk høyere utdanning.

For de minste

I barnehager og skoler oppfordres de ansatte til å inkludere samisk språk i den dagligdagse omgangen med barna, i språkuka.

Valnesfjord barnehage har tatt denne oppfordringen på alvor. De har også samiske barn som går der, uten at de er en ren samisk barnehage.

- Vi ønsker velkommen og sier god dag, buorre beaivi, på nordsamisk for å eksponere barna litt for det samiske språket. Og så har vi en som har bursdag i dag og da sier vi gratulerer med dagen på samisk, lihkku beivviin, forteller barnehageassistent i Valnesfjord barnehage, Nina Hamran.

DELTAR. - Vi ønsker velkommen og sier god dag, buorre beaivi, på nordsamisk for å eksponere barna litt for det samiske språket, forteller Nina Hamran, barnehageassistent Valnesfjord Barnehage Foto: Erica Restoften
DELTAR. - Vi ønsker velkommen og sier god dag, buorre beaivi, på nordsamisk for å eksponere barna litt for det samiske språket, forteller Nina Hamran, barnehageassistent Valnesfjord Barnehage

Tradisjon

Nordland Nasjonalparksenter har en sterk tradisjon med å løfte frem det samiske i Indre Salten.

- Onsdag denne uken blir det Pitesamisk aften her hos oss. Det er et todelt arrangement. Ann-Charlott Sjaggo vil holde et foredrag om pitesamiske stedsnavn og vi får besøk av Jon Todal som vil fortelle om sin nye bok om pitesamen Edvard Masoni. Arrangementet er gratis, forteller Camilla Storjord.

Også til helgen blir det språk-uke-arrangementer på Storjord i Saltdal.

Språkkafé

- Søndagen har vi familiedag her på nasjonalparksenteret. Vi skal blant annet ha nordsamisk språkkafé. hvor hun som er lærer i nordsamisk på Røkland skole, Aile Hætta, og elever fra Røkland skole skal være med. Og det blir salg av kaffe og kaker.

Det nordsamiske er også viktig i deler av Indre Salten på grunn av at flere nordsamiske familier bosatte seg i her, etter at de ble tvangsflyttet sørover på tidlig 1900-tall.

Det blir også duodji-verksted og lese-lavvo med mange nye samiske barnebøker hele dagen søndag.

- Og så blir det bokbad med forfatter Ellen Hofsø, som har skrevet en historisk roman med pitesamisk tematikk. Sissel Horndal har høytlesning av samiske barnebøker. Og vi skal ha visning av barnefilmen «Olbmot, rievvárat ja Kardemomme-gávpot» med nordsamisk tale, avslutter Storjord.

Powered by Labrador CMS