ØKER FOLKETALLET. Prosjektleder for Beiarpuls, Elin Beate Johannessen (37) og Teemu Venejärvi (40) har funnet stedet de vil slå seg ned i Beiarn med barna, og de har nylig bidratt med enda en liten innbygger til bygda.BYGDEBØLGE. Koronapandemien kan ha bidratt til at flere trekker ut mot bygdene, tror Elin Johannessen.ØKER FOLKETALLET. Prosjektleder for Beiarpuls, Elin Beate Johannessen (37) og Teemu Venejärvi (40) har funnet stedet de vil slå seg ned i Beiarn med barna, og de har nylig bidratt med enda en liten innbygger til bygda.
Den store folkevandringa:
- At folk ønsker å flytte hit som følge av våre forsøk på å gjøre oss synlige føles bra
Elin Beate Johannessen jobber med å vise hvor mye bra som finnes i Beiarn. Det har bidratt til økt tilflytting.
BEIARN: Beiarpuls er navnet på et treårig prosjekt som skal gjøre Beiarn mer attraktivt og tiltrekke
nye innbyggere. Elin Beate Johannessen (37) som leder prosjektet, sier at sentralisering og fraflytting er en trend som har påvirket Beiarn lenge.
- Beiarn er dermed en kommune som allerede har mye erfaring med å jobbe langsiktig og strategisk for tilflytting, uttaler hun.
Annonse
Annonse
Tilrettelegging
Annonse
Hun har tro på utvikling innenfor reiseliv, da hun mener dette kan bidra til å opprettholde arbeidsplasser og kanskje skape noen nye.
- Beiarn er allerede en attraktiv fritidskommune, og tilrettelegging for besøkende, for eksempel med turstier, gapahuker eller markedsdager, gir også bolyst, sier Johannessen.
Sosiale medier
Annonse
Da hun startet prosjektleder, tenkte hun omdømmebygging, og ville vise fram alt det flotte som rører seg i bygda.
BYGDEBØLGE. Koronapandemien kan ha bidratt til at flere trekker ut mot bygdene, tror Elin Johannessen.Jenny Tangen
- Å fortelle om Beiarn i sosiale medier har derfor vært en viktig strategi, sier Elin Johannessen, som tror de har lyktes med å skape mer engasjement. Blant annet har Beiarpuls ei godt besøkt nettside og en aktiv Instagram-profil.
- Jeg er utrolig stolt over bygda mi, enten det er laksen, grottene eller kreativiteten og satsingsviljen til folket som bor her, og håper jeg har klart å bidra til at dette er synlig for flere.
Hun er glad for at folk utenfra legger merke til Beiarn. Og til og med velger kommunen foran mange andre, når de skal flytte på seg. Slik som Linda og Bjørn Tore Aas gjorde.
- At folk ønsker å flytte hit som følge av våre forsøk på å gjøre oss synlige, føles bra, sier Elin.
Trygt i bygdene
Pandemien ødela for arrangement og diskusjonsarenaer som var planlagt, men i det store bildet tror Elin flere har fått øynene opp for fordelene med å bo i distriktet i løpet av denne tida.
- Ikke minst har vi som befolkning og arbeidsstokk tatt noen sjumilssteg når det kommer til digital utvikling.
Ikke bli flest mulig
Beiarn kommune vippet ved nyttår rett under tusentallet.
- Har dere et mål om å bli flere enn tusen, og hvordan?
- Å få femti nye tilflyttere tror jeg vi får til, vi har mange ledige stillinger i årene som kommer, men som både ordføreren og jeg er enige i er det ikke å bli flest mulig innbyggere som er målet, men å være en god kommune for de som bor her, og oppleves trivelig for de som besøker oss. Artikkelen fortsetter under bildet
STORFAMILIEN. Elin Johannessen sammen med tre av barna og hennes mamma som bor i bygda. - De er alle trolig den viktigste grunnen til at jeg velger å bo i Beiarn, sier hun.Privat
Regionssamarbeid
Annonse
Elin har tro på samarbeid i regionen, for å motvirke sentralisering.
- Jeg ønsker at vi kan jobbe i lag for å gjøre Salten mer synlig. Jeg er glad for hver tilflytter eller turist som kommer til Saltdal eller Fauske også, sier hun.
Ei utfordring er bolig. Eiere av nedlagte småbruk og feriehus som er lite i bruk, blir oppfordret om å vurdere salg.
Ros til selgeren
- Vi var én av de som fikk kjøpe, og nå har vi blitt foreldre til en ny beiarværing, vi totalrenoverer hus og gård samtidig som vi ønsker å skape våre egne arbeidsplasser med basis i reiseliv, sier Elin.
Hun skryter av Lars Nyheim som valgte å selge huset til dem.
- Han ønsket å bidra til mer vitalitet i barndomsbygda si, og gjorde dermed tilflytting og oppstart av bedrift mulig.
Ikke rosemale
Før jul hadde Beiarpuls en adventskalender med beiarværinger i hver luke som fortalte om bygda. Den slo godt an.
- Det er ingen bedre ambassadører for tilflytting enn de som allerede bor her. Samtidig ville jeg ikke bare rosemale, men ønsket også å få fram områder hvor vi har potensiale til å endre oss, forteller Elin.
- Hvorfor mener du flere skal vurdere å flytte til Beiarn?
- Å bo i Beiarn betyr tilgang på et eldorado av friluftsliv rett utenfor døra. Det er et lite og tett samfunn hvor du blir sett. Vi har kort vei til Bodø og andre nabokommuner, og arbeidsmulighetene er dermed flere enn de vi har innenfor kommunegrensene.
Det er bare en veldig god puls her inne, og jeg gleder meg til framtida her
- Ja-mennesker
Noe av det som har overrasket Elin mest i stillinga, er hvor inderlig alle jobber for at dette skal være ei god bygd å bo i. Hun viser til at politikerne har vedtatt å satse på barn og unge, men også eldre.
- Kommunen er støttende for de som ønsker å skape egne arbeidsplasser. Vi har god boltreplass, og det føles trygt og fritt å være her. Her er så mange ja-mennesker som tar initiativ, hiver seg rundt og skaper. Det er bare en veldig god puls her inne, og jeg gleder meg til framtida her.