Paviljong 5 ved Fauske helsetun
Paviljong 5 ved Fauske helsetun

Debatt:

Åpent brev til Fauske kommune og folkevalgte angående endringer i eldreomsorgen

I desember 2018 vedtok kommunestyret i Fauske kommune et budsjett for 2019 som inneholdt noen drastiske endringer innen eldreomsorgen. Disse vil direk...

Publisert Sist oppdatert

I desember 2018 vedtok kommunestyret i Fauske kommune et budsjett for 2019 som inneholdt noen drastiske endringer innen eldreomsorgen. Disse vil direkte berøre livskvaliteten til våre pårørende, og samtidig fjerne det viktige, anerkjente og velfungerende omsorgstilbudet paviljongene som bokollektiv i tilknytning til Helsetunets tjenester har dekket i over 40 år, samt nedleggelse av Sagatun i Sulitjelma.

I denne forbindelse beklager vi at uttalelsen og forslagene fra Eldrerådet ikke ble tatt til følge. Vi beklager også mangelen på åpenhet og informasjon til brukere og pårørende i forkant av den politiske behandling av saken.

På bakgrunn av det store antall positive tilbakemeldinger etter artikkelen i Saltenposten den 27. februar angående den planlagte nedleggelsen av paviljongene konstaterer vi at det er et generelt behov for mer åpenhet og mer informasjon om de forandringer og retningen for eldreomsorgen de folkevalgte og administrasjonen i Fauske kommune nå har startet.

Her kan nevnes at underskriftskampanjen under tittelen 'Ikke bygg ned eldreomsorgen i Fauske Kommune' gjennom nettstedet 'underskrift.no' har resultert i over 770 underskrifter.

Vi vil derfor gjerne ha svar på noen spørsmål angående realitetene rundt den vedtatte og forestående nedleggelsen av paviljong 5 og 7 med 15 eldre beboere, fremtiden til Sagatun, samt prioriteringene innen tjenestetilbudet Fauske Kommune kan tilby sine eldre i fremtiden.

I denne forbindelse er vi innforstått med og har full forståelse for at Moveien består og at dagens beboere på paviljong 9 blir flytter for å sikre et mer samordnet og effektivt tilbud til demente.

Fauske kommune har klart å finansiere og inkludere driften av Paviljongene i over 40 år og vi vil derfor ha svar på hva det er som gjør at det plutselig ikke finnes budsjettmidler i 2019 til å opprettholde driften videre.

I et intervju i Saltenposten den 27. februar uttaler lederen for Helse og Omsorgsutvalget i Fauske Kommune at vedtaket om å legge ned paviljongene er en del av en stor helhetlig omstrukturering som det er politisk enighet om.

Vi har forståelse for at det alltid er behov for å se på ressursbruken og mulighetene for effektivisering innen alle kommunens utgiftsposter.

Ut fra størrelsen på dagens pleie og omsorgsbudsjett, morgendagens allerede kjente utfordringer samt viktigheten av å gi et best mulig tjenestetilbud til eldre i Fauske kommune, tar vi det for gitt at denne store helhetlige omstruktureringen som nå er satt i gang er basert på nøye planlegging, demografiske realiteter og implementert i henhold til faglige vurderinger og brukerønsker.

Har kommunen laget en plan for denne omstruktureringen og hvilke konkrete tiltak er det som den politiske enigheten er basert på?

Hva er vurderingene og anbefalingene til den helsefaglige ekspertisen i Fauske kommune angående det tilbudet som paviljongene og Sagatun dekker som alternativ til heltids sykehjemsplass i institusjon.

Hva er synspunktene på disse tilbudenes rolle og behov innen eldreomsorgen i Fauske Kommune i fremtiden.

Vi setter stor pris på at det i samme artikkel blir sagt at Fauske kommune vil starte arbeidet med å lage en demensplan.

Det vi ikke forstår er hvordan en stor helhetlig omstrukturering kan iverksettes uten at en solid demensplan er på plass og inkludert.

I saksdokumentene til 2019 budsjettet som ble presentert til kommunestyret står det tydelig at kommunen på sikt må få på plass overføring av midler fra utdanning til omsorg for å møte utfordringene innen helse og omsorg.

Vi vil derfor gjerne ha en forklaring for å kunne forstå hvordan denne klare meldingen til de folkevalgte om at omsorgssektoren trenger å styrkes økonomisk henger sammen med uttalelsen til lederen av helse og omsorgsutvalget som sier at driften innen omsorg skal reduseres med 17-18 millioner kroner.

Vi ønsker å motta informasjon om hvordan dette målet skal oppnås og hvor innsparingene skal finne sted?

Hvilke planer har kommunen fremover for å overføre midler fra utdanning til omsorg og hvilke beløp er det snakk om i årene fremover?

I KOSTRA-analysen fra 2018 blir det bekreftet at institusjonsplasser er det dyreste alternativet innen omsorg, og at andelen institusjonsplasser i Fauske kommune ligger over gjennomsnittet til både landsgjennomsnittet og sammenlignbare kommuner.

Ettersom en av løsningene som skisseres - og eneste reelle løsning for mange av de berørte beboerne på paviljongene er sykehjemsplass vil vi sette pris på om Fauske kommune kan dele informasjon om hva en sykehjemsplass koster sammenlignet med en plass på paviljongene?

All tilgjengelig informasjon bekrefter at vi vil se en betydelig økning i antall eldre i Fauske kommune og at behovet for pleie og omsorgstjenester vil øke i årene fremover.

At planleggingen for denne utfordringen i 2019 blir møtt med reelle kutt og planlagt nedleggelser av velfungerende gode omsorgstilbud til en verdi av 17-18 millioner ønsker vi en god og mer utfyllende forklaring på.

At de fleste eldre gjerne vil bo hjemme så lenge de kan er et ubestridt faktum og vi setter stor pris på at Fauske kommune har en velfungerende hjemmetjeneste med utrolig dyktige og profesjonelle ansatte.

Allikevel har vi som pårørende erfart at det er mange eldre som kommer i en situasjon hvor hjelpe og omsorgsbehovet i hjemmet overskrider det tilbud som hjemmetjenesten kan tilby og samtidig er for «friske» til å få tildelt en heltids sykehjemsplass.

Det vi ser helt klart er at når funksjonsevnen til eldre i sine hjem eller tilrettelagde omsorgsboliger faller under en viss grense så oppstår det en veldig uheldig og uverdig blanding av kortsiktige løsninger hvor de eldre gjentatte ganger blir sendt mellom sykehus, korttidsopphold og den hjemmesituasjonen de ikke lengre mestrer.

Denne gruppen eldre har i årevis hatt et veldig trygt, sosialt og velfungerende tilbud gjennom paviljongene og Sagatun.

At disse botilbudene defineres som et hjemmeboende tilbud og ikke institusjon øker både den personlige mestringsfølelsen og bevegelsesfriheten til den enkelte.

Erfaring fra over 40 års drift bekrefter at dette er et godt tilbud som dekker et reellt behov. Når nå Fauske kommune har planer om å fjerne dette tilbudet vil vi gjerne ha svar på hvilke planer og alternativer som er planlagt for denne gruppe eldre i fremtiden.

Et argument som vi har hørt gjentatte ganger er økt effektivitet innen tjenesten ved å samle flere enheter. Paviljongene ligger vegg i vegg med de andre enhetene på Helsetunet og kan derfor enkelt og på lik linje med de andre byggene og enhetene inkluderes i alle eventuelle effektiviseringstiltak.

Finnes det en effektiviseringsplan hvor driften av paviljongene er vurdert og inkludert?

Sykefravær og vikarbruk er en gjenganger som årsak og forklaring på budsjettoverskridelser. På dette området forstår vi at ansatte ved paviljongene står i en særstilling når det gjelder lavt sykefravær.

Vi vil derfor gjerne motta mer informasjon om personalkostnadene per beboer på paviljongene og Sagatun sammenlignet med tilsvarende sykehjemsplass.

Den bygningsmessige kvaliteten på paviljongene er også nevnt som et argument for nedleggelse og sanering. Sannheten er helt klart mer nyansert.

Mens paviljong 5 nok trenger en mer omfattende renovering, så har både paviljong 7 og 9 gjennomgått flere oppgraderinger i senere år. Kun vanlig vedlikehold og mindre reparasjoner er derfor nødvendig med tanke på videre drift.

Etter vår mening så blir det feil prioritering å bevilge penger for å rive disse fullt nedbetalte og brukbare bygninger når de samme midler kunne blitt brukt til å sikre videre drift av et utrolig godt botilbud for eksisterende og fremtidige beboere.

Vi har stor respekt for de utfordringene eldreomsorgen i Fauske kommune står overfor i årene fremover og vil gjerne være med på å utforme og få på plass en god omsorgstjeneste som står klar når vi en dag får behov for dette.

De ovennevnte tiltak og foreslått nedleggelse av paviljongene og Sagatun virker for oss å mangle forankring i reelle behov, faglige vurderinger, manglende planlegging og forhastede beslutninger med økonomiske årsaker som hovedgrunn.

Her føler vi at Fauske kommune lukker øynene og bøyer seg over sedlene for å plukke opp myntene.

At det er våre pårørende som nå skal rives opp fra sine nye hjem hvor de både trives og er trygge finner vi både uverdig, uforsvarlig og ikke minst unødvendig.

På bakgrunn av erfaringene fra budsjettbehandlingen for 2019 som synliggjorde et klart behov for mer informasjon og større innflytelse fra et bruker/pårørende perspektiv har vi tatt initiativ til å opprette en interessegruppe for bevaring og videreutvikling av gode pleie og omsorgstilbud i Fauske kommune.

Vi oppfordrer til engasjement og ber alle interesserte til å ta kontakt og vise sin støtte.

Powered by Labrador CMS