TIL SKJØMMING. Sara Marielle Gaup Beaska kommer til Mørsvikbotn for å ha huskonsert og joikekurs. Foto: Marie Louise Somby
TIL SKJØMMING. Sara Marielle Gaup Beaska kommer til Mørsvikbotn for å ha huskonsert og joikekurs.

Anerkjent artist holder joikekurs og huskonsert på Alva

Sara Marielle Gaup Beaska har lært Elisabeth Andreassen om joik. Nå kan du også få en inn-føring i det.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 12. oktober inviterer det lokale firmaet Alva i Mørsvikbotn til åpen dag og Skjømming i verkstedet. Dit kommer også den samiske artisten Sara Marielle Gaup Beaska for å ha huskonsert, i tillegg til at hun vil ha kurs i joik på dagtid.

Flere har spurt

Forrige gang det var Skjømming, var i 2016.

- Det bruker å være fantastisk fin stemning på verkstedet denne dagen, og vi har fått så mye fin tilbakemelding tidligere. Flere har spurt om vi ikke skal det igjen, og nå blir det, sier Sissel Horndal.

Det er hun og samboeren Geir Anders Hætta Berg som driver firmaet Alva, og arrangementet har de på verkstedet til Alva i Sildhopen.

- Skjømming er en tradisjon som jeg har vokst opp med selv, der man forteller historier i den blå timen. Skjømminga er den tida på dagen da det begynner å skumre. Vi ønsker å videreføre denne tradisjonen og dele noe positivt med andre, sier Horndal.

Da passer det godt å invitere til en intimkonsert, levende lys og fortellinger.

Har skapt en tradisjon

Mye av det Alva jobber med er knyttet til nettopp samisk håndverk og kultur og arrangementet preges av det. Det samiske er også en viktig del av Sørfolds historie.

- Vårt mål har vært at folk skal forbinde Skjømming med noe positivt. Vi har ønsket å gi folk en god og stemingsfull opplevelse, god mat, gode minner. Og på de tilbakemeldingene vi har fått ser det ut som at Skjømming har kommet for å bli, sier Horndal.

Åpen dag med kafé

I tillegg til at de gjør verkstedet i Sildhopen om til kafé med salg av varm mat, kaffe og kaker, er det utstilling og salg av diverse produkter. Dette skjer fra klokken 12.

Men dagen er ikke over med det. Klokken 18 er det fortellerstund på Alva med blant andre Jan Folke Sandnes.

- Han er nok mest kjent som Hamarøy-ordfører, men er også god til å fortelle historier, sier Horndal.

Kjent artist

Etterpå er det huskonsert med Sara Marielle Gaup Beaska.

- Sara Marielle er en veldig dyktig formidler, som også har vokst opp med historiefortelling. Hun kommer til å ha en konsert med tradisjonell joik, der hun også forteller, sier Sissel Horndal, og gjør oppmerksom på at det er begrenset antall plasser.

Sara Marielle Gaup Beaska er en profilert og karismatisk joiker og artist som har vært en sentral profil i samisk musikkliv gjennom mange år. Hun er også kjent fra bandene Adjágas og Arvvas, som har høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Mange har sikkert sett henne i programmet "Muitte mu" (Husk meg) på NRK tv der hun var mentor for Elisabeth Andreassen.

Innføring i joik

I tillegg til at hun skal ha huskonsert på Alva, blir det joikekurs på Mørsvik skole samme dag. Mellom klokken 10 og 11 er det kurs beregnet på barn. Da vil Sara Marielle fortelle eventyr, der joik er en naturlig del av fortellingen. Barna får også teste ut sine egne stemmer og øve på forskjellige joiker.

Fra klokken 11.30 til 15.30 har hun kurs for voksne og ungdom. Hun snakker om hva joik er, joikens filosofi og funksjon, og hvilken plass den har i dagens samfunn. Hun gir deltakerne et innblikk i joikens historie, forskjellen mellom sang og joik, ulike teknikker og "dialekter" i joiken. Deltakerne får også prøve seg i praksis. Det er bindende påmelding på kursene.

Samisk bueskyting

Det blir også mulighet for å prøve tovedsbue som Geir Anders har laget. Han vil fortelle om tovedsbuens oppbygging og litt om historien til samisk bueskyting.

Geir Anders Hætta Berg har fagbrev som blant annet som duodjiutøver og er en engasjert formidler av samisk kultur, håndtverk og tradisjoner. Han er også en habil bueskytter og lager buer selv.

- Konstruksjonen av tovedsbuen er unik og veldig forskjellig fra langbuene, som ble brukt ellers på kontinentet. De eldste bevarte fragmentene på funn av tovedsbuer er omlag 1.500 år gamle, sier Berg.

Deltakerne får også mulighet til skyte med pil og bue og teste ut samisk tovedsbue. Tilbudet er for både barn og voksne, og foregår ved Mørsvik skole fra klokken 11.30 til 12.30. Dette er gratis.

Fullstendig program for dagen legges ut på alva.no i løpet av uka.

Powered by Labrador CMS