FULLTALLIGE. Sauebøndene Anne Olsen (t.v.) og Anne Lise Stornes (t.h.) på visitt i sistnevntes sauefjøs som er fulltallig etter sommerbeitet. I midten landbrukssjef Marianne Hoff. Alle foto: Maria E. TrondsenBLIDE BØNDER. Sauebøndene Anne Olsen (t.h.) og Anne Lise Stornes er glade for å få hjem nesten alle sauene fra beite etter årets beitesesong. Her sammen med stortingsrepresentant for Sp, Siv Mossleth og landbrukssjef Marianne Hoff som er fornøyde med situasjonen.
FULLTALLIGE. Sauebøndene Anne Olsen (t.v.) og Anne Lise Stornes (t.h.) på visitt i sistnevntes sauefjøs som er fulltallig etter sommerbeitet. I midten landbrukssjef Marianne Hoff. Alle foto: Maria E. Trondsen
- Alle sauene kom ned fra beitet
Etter år med store tap, trodde Anne Lise Stornes knapt sine egne øyne da hun fikk hele saueflokken hjem.
SALTDAL: Fire damer står i munter samtale på gården til bonde Anne Lise Stornes (65) i Saltdal. Stråler fra en lav høstsol hviler disig over gårdstunet. I den gamle fjøsen har 31 sauer funnet roen for vinteren.
Null tap
- Det er første gang siden jeg startet opp i 1994, at jeg ikke har opplevd å ha tap. Jeg fikk hakeslepp, sier hun til Saltenposten.
Det er nesten så hun ikke klarer å tro at det stemmer. I vår slapp Stornes ut 31 sauer på beitet på østsida i Saltdal sammen med 64 lam, og alle har kommet ned i god behold.
Hun vet hvordan det føles å miste halve flokken til rovdyr.
Er lettet
Bonde Anne Olsen (68) har drevet med sau på Nordnes siden i 1972 sammen med mannen Trond Olsen. Hun er også lettet etter årets beitesesong, men har riktig nok ikke vært like heldig som Stornes.
Sønnen deres, Bjørn Olav har overtatt gården, og foreldrene hjelper til når det trengs, med tilsyn og lignende. Denne høsten har familien telt sauer med glede.
- Det har vært et kjempeår i år. Fra juli og til september hadde vi ingen tap, sier Anne Olsen.
Over halvert
Hun husker tilbake til år der jerven tok opptil seks lam i uka. Av 250 dyr som ble sluppet ut, mistet familien Olsen «bare» rundt 25 sauer denne gangen. Til sammenligning mistet de 80 lam for tre år siden.
- Vi har hatt kjempestore tap over mange år, men i år er tapene mer enn halvert.
Rundt 100 av dyrene, som skal fores over vinteren, står nå i fjøsen til Bjørn Olav Olsen.
- Artig å sanke
Kollega Anne Lise Stornes forteller at hun i løpet av sommeren har vært oppe både kveld og natt for å se til sauene. Hver gang har hun vendt smilende tilbake.
- I år var det artig å sanke sau, sier hun.
- Ja, det var så artig, konkluderer Anne Olsen.
De er overbevist om at det er uttakene av jerv i beiteprioritert område som er årsaken.
Mest i fylket
Rundt regnet befinner mer enn 50 prosent av den totale jervebestanden i Nordland seg på østsiden i Saltdal, ifølge landbrukssjef Marianne Hoff.
- Du kan tenke deg selv, når mer enn halvparten av all jerv befinner seg her, blir det ikke nok mat i naturen for dem, sier Olsen.
Dermed er det lam på menyen i sommerhalvåret og reinkalver resten av året.
Ga ikke opp
Begge de to bøndene har i vanskelige stunder vært fristet av tanken på å gi opp. Særlig nevner Anne Lise Nordnes det året hun mistet 30 dyr, altså halvparten av flokken hennes.
- Fylket trodde bare sauene var syke og at det var derfor de døde, sier hun og rister på hodet.
Men hun ga ikke opp.
- Jeg var inne på tanken, men tenkte at «nei, den skal de ikke få».
Gode nyheter
Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) syns det er svært gode nyheter at to av bøndene på østsiden opplever mindre eller ingenting tap.
Hun forklarer at det er uttaket av jervetispa som ynglet i fire år i området under Solvågtind som har spilt inn.
Tok jervetispe
- Hun har ynglet i prioritert beiteområde i fire år sammenhengende, sier Mossleth, som er hjemme i nord på en visitt og tar seg tid til å besøke sauebøndene.
I fjor ble jervetispa skutt av lisensjegere før hun fikk nytt kull med jerveunger. Mossleth er fornøyd med at tapet av lam har gått drastisk ned etter dette.
- Det er fantastisk med tanke på tapstall tidligere år, sier hun.
Tolererer tap
Ifølge landbrukssjef Marianne Hoff oppstår tapsproblemet når jervetisper i et område satt av til beitedyr ikke blir tatt ut i tide.
- Det er viktig at de blir tatt ut tidlig, ifølge Hoff.
Hun understreker at de ikke ønsker et rovdyrfritt Saltdal, noe Mossleth stiller seg bak.
- Både saueeiere og reineiere tolererer litt tap, men det er når det blir for mye, at vi gjør tiltak, legger hun til.
Levelige forhold
Nå satser den tidligere lederen av Rovviltnemnda på å få gjort en god jobb på Stortinget for at forholdene for sauebønder skal være levelige i nord.
- Nå blir det viktig å redusere bestandsmålene, sier hun.
- Vi er veldig glade for at Siv har fått forvaltningen til å forstå litt mer, gjennom jobben i Rovviltnemnda, sier Anne Olsen.
Mister Siv lokalt
Både hun og Anne Lise Stornes sier at de er fornøyd med jobben Mossleth gjør nasjonalt, men ser en liten ulempe med å ha fått henne inn på tinget.
- Jeg glemte samtidig at vi på et vis mister ho her lokalt, smiler Olsen.