BRUK HODET. Kan vi vente litt med drikkingen på 17. mai, eller har det tatt over det som kalles barnas dag?

Leder: 

Skål, det er barnas dag!

17. mai er Norges nasjonaldag, dagen for feiring, samhold, is, flagg, barnetog og nasjonalsang. Den er et uttrykk for demokrati og frihet, men også for verdighet og fellesskap.

I den sammenhengen fremstår den debatten som er oppstått etter at Oslo kommune gikk inn for å tillate sjenking fra klokka åtte om morgenen som mildt sagt absurd.

Selv om det teknisk sett er mulig å utvide skjenketiden på nasjonaldagen, betyr ikke det at man bør. Lovverket gir kommunene visse rammer, men det gir også anledning til å bruke skjønn.

Å åpne for servering av øl, vin og drinker på et tidspunkt der mange familier spiser frokost og forbereder seg til barnetog og skolearrangementer, sender ikke bare et uheldig signal – det svekker også det som gjør 17. mai så spesiell.

For hva sier det om prioriteringene våre når den første skålen kan heves før flagget er heist og hornmusikken har begynt å spille? Det er ikke til å komme unna at alkohol og høytidsdager noen ganger er en krevende kombinasjon. For mange er 17. mai forbundet med fuktige frokoster og lange restaurantbesøk.

Det finnes også mange som opplever dagen som krevende nettopp fordi alkohol fyller en for stor plass. Skal vi virkelig bygge videre på den trenden ved å gjøre det lettere å begynne tidligere? Det er også verdt å minne om hvem dagen faktisk er til for. 17. mai er først og fremst barnas dag.

En dag hvor tog, leker, is og samvær med familie og venner skal stå i sentrum. Når voksne begynner feiringen med alkohol før arbeidsdagen normalt ville startet, tar det bort noe av det verdige og inkluderende ved markeringen.

Det kan skape en uheldig kultur og gjøre det vanskeligere for barn og unge å føle seg trygge i feiringen.

At man ikke burde åpne for dette handler ikke om de som klarer å ta en skål og stoppe med det. Men det handler i aller høyeste grad om de som ikke klarer det. For dem og barna deres.

Powered by Labrador CMS