ANSVAR. Skal du eie en hytte, må du også ta ansvar for søpla.

Leder:

Renovasjon med fornuft

- Hva er egentlig poenget med å kreve gebyr fra folk som ikke har et tilgjengelig tilbud? Det er som å betale billett til en buss som aldri kommer.

Skal du eie en hytte, må du også ta ansvar for søpla. Det høres enkelt ut, men i praksis er spørsmålet om renovasjon for fritidsboliger mer komplisert.

I forslag til ny forskrift fra IRIS Salten, som vil innføre en tvungen renovasjonsordning for alle hytteeiere, er det mange som har sterke meninger. Det er heller ikke unaturlig, all den tid man pålegger alle en felles avgift, som mange mener de ikke får noe igjen for.

På den ene siden er det lett å forstå intensjonen bak forslaget. Renovasjon er en lovpålagt kommunal oppgave. Miljødirektoratet slår fast at husholdningsavfall fra fritidsboliger i prinsippet skal behandles på samme måte som avfall fra faste boliger.

En felles ordning med strategisk plasserte returpunkter og moderne gebyrsystemer – som «Pay As You Throw» – kan derfor bidra til både bedre sortering og mindre forsøpling. Det gir dessuten et økonomisk insentiv til å produsere mindre restavfall.

Men på den andre siden er det en rekke gode grunner til å være kritisk. I Indre Salten er mesteparten av fritidsbebyggelsen spredt. Mange hytteeiere har lang vei til de foreslåtte innsamlingspunktene. Det kan i praksis bli både upraktisk og uforsvarlig å frakte søppel milevis, særlig om vinteren.

Så kan man spørre: Hva er egentlig poenget med å kreve gebyr fra folk som ikke har et tilgjengelig tilbud? Det er som å betale billett til en buss som aldri kommer.

Forurensningsloven gir faktisk kommunen anledning til å unnta spredtliggende eiendommer i lokal forskrift. Andre kommuner, som Mo i Rana og Ibestad, har gjort nettopp dette, og det med gode resultater.

En generell ordning med tvungen avgift for alle fritidsboliger kan altså være både miljøvennlig og rettferdig. Men det vil kun bli rett om den kan være lokalt tilpasset.

Powered by Labrador CMS