UTVIKLING. Hva er det igjen av den facebook vi en gang elsket å legge ut bilder av katta vår på?

Synspunkt: 

Facebook er død

De unge har for lengst hoppet over bord, er det på tide å følge etter?

Artig ting. Jeg ble faktisk medlem av Facebook som en av de aller første norske i 2006, ett år før de fleste andre i Norge, da jeg var på utveksling i USA den våren. Da jeg kom hjem igjen til Norge, slettet jeg kontoen, da jeg tenkte at det bare var tull og ingen andre "var der". Og vi hadde jo allerede MySpace, hva skulle vi med en til? Så i 2007 begynte den ballen og rulle også her til lands. Og resten er, som de sier, historie.

Siden da har denne sosiale plattformen over alle sosiale plattformer, Face, Facebook, fjesboka, fb... kjært barn, og så videre - rullet og rullet og ruller fortsatt. Men hvor lenge vil det vare? Eller rettere sagt, hvor lenge kan vi la de få holde på.

Siden Facebook kom, omtrent på samme tid som eksempelvis videostrømmekanalen YouTube, har den gjennomgått uendelig mange "forbedringer" og ansiktsløftninger. Funksjoner har kommet og gått, som regel har vi som har brukt tjenesten kjent at ting ble bedre. Men det har også vært en del usikkerhet omkring noen av funksjonene, som for eksempel da det ble mulig å kommentere på hverandres poster istedenfor å bare skrive rett på "veggen", det som nå kalles for "feeden". En annen slik ting var da vi plutselig kunne trykke på mange ulike reaksjonsknapper og ikke bare "tommel opp". Det er vel fortsatt noen som ønsker seg en "tommel ned", slik som det faktisk er på YouTube.

Facebook, Instagram, Twitter (som nå heter X, og er erstattet av BlueSky), etter hvert SnapChat og TikTok, har fulgt hverandre og utfylt hverandre, kopiert hverandre og erstattet eller utkonkurrert hverandre, og kjøpt hverandre. Det har foregått nå i snart 20 år.

Hvis vi anslår nøkternt, at hver og en av oss har brukt i gjennomsnitt to timer på plattformen hver dag, så blir det over 13.000 timer brukt til dette mediet, med posting av måltider, hunder, ultralydbilder, toppturer, forlovelsesringer, katter, konserter, selvstrikket skjerf, mer katter, ny bil og så videre.

Etter pandemien, anslagsvis, har Face stått på for å virkelig gjøre seg upopulær blant de aller fleste.

Nå for tiden er det så og si unntaksvis at man få opp innhold som man selv ønsker å se. Poster fra venner, familie eller andre som jeg selv har valgt at jeg vil høre fra, kommer sjeldnere. Mange av postene som er tilgjengelig på min konto, er sider som jeg ikke følger, ikke har likt og ikke har noen som helst ønske eller planer om å interagere med.

Ungdommer og unge voksne har for lengst logget av. Nå er det flere og flere voksnere som gjør det samme.

Så hva er det egentlig igjen av denne en gang så nyttige og mildt underholdende appen eller nettsiden? Ikke mye. Selv bruker jeg den nesten utelukkende til å finne arrangementer i nærområdet, som heldigvis enda er mulig, slå opp åpningstider eller sjekke oppslagstavla for mi bygd, når noen poster noe der som jeg jo faktisk bryr meg om.

Facebook er ikke det det en gang var. Så hvorfor kan vi ikke da bare droppe det helt. Lokalavisene er uansett mye bedre på å fortelle om det som skjer, har skjedd eller skal skje i nærmeste framtid. Og om bedrifter eller organisasjoner heller annonserer lokalt og legger to timer i uka i ei ok nettside, så kan vi holde oss oppdatert. Ellers vil jeg anbefale å ringe hverandre, SMS funker også.

Før vi alle sletter kontoen på fjesboka, så gjør vi en avtale: Jeg vil at alle organisasjoner, lag og foreninger, bedrifter, du og jeg, heller kontakter lokalavisen (tips@saltenposten.no), om vi vil ha ut en "post" om noe som skjer eller noe vi er opptatt av. Da er siste rest av det som er interessant med fb, Face, Fjesboka og Facebook borte.

Gjør dere det, så lover jeg å personlig gå i bresjen her i redaksjonen, for å få på plass en utvidet «Ka’skjer»-spalte, som gir det dere sender inn nok plass og oppmerksomhet både på papir og på nett!

Make "Ka'skjer" Great Again!

Powered by Labrador CMS