Nyhetsstudio
Tips redaksjonen
Skjer det noe du mener vi burde vite om? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.
NAV-undersøkelse: Størst mangel på folk med fagbrev
Navs bedriftsundersøkelse viser at det mangler nesten 39.000 personer i de kartlagte virksomhetene. Størst er mangelen på personer med fagbrev.
Bedriftsundersøkelsen fra Nav kartlegger 11.311 norske virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft.
Undersøkelsen ble gjennomført fra februar til midten av mars i år. For første gang er bedriftene spurt hvilke typer utdanning de mangler folk innen, i tillegg til hvilke yrkesbakgrunner de mangler.
Resultatene viser det er størst mangel på personer med utdanning på videregående nivå. Til sammen mangler 16.850 fagarbeidere, som er 43 prosent av det totale antallet ansatte bedriftene mangler.
Det er størst behov for personer med fagbrev innen mekaniske fag og maskinfag, som industrimekanikere, anleggsmaskinførere og sveisere.
– Høye investeringer i oljerelatert virksomhet de siste årene har gitt høy aktivitet i denne næringen, og bidrar til mangel på fagutdannede. Til tross for en vanskelig periode innen bygg og anlegg ser vi også fortsatt mangel på personer med fagbrev i denne retningen. I tillegg ser vi også tydelig mangelen på helsepersonell i svarene om utdanningsbakgrunn, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra Nav.
Nest størst er behovet for personer med utdanning på universitets- og høyskolenivå på lavere nivå (bachelorgrad eller tilsvarende), med 10.050. Klart størst i denne gruppen er pleie- og omsorgsfag, med en estimert mangel på 4450 personer.
Generelt har det lenge vært innen næringen helse- og sosialtjenester at mangelen på arbeidskraft er størst. Slik er det ennå, selv om det er en liten nedgang i mangelen siden i fjor.
På tredjeplass over utdanningsbakgrunner det er mangel på, er arbeidskraft med universitets- og høyskoleutdanning på høyere nivå (masterutdanning eller tilsvarende). Registrert mangel er 5200 personer, som inkluderer en mangel på 2000 personer med medisinutdanning på dette nivået.
Generelt har det de siste årene vært lavere etterspørsel etter arbeidskraft og en svakt økende ledighet.
– Bedriftene rapporterer om et lavere behov nå enn det vi så rett etter pandemien. Mangelen på arbeidskraft er mer lik det vi så i perioden før 2022, sier Holte.
Slik blir strømprisene torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,09 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,17 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 29,1 øre lavere enn onsdag og 7,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 18,3 øre per kWh og snittprisen var 13,2 øre.
Maksprisen torsdag på 1,17 kroner per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 52,6 øre lavere enn onsdag og 66,3 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,34 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,17 kroner, dekkes 37,8 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger.
Minsteprisen blir på 1,8 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten og er den laveste i landet.
FHI bekymret over markant økning av antibiotikaresistente bakterier
Stadig flere smittes av en gruppe antibiotikaresistente bakterier som Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for.
I fjor ble 305 personer smittet med karbapenemase-produserende bakterier (CPO), ifølge Folkehelseinstituttet. Det var en økning på 21 prosent sammenlignet med 2023, da 251 personer ble smittet.
FHI trekker fram at CPO-bakterier er motstandsdyktige mot omtrent all antibiotika.
– De siste tre årene har CPO økt markant, og det er vi særlig bekymret for. Dette er bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner. Resistens gjør at vi har veldig få, noen ganger ingen effektive antibiotika som fungerer, sier overlege Miriam Sare ved FHI.
Økningen skyldes i hovedsak utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med mye CPO, mener FHI. Medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina til Norge kan forklare deler av økningen.
CPO-forekomstene har økt betraktelig i Europa de siste årene også.
Flere andre antibiotikaresistente bakterier økte også i fjor. FHI skriver at de er særlig bekymret for utbrudd av resistente bakterier i helseinstitusjoner, fordi det er fare for at flere blir smittet.
Stenger vannet
Vannet er steng fra klokken 13 i dag 6. mai på stedene Tverrvik, Arstad, Dokmo, Soløy og Buen i Beiarn.
Det er i forbindelse med arbeidet med omkobling av elvekryssing Dokmo-Soløy.
Vannet vil være borte utover ettermiddagen til arbeidet er ferdig, opplyser kommunen på sin nettside.
Rekordlav bruk av plastposer i april
Plastposebruket i april falt med 8 prosent fra måneden før, og 31 prosent fra samme tid i fjor.
Nordmenns forbruk av plastposer i april tilsvarte 53 plastposer per person i året, viser nye tall fra Handelens Miljøfond. Det er rekordlavt.
– April har tradisjonelt vært en måned med høyt plastposeforbruk på grunn av påsken, så det er ekstra gledelig å se at både kontingentøkningen og endrede vaner blant folk nå gir resultater, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, i en pressemelding.
1. april økte Handelens miljøfond kontingenten fra 3 til 4 kroner per plastpose, noe som igjen førte til prisøkning på plastposene hos mange butikker.
EUs mål for plastposeforbruk er maks 40 poser per person i året innen utgangen av året. Med snittet på 53 poser per person er Norge nærmere målet enn noen gang.
Sykefraværet øker
Sykefraværet øker i Norge og ligger langt over land vi kan sammenligne oss med. De økende tallene ligner ikke på våre naboer, hvor pilene peker nedover.
Norges 4,6 prosent sykefravær er godt over Sverige med 2,5 prosent og Finlands 2,3. Blant disse tre landene skiller også Norge seg ut som det eneste med økende sykefravær fra 2023 til 2024, skriver SSB.
De bruker tall fra Arbeidskraftundersøkelsen for å sammenligne landene.
Ifølge SSB kan utviklingen i sykefraværet i Norge blant annet skyldes høyere bevissthet rundt smitte og helse etter pandemien og knapphet på arbeidskraft og visse typer kompetanse, som fører til høyt arbeidspress.
Av de nordiske landene er det kun danskene som har en relativt lik utvikling i sykefraværet, men til gjengjeld er deres totale sykefravær på 2 prosent mot Norges 4,6.
SSB understreker at det er en krevende øvelse å sammenligne tall mellom land, til tross for at dataen måles likt. Ulik grad av sysselsetting blant de med høyt sykefravær, som kvinner og eldre, i tillegg til at stillingsvernet ikke står like sterkt i alle land, gjør at tallene kan slå ulikt ut.
- Parsellhagen på Rognan har ledige parseller
- Parsellhagen på Rognan har ledige parseller. Vi starter opp dyrking av grønnsaker og potet snart. Vil du være med- ta kontakt, sier Solveig Annie Strøm i
Saltdal Parsellhagelag.
Alle regionskontorene til Mattilsynet legges ned
En omorganisering hos Mattilsynet medfører at fem geografiske regioner blir til fire nasjonale tilsynsavdelinger og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner. Det melder NRK.
Omorganiseringen hadde virkning fra torsdag 1. mai.
– Når vi nå etablerer nasjonale tilsynsdivisjoner, vil medarbeidere og ledere jobbe mer konsentrert og effektivt om oppfølgingen av virksomheter innenfor tilsynsområdet, sammen med kolleger i hele landet, sier direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.
Hun forteller at målet også er å tilpasse seg en mer uforutsigbar verden.
Slik blir strømprisene mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 7,1 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 14,1 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 4,6 øre høyere enn søndag og 20,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,9 øre per kWh og snittprisen var 12,7 øre.
Maksprisen mandag på 14,1 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 10,1 øre høyere enn søndag og 30,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 32,1 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Slik blir strømprisene søndag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,4 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 3,9 øre.
Søndagens snittpris per kWh er 0,08 øre lavere enn lørdag og 28,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 20,3 øre per kWh og snittprisen var 17,3 øre.
Maksprisen søndag på 3,9 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 0,7 øre lavere enn lørdag og 40,9 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 21,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger.
Minsteprisen blir på 1,4 øre per kWh mellom klokken 11 og 12 på formiddagen.
Mest leste artikler:
Delta i debatten
Send oss ditt debattinnlegg, kronikk eller meningsytring. Alle innlegg må signeres med fullt navn og eventuell tittel. Husk å legge ved bilde av deg selv.
Har du tatt noen fine bilder i det siste?
Vi ønsker flere bilder fra våre lesere.