MYE LIKT. - Det er mange områder vi er ganske like Rana på, og på andre er forskjellene større. Men vi må gjøre det som blir riktig for oss, sier styreleder i Sprint, Ronny Borge. Foto: Fauske/Sprint
MYE LIKT. - Det er mange områder vi er ganske like Rana på, og på andre er forskjellene større. Men vi må gjøre det som blir riktig for oss, sier styreleder i Sprint, Ronny Borge.

Sprint fikk inspirerende besøk:

- Vi må gjøre det som blir riktig for oss

Fauske/Sprint inviterte Rana FK til å fortelle om det de har lyktes med, både på og utenfor banen. Det ga stor inspirasjon.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Sprint hadde invitert både folk fra klubben selv og fra støttespillere og samarbeidspartnere til lunsjmøte i SKS Arena onsdag.

Fra Rana FK kom styreleder Bjørn Audun Risøy og daglig leder og sportssjef Jimmy Fjelldalselv.

MØTTE OPP. I kantina i SKS Arena var både klubbfolk fra Sprint, men også mange fra klubbens samarbeidspartnere på plass. Foto: Espen Johansen
MØTTE OPP. I kantina i SKS Arena var både klubbfolk fra Sprint, men også mange fra klubbens samarbeidspartnere på plass.

- Hva kan vi lære?

- Det er et stykke opp, men vi har drømmer og mål. Kan vi få til noe mer? Vi søkte mot Rana som er på tur mot 2. divisjon, og ønsker tips til hva vi kan lære av dem, og hva som skal til for at vi skal kunne klare noe lignende, innledet daglig leder i Fauske/Sprint, Tom Erik Lund.

På mange områder

Den unge fotballklubben Rana FK (stiftet 4.12.2017) har fått på plass en rekke sponsorer og samarbeidspartnere som muliggjør en satsing på mange områder, slett ikke bare rundt herrenes A-lag.

Risøy mener man trenger budsjett på 15-16 millioner for å være konkurransedyktige på det nivået framover.

Det er for eksempel egne avtaler for toppfotballsatsingen på jenter/damer, og for samarbeidet Rana/Glimt.

Mer enn toppsatsing

Klubbens visjon er "Fremover i lag", misjonens er uttrykt gjennom "Gir liv og kraft til drømmen", og kjerneverdiene er raushet, fellesskap og kvalitet.

INSPIRERENDE. Styreleder i Sprint, Ronny Borge, lot seg imponere og inspirere av daglig leder og sportssjef i Rana FK, Jimmy Fjelldalselv og styreleder Bjørn Audun Risøy, da Rana FK var på Fauske for å dele sine erfaringen med satsningen de har gjort - og lyktes godt med. Foto: Espen Johansen
INSPIRERENDE. Styreleder i Sprint, Ronny Borge, lot seg imponere og inspirere av daglig leder og sportssjef i Rana FK, Jimmy Fjelldalselv og styreleder Bjørn Audun Risøy, da Rana FK var på Fauske for å dele sine erfaringen med satsningen de har gjort - og lyktes godt med.

Gjennom dette har klubben blant annet etablert gatelag for personer med psykiske utfordringer og/eller rusproblematikk, som har to treninger i uka.

De jobber med forebyggende tiltak med politi, SLT-koordinator og kommune, de har fokus på å bedre barn og unges oppvekstvilkår.

Klubben gir penger til Kirkens bymisjon og har et solidaritetsfond der utøvere med vanskelig økonomi kan søke støtte til å dekke utgifter til idretten. Målet er å hindre utenforskap, samt bidra til sosial utjevning.

Mange ekstra-aktiviteter

Hver søndag i perioden november - april er det åpen hall. I utgangspunktet er tilbudet for de fra 8-15 år men de utelukker ingen, og her er det fra 120-200 deltakere med stor aktivitetsglede.

Rana FK har to fotballskoler i året, i samarbeid med Coop og Elkem, og eget akademi for spillerutvikling med 60-70 deltakere.

Fotball-SFO og Fotball før frokost er andre prosjekter, og man er på tilbudssiden når det gjelder erfaringsdeling, trener- og spillerutvikling med andre klubber i området og på Helgeland for øvrig.

Rana FK sin sportsplan brukes av alle klubbene i byen, noe som er unikt i norsk sammenheng, og de har også felles trenerforum - og nå har vi bare nevnt noen av temaene man var innom forrige onsdag.

- Flinke folk

Styreleder i Fauske/Sprint, Ronny Borge, var på plass sammen med flere fra klubben og dens sponsorer og samarbeidspartnere.

- Et veldig godt møte. De to fra Rana FK er ordentlige og veldig flinke folk. Bjørn Audun kjenner jeg fra før og han har stått på andre siden av en bane da jeg selv spilte for Sørfold. Jimmy har jeg ikke møtt før, men begge framsto på en vedlig fin måte og har fått fram et godt produkt, sier han etter møtet.

Økonomiens rolle

Styrelederen er klar på at det er ikke bare for Sprint å doble budsjettet og kopierer det Rana FK har gjort, så vil det samme skje på Fauske.

- Å tilføre økonomi uten å ha gode planer løser ingenting. Å ha gode planer uten penger medfører ikke noe særlig det heller. Det er ikke noe hokus pokus her, og får man med bedriftsledere som skjønner både næring og fotball, så er det en god start. Verken i næringslivet eller fotballen er en quick fix det som skal til. Skal man satse på Saltenposten er det bare ikke å sprøyte inn penger og framstå i helt ny drakt neste høst - det må være et fundament på plass, sier Borge.

Mange gevinster

Men han ser definitivt ting Rana FK har gjort som Sprint nokså enkelt kan gjøre.

Konseptet "Fotball før frokost", for eksempel. For 150.000 kroner gir klubben en god start på dagen to dager i uka for spillere fra sjuende klasse til ut videregående. Det gir økt fotballaktivitet for mellom 30 og 80 barn og unge, og har også gevinster som inkludering og mangfold.

FORDEL. Sprint eier sin egen hall og det ser klubben på som et konkurransefortrinn. Kunstgressbane, kjøkken og kantine i samme bygg gjør det enkelt å starte prosjekter som 'Fotball før frokost', dersom de skulle ønske det. Foto: Espen Johansen
FORDEL. Sprint eier sin egen hall og det ser klubben på som et konkurransefortrinn. Kunstgressbane, kjøkken og kantine i samme bygg gjør det enkelt å starte prosjekter som "Fotball før frokost", dersom de skulle ønske det.

- Det er et fint tilbud og lavthengende frukt som vi kan få til i Sprint. Vi eier hallen selv, har kantine og kjøkken der, så dette kan vi enkelt få til om vi skulle bestemme oss for det, sier Borge.

- Svømmeklubben er blant lagene på Fauske som har god erfaring med å trene tidlig, og på treningssentere er morgen spinning populært, legger han til.

- Være med og ta ansvar

Sprint har prøvd seg på fotball-SFO, men fikk ikke et stort nok antall med til ar det kunne fortsette. Borge tror "Fotball før frokost" er langt lettere å administrere enn SFO.

- Jeg ser også for meg at det, i likhet med for eksempel fotballskole, er et tilbud som ikke bare er for medlemmer i klubben. Det kan bidra til rekruttering og det er samfunnsbygging. Der ønsker vi å være med på å ta ansvar, sier han.

Finne støttespillere

Åpen hall har Sprint allerede gjort ved mange anledninger. Men dere Rana har fast opplegg med to timer på søndager i vintermånedene, har Sprint valgt seg skoleferier.

- Vi har hatt mye åpen hall og der har samfunnsløftet fra SNN hjulpet oss med det. Det er mye mer som skal til for å ha åpen hall enn å låse opp døra. Det kommer med noen kostnader, men gjennom Samfunnsløftet har vi kunne hatt dager der folk kan stikke innom SKS Arena. De må jo ikke spille fotball heller, men se på og være sammen med andre. Det er et tilbud, det er rekruttering og det er miljøbygging, sier Borge.

Når det gjelder gatelag så har Sprint allerede tenkte i lignende baner, nærmere bestemt "Stjernelag" som er for utøvere med funksjonsnedsettelser.

- Det er noe vi kan få til, men hvilken form vet vi ennå ikke. Både stjernelag og gatelag har stor glede og verdi, og kan bidra til å skape samhold, og høydepunkter i uka. Her er det flere det kan være mulig å samarbeide med, sier Borge.

Løse kunstgressproblem

Sprint har en fordel når det kommer til anleggssiden og det er at de eier egen hall.

- Men når vi ser på anleggssituasjonen i Fauske totalt sett, så forventer vi at opprusting av kunstgressbanene kommer inn på økonomiplanen i kommunen. Nå løses situasjonen ved at kommunen kjøper timer i SKS Arena, men selv om vi per nå har et A-lag som spiller i hallen, så er vi av den oppfatning av at fra når telen forsvinner i jorda så skal fotball spilles ute, sier Borge og legger til;

FORVENTNINGER. Ronny Borge i Fauske/Sprint har forventninger til at politikerne setter skifting av kunstgress på dagsorden, helst allerede til våren, slik at kapasiteten på stadion kan utnyttes best mulig. Foto: Espen Johansen
FORVENTNINGER. Ronny Borge i Fauske/Sprint har forventninger til at politikerne setter skifting av kunstgress på dagsorden, helst allerede til våren, slik at kapasiteten på stadion kan utnyttes best mulig.

- Vi har bygd nytt garderobeanlegg på stadion og holder på med renovering av klubbhuset. Banene på stadion må brukes og vi forventer at bytte av kunstgressdekke kommer inn i budsjettet, helst allerede til våren.

Akademi eller ikke?

Spørsmålet om fotballakademi er et der han ikke har veldig bastante meninger.

- Tar vi Glimt, som har akademi, så har de ikke produsert så veldig mange til eget seniorlag. De har fått fram mange spillere som er i andre klubben, men om man kaller det akademi eller utviklingstiltak, så er det uansett et ekstratilbud for de med talent og/eller ønske om å legge ned litt ekstra jobb for å bli best mulig, sier Borge.

- Vi må ikke ha et akademi for å rykke opp. Skulle vi klare å rykke opp ett nivå, i første omgang, tror jeg vi blir mer attraktive for spillere i hele Salten, som er eller bør være vårt nedslagsfelt, fortsetter han og ser gjerne at Sprint blir nummer to-klubben i Salten, bak Glimt.

Må ha godt produkt

Han mener det ikke vil være unaturlig, men er også klar over at det er lite folk i Indre Salten sammenlignet med Bodø.

- Rana bestemte seg for å bli nummer én-klubben på Helgeland, men Sandnessjøen, Brønnøysund, Mosjøen og alle bydelsklubbene består jo. Noe lignende må skje her og jeg er offensiv nok til å si at dersom vi skal samles om A-lag - for begge kjønn - i Indre Salten så er det Sprint som er klubben til å gjøre det - i samarbeid med andre. Det må skje gjennom å ha et produkt som er så godt at spillere vil hit. Vi er ikke tjent med å støvsuge andre klubber for spillere, mener han.

Næringslivet må med

Han ser ting i Rana FK som Sprint kan la seg inspirere av, og at de ikke er veldig ulike på flere måter.

- Vi har kanskje bedre forutsetninger på anleggsfronten, men grunnlaget der er 25.000 innbyggere mot våre 10.000. Næringslivet er også en faktor. Det er ikke like "enkelt" få ut 150.000 fra bedrifter her, men å få med næringslivet til å ville at vi skal rykke opp og utvikle oss er viktig, sier styrelederen.

Noen av de store aktørene som er med på satsingen i Rana finnes også i Indre Salten, som Coop Nordland, SNN og Elkem.

- Det er slike vi er nødt til å få med. Vi gjør ingenting alene i Sprint og vi kan ikke vedta at vi skal ha næringslivet med oss. Det må hele samfunnet trå til med og ha lyst til. Det må bli blest om det, blant annet gjennom kamper på stadion med gode fasiliteter for spillere og publikum.

Nærhet til Bodø en fordel

Borge mener nærheten til Bodø og 50.000 innbyggere kan være et pluss, i tillegg til at nabobyen huser et fotballmiljø som er Norges beste.

- Stort befolkningsgrunnlag og større næringsliv. Vi har selv gode fasiliteter i SKS Arena, vi vil ha tilgang til gode anlegg når kunstgresset skiftes på stadion. Det er gull verdt at Rana kommer og deler sine erfaringer og stiller seg til rådighet for oss, og at vi opplever det samme fra Glimt. Nå blir vår jobb å bruke det så godt vi kan på det som blir riktig for oss, avslutter Ronny Borge.

Powered by Labrador CMS