POSISJONEN. F.v Marlen Rendall Berg (Sp), Vegard Setså (Ap), Ole Orvin (Sv) og Nils Christian Steinbakk (Ap) viser hvilken retning de ønsker å ta for Fauske kommune de neste fire årene.
Lise Berntzen
Viser hvilken retning de ønsker å ta Fauske
Nå viser den sittende posisjonen på Fauske bestående av Sp, Ap og Sv hvilken hvilken retning de ønsker å ta Fauske kommune de neste fire årene.
Kutt og avgiftsinnføringer partiene vil reversere:
Fritak eiendomsskatt: 650.000 kroner.
Gratis parkering på lørdager i sentrum: 350.000 kroner.
Parkeringsavgift ved Fauske idrettshall: 24.000 kroner.
Reduksjon SFO: 500.000 kroner.
Gatelys natt: 80.000 kroner.
Skifte ødelagte gatelys: 96.000 kroner.
Sommervedlikehold på veier: 200.000 kroner.
Tilskudd til pistolskytebane: 300.000 kroner.
Tilskudd til Fauske idrettslag: 150.000 kroner.
FAUSKE: Nylig la samarbeidspartiene fram sitt budsjettforslag for formannskapet, som også blir innstillingen foran kommunestyremøtet i desember.
Budsjettforslaget inneholdt også en handlingsplan som viser hva Fauske-flertallet vil jobbe for de neste fire årene.
Reverserer kutt
I budsjettforslaget er det relativt få endringer sammenlignet med kommunedirektørens forslag, men flertallet vil reversere kutt på til sammen 2,35 millioner.
For å dekke inn de økte utgiftene, legger de til grunn inntekt fra salg av konsesjonskraft (350.000 kroner) og Havbruksfondet (2 millioner kroner).
- Fremtidens Fauske
Partilederene opplyser at de har som intensjon om å jobbe for en kommune med gode tjenester, trygghet for alle innbyggere og en sunn, bærekraftig økonomi:
- Vi vil også legge til rette for nye etableringer innenfor industri og næringsutvikling, for å øke verdiskapningen og skape nye arbeidsplasser. Gjennom dette har vi som mål å øke tilflytningen for å bli enda flere innbyggere, og være en kommune i vekst og utvikling. Vi vil forme fremtidens Fauske i dialog med våre innbyggere og har stor tro på Fauske kommune som et godt sted å både bo og jobbe i årene som kommer.
Billigere SFO
Blant partienes mange målsettinger finner vi at foreldrebetalingen i skolefritidsordningen for 1. - 4. klassingene skal halveres. Stortingets vedtak om gratis kjernetid for 1. og 2. klassinger har allerede medført en reduksjon i foreldrebetalingen.
- Vi har bedt kommunedirektøren utrede kostnader ved redusert foreldrebetaling i SFO gjeldende fra 1. august 2024 og vil vedta at satsen på skolefrie dager halveres fra og med 01.01.24, opplyser varaordfører Nils Christian Steinbakk (Ap).
Parkeringsavgift
Partiene mener også at tiden er moden for at parkeringsordningen i kommunen evalueres og diskuteres.
- Dette skal gjøres i nært samarbeid med butikkeiere, handelsstanden og gårdeiere. Tidligere vedtak om avgiftsparkering ved Fauske idrettshall reverseres og innføres ikke. Gratis parkering i sentrum på lørdager videreføres, skriver partiene i den felles handlingsplanen.
Eiendomsskatt
Samarbeidspartiene varsler også at fritak for eiendomsskatt til nybygg ikke vil avvikles:
- Det er igangsatt et arbeid med retaksering av alle eiendommer i kommunen, og økningen fra 2025 som er foreslått i økonomiplanen fra 2025 vil det ikke være aktuelt å være med på, opplyser partiene.
Det skal gjøres en ny taksering av alle eiendommer i Fauske kommune innen utgangen av 2024. Kommunedirektøren har tidligere anslått en økning av eiendomsskatten på 3 prosent årlig i perioden mellom 2025 til 2035.
Dette vil altså ikke den sittende posisjonen på Fauske være med på.
Øke grunnbemanning
Posisjonen har også som mål å øke grunnbemanningen i skole, barnehage og helse- og omsorg, herunder hjemmebaserte tjenester, heldøgns omsorg, rus og psykiatritjenesten og miljø- og habiliteringstjenesten.
- Hvis grunnbemanningen øker, kan samtidig terskelen for å hente inn vikar heves.
De har derfor bedt kommunedirektøren utrede økt grunnbemanning innenfor helse- og omsorgstjenesten, på samme måte som man nå ser innenfor skole og barnehage.
- Det vil si at det gjøres interne omfordelinger ved at det flyttes midler fra vikar-innleie til faste stillinger.
Eldreomsorg
Befolkningsutviklingen i Fauske kommune, med flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, vil gi store utfordringer i årene som kommer.
Posisjonen anser det derfor som en prioritert oppgave å satse på eldreomsorgen.
Partiene viser til at behovet for sykehjemsplasser, avlastning, rehabilitering, korttidsplasser og hjemmebaserte tjenester er stor slik situasjonen er i dag. Mye av dette er tjenester som innbyggerne har lovmessig krav på.
- Tilgangen på sykehjemsplasser er for lav, med en dekningsgrad på kun 13%, og vi ser betydelige og økende overliggerdøgn på sykehus de siste årene. Korttidsplasser holdes delvis opptatt av brukere som venter på å få langtidsplass, og kommunens mulighet for å tilby rullerende avlastning og fortløpende rehabilitering påvirkes også av dette, opplyser partilederne og legger til:
- I tillegg er situasjonen i mange hjem svært krevende, med lang ventetid på ulike tjenester og slitne pårørende som konsekvens. Behovene de eldre har i ulike faser av livet må kartlegges og det må jobbes systematisk med forebyggende arbeid blant eldre, for å gjøre de i stand til å kunne bo hjemme så lenge de kan.
Nye omsorgsboliger
Partilederne opplyser at de vil jobbe for at midler øremerkes for å få fortgang i prosessen med planlegging og iverksetting av bygging av både omsorgsboliger, heldøgns bemannede boliger og flere institusjonsplasser.
- Det foreslås å søke eksterne prosjektmidler slik at det kan opprettes en prosjektlederstilling for dette arbeidet, som også skal være en støtte i arbeidet med demografisk tilpasning og for gjennomføring av de andre ulike delene i helse- og omsorgsplanen. Kommunestyret prioriterer dette og stillingen utlyses snarest.
Budsjettet skal endelig behandles av kommunestyret den 13. og 14. desember.