ENGASJERT KOMITÉ. Arctic Race-komiteen vil vise fram den nordnorske galskapen, og skape folkefest under de to dagene Arctic Race-syklistene suser gjennom kommunen. - Vi gleder oss, og tror dette blir veldig artig, sier de. Øverst fra venstre Sverre Breivik, Stein Kåre Orø, Harald Vassbakk og Nina Forseth. Nederst fra venstre Leif Inge Almo, Bjørn Steinar Karlsen og Elin Kvamme. Foto: Ina Sand Solli
ENGASJERT KOMITÉ. Arctic Race-komiteen vil vise fram den nordnorske galskapen, og skape folkefest under de to dagene Arctic Race-syklistene suser gjennom kommunen. - Vi gleder oss, og tror dette blir veldig artig, sier de. Øverst fra venstre Sverre Breivik, Stein Kåre Orø, Harald Vassbakk og Nina Forseth. Nederst fra venstre Leif Inge Almo, Bjørn Steinar Karlsen og Elin Kvamme.

Vil vise fram nordnorsk galskap

Arctic Race-komiteen i Saltdal inviterer til folkemøte i Saltdal, for å finne gode ideer.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er datoene torsdag 11. og søndag 14. august som skal skrives inn i Saltdals historie. Da det verdenskjente sykkelrittet så å si skal sykle gjennom hele kommunen.

- Arctic Race er så mye mer enn bare sport, sier prosjektleder Elin Kvamme.

Folkefest

Saltdal er én av tre vertskapskommuner i Salten. Fauske får starten den 11. august, men målgangen blir i Rognan sentrum. I tillegg starter fjerde etappe ved Polarsirkelen, og da skal ikke syklistene sykle lenge før de er i Saltdal igjen.

- Da blir det så å si en gjennomkjøring av hele kommunen, sier prosjekt- og mediekontakt, Sverre Breivik.

Komiteen har ingenting med selve sykkelløpet å gjøre, men det er folkefesten i gata de skal sørge for. Og det er en stor oppgave, som gir gode muligheter for å sette Saltdal på kartet.

Kreative Saltdal

For å få fram de beste ideene til folkefesten i gata og langs løypene arrangerer komiteen et folkemøte. Møtet finner sted på Slipen, tirsdag 5. april klokka 18.

- Det er et rikt kulturliv her i Saltdal, med mange kreative sjeler som har mange flotte ambisjoner, sier Sverre Breivik.

Han sier videre at formålet med møtet er å få folks innspill.

- Og med folk mener vi folk, og forskjellige lag og organisasjoner.

Setter pris på galskapen

For ikke mange ukene siden var Kvamme i Nice, i forbindelse med planleggingen av folkefesten rundt sykkelrittet.

Franskmennene hadde satt stor pris på den nordnorske galskapen i form av møkkabingo og gulrota i Valnesfjord.

«Råkk opp sykkelen»

Komiteen har fått flere forslag, og de har noen ideer selv. For eksempel, hvordan kan man legge en nordnorsk vri på uttrykket «Pimp your bike»?

- Vi har noen ideer allerede. For eksempel å male veien i flaggene til de nasjonene som sykler, sier Kvamme.

Men hun legger til at det er mange forutsetninger som må stemme før en idé blir iverksatt, blant annet sikkerhetshensyn.

Kåringer

Komiteen vil også ha tilbakemeldinger på om det er interesse for å kjøre kåringer underveis i løpet, og eventuelt hvilken kåring det skal være. En idé hentet av kommunen som rangerte løypas beste sving.

- Det kan være en kåring av den beste svingen, eller hagen, eller flaggstang underveis i løpet.

Flagg og slektstreff

Under selve arrangementet ønsker de seg en bred deltakelse av saltdalingene.

- Bruk flagg, ansiktsmaling. Legg slektstreffet til helga, så blir Arctic Race en skikkelig folkefest. Jo sprekere forslagene og ablegøyene er, jo større sjanse er det for at det kommer på TV, sier de.

Verdensvindu

Det er TV2 som har sikret seg rettighetene til Arctic Race i Norge. I tillegg er det 40 TV-team som når ut til 180 TV-kanaler i hele verden.

- Dette arrangementet blir et vindu til resten av verden, sier Kvamme.

Hun tenker da på at Saltdal kan vise fram det de er stolte av. Hun bruker Lofoten som eksempel, etter sendingen for to år siden merker de nå de positive ringvirkningene.

- Nå får de besøk av alle turistene som har sett seg ut Lofoten som reisemål etter Arctic Race.

Privat overlevering

De engasjerte medlemmene av komiteen føler seg trygge på at det er mange gode ideer rundt om i Saltdal. Men de vil understreke at de ikke forventer at alle skal stille seg foran hele forsamlingen for å fortelle om sine ideer.

- Vi kan godt få ideer skriftlig, eller på tomannshånd. Vi forventer ikke alle skal rekke opp hånden på folkemøtet, sier Breivik og Kvamme.

Slusen til TV-ruta

De beste ideene har gode muligheter for å havne på TV-skjermen.

- Hvis det er noen som har en idé de gjerne vil ha på TV, så må de ta kontakt med oss. Så skal vi bidra til å få det til.

Nasjonalparkens dag

Folkefesten finner ikke bare sted i Rognan sentrum.

- På søndagen har vi tenkt på å lage en familiedag på Storjord, med sykler og innslag fra den samiske kulturen. Det blir blant annet mat, lassokasting, fortellinger, joik. Og vi vil gjerne ha forslag på hva som kan skje på Storjord, sier Kvamme.

Powered by Labrador CMS