Vil stoppe laksefiske i Saltdalselva
Miljødirektoratet skriver i en pressemelding at mindre fisk i Saltdalsvassdraget gjør at den ikke foreslås åpnet for laksefiske fra i år.
SALTDAL: - Fordi færre laks enn forventet har kommet tilbake til Saltdalsvassdraget i Nordland, foreslår vi å ikke åpne for fiske etter arten i de to elvene fra i år, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
- Helt nødvendige endringer
Også sjøørreten fra Saltdalsvassdraget er under økende press. Miljødirektoratet foreslår derfor i en ny høring å redusere fisket etter sjøørret i elva, og med stang og håndsnøre fra båt i sjøen utenfor elva. En totalgjennomgang av fiskereglene for laks, sjøørret og sjørøye gjøres hvert femte år, sist gang i 2021.
I år er et såkalt mellomår, som betyr at man kun gjør endringer som er helt nødvendige å gjøre allerede fra i år.
– Helt nødvendige endringer er for eksempel det å redusere fisket grunnet vesentlig mindre laks, sjøørret og sjørøye opp i elvene enn forutsatt, eller ny kunnskap som viser at gjeldende bestemmelser er fastsatt på feil grunnlag, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Lite gytefisk
Det har vært lite gytefisk av laks i vassdraget de siste årene. I 2022 ble kun 33 % av gytebestandsmålet i Saltdalselva oppnådd.
Antall gytefisk av sjøørret har gått betydelig ned.
- Tettheten av ungfisk av sjøørret har vært historisk lav de siste tre årene, står det i høringsnotatet.
Statsforvalteren anbefaler å ikke åpne for fiske etter laks og redusere fisket etter sjøørret.
Direktoratet foreslår å ikke åpne for fiske etter laks og sjørøye. Det foreslås å kun tillate fiske etter sjøørret nedenfor brua ved Russånes, og sesongkvote per fisker på 4 sjøørret. Og at det kun vil være tillatt å avlive fisk under 80 cm.
Ber om innspill
Fordi det beskattes mye sjøørret i fjordområdene utenfor Saltdalsvassdraget, foreslår Statsforvalteren at beskatningen i Skjerstadfjorden reduseres i tillegg til i vassdraget.
- Berørte parter kan komme med innspill til Miljødirektoratets forslag om justeringer i laksefisket innen 28. mars, opplyser Miljødirektoratet i pressemeldingen.