UTFORDRENDE. Folkehelsekoordinator Sylvi Brandsæther sa for et år siden at det var vanskelig å få tak i badevakter. Det er det forsatt, men nå kan løsningen bli dugnadsbasert når kommunen skal kutte i driften. Foto: Eva S. Winther
UTFORDRENDE. Folkehelsekoordinator Sylvi Brandsæther sa for et år siden at det var vanskelig å få tak i badevakter. Det er det forsatt, men nå kan løsningen bli dugnadsbasert når kommunen skal kutte i driften.

Vil se om bassenget kan driftes på dugnad

Sørfold kommune må spare på driften. Ett mulig tiltak er at badevaktene i bassenget på Straumen er dugnadsfolk.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Det tas snarlig initiativ til livredningskurs og rekruttering av frivillige som badevakter, med sikte på oppstart ukentlig folkebad i Sørfoldhallen. Dette innebærer at folkebadet drives uten lønnsutgifter til badevakter.

Slik er kommunedirektørens innstilling til kommende møte i formannskapet i Sørfold.

Der skal det tas stilling til om det skal være folkebad i bassenget på Straumen, og hvordan det i så fall skal driftes.

Tre alternativer

I tidligere saksframlegg er det skissert tre alternative løsninger:

- Den ene av to badevaktstillinger dekkes av folkehelsekoordinator (det sies ingenting om
den andre).

- Tilbud om folkebad legges ned.

- Lag og foreninger ivaretar badevaktoppgaver mot fortsatt gratis leie av kommunale
lokaler.

Små stillinger

Bakgrunnen for at tiltaket er under vurdering, er ikke bare den økonomiske situasjonen. Det har også vist seg utfordrende å rekruttere søkere til de små badevaktstillingene.

Dermed ble disse stående vakant i mange måneder, til tross for flere runder med kunngjøring og aktiv mobilisering via sosiale medier.

Går ut over andre ting

Saksbehandler i kommunen skriver til formannskapet at det første alternativet har noen svakheter.

- Siden stillingen som folkehelsekoordinator er kun 50 prosent totalt, vil omdisponering til ukentlig kveldsarbeid gå utover andre oppgaver, både på dagtid og kveldstid.

Videre vil man med denne løsningen fortsatt stå uten den andre badevakten. Å legge ned folkebadet er lite ønskelig. Tilbudet er særlig viktig for barn.

Mange henvendelser

”Heilt innafor”, som er et folkehelseprosjekt i kommunen som varer ut 2023, har fått mange henvendelser fra foreldre som savner folkebadet, og som er interessert i å ta livredningskurs og bidra til at tilbudet kommer igang igjen.

- I tillegg har vi håp om at medlemmer av idrettslag vil stille opp. Her kan vi vise til bassengdriften i Mørsvik, der det er åpent bad flere dager i uka uten en eneste lønnet badevakt. Alle stiller opp på dugnad i regi av IL Leirgutten, opplyser saksbehandler i innstillingen til formannskapet.

Vil ha mange på kurs

Det kan også tenkes at det i noen tilfeller er lettere å skaffe badevakter på dugnad enn i fast stilling, og da spiller det ingen rolle om man har full stilling i kommunen. Det pekes også på at de samme trenger ikke å stille opp hver gang.

Konklusjonen, som danner grunnlaget for innstillingen til formannskapet, er at man skal prøve å få med så mange som mulig på livredningskurs i høst og rekrutterer dugnadsbaserte badevakter blant de som deltar og består kurset.

- Vi ønsker å tilby gratis folkebad til kommunens barn og unge, heter det i saksutredningen.

Må bestå prøve

Alle som skal være badevakter må gjennom teoretisk og praktisk opplæring, og bestå livredningsprøven.

I tillegg må kommunen avklare forhold rundt forsikring. I Mørsvik er badevaktene forsikret gjennom IL Leirgutten, siden badet driftes i lagets regi.

Powered by Labrador CMS