VIL LAGRE DATA. Fra venstre Bendik Fostervoll og Roald Normann i Northern DC, Ole Andre Lilleløkken og Sten Robert Hansen i Sørfold Høyre. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
VIL LAGRE DATA. Fra venstre Bendik Fostervoll og Roald Normann i Northern DC, Ole Andre Lilleløkken og Sten Robert Hansen i Sørfold Høyre.

Vil gjerne ha datasenter til Kobbvatn

- Jeg klarer ikke å se en eneste ulempe med dette. Det vil gi oss 30 nye arbeidsplasser og 25 millioner kroner i årlige inntekter pluss ringvirkninger.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Det sier Ole André Lilleløkken i Sørfold Høyre etter han og partikollega Sten Robert Hansen har hatt møte med Northern DC, etablererne av et datasenter på størrelse med fire fotballbaner i Kobbvatn.

Saltenposten fikk være med på møtet der poenget var å fortelle hva et datasenter faktisk er, og hvilke muligheter det kan gi Sørfold kommune.

Toget går nå

De to lokale høyrepolitikerne hadde besøk av Bendik Fostervoll fra sentralt og Roald Normann fra den lokale avdelingen av Northern DC. Statnett har vurdert deres datasenter i Sørfold som et så godt prosjekt at de har blitt tildelt 50 megawatt fra Statnett, levert via Nord-Salten krafts nettselskap Kystnett.

- Sier vi nei til dette, går kraften ut av Sørfold. Da mister man både konsesjonskraften, inntektene og arbeidsplassene, sier administrerende Direktør Bendik Fostervoll

- Toget går nå. Hopper vi ikke på, går det fra oss, sier Roald Normann, og får støtte av de lokale Høyre-representantene. Ole André Lilleløkken er spesielt opptatt av eksemplet datasenter i Tydal i Trøndelag.

- Kommunen med 759 innbyggere fikk 14 stedlige arbeidsplasser og flere tilflyttere og store inntekter.
30 arbeidsplasser

Senteret er tenkt bygd like ved Kobbelv kraftstasjon der kraften kan tas ut. Skulle man bygge det for eksempel på Fauske, ville det bli krafttap og man måtte bygge ny linje. Det vil være en så stor prosess at det i praksis vil være umulig.

- I Sørfold beregnes at et senter i Kobbvatn vil gi 30 arbeidsplasser og 25 millioner kroner i årlige inntekter direkte. 10 av dem i uttaket av konsesjonskraft, 15 i skatter fra bedriften, sier Sten Robert Hansen før de fire forklarer hva et datasenter er.

Lagring av data er en viktig infrastruktur i et moderne samfunn. Folks apper på telefon, lønnsutbetalinger, regnskap, kommunenes virksomhet, alt næringsliv er avhengig av et datalager og jobber med sine pc’er og telefoner knyttet til et datalager hver eneste dag.

Sky er datasenter

- Når vi bruker uttrykket at det lagres i sky, slik det meste gjør i dag, så er denne såkalte skyen et datalager. Det kan ligge i USA eller i et annet land, men det kan heller ligge i Kobbvatn.
På datalageret vil vi leie ut til kunder som leverer datakraft for å støtte opp under skybaserte tjenester, sier Bendik Fostervoll.

- I tillegg til datalagring er det nå behov for mange nye datasentre for å utvikle kunstig intelligens (AI)-verktøy. Det store framtidige behovet for dette, både for næringsliv og det offentlige, krever mye kraft, og det er viktig at lagringen skjer i Norge.

Sikkerhet

Norsk sikkerhetsmyndighet mener de funksjonene samfunnet er mest avhengig av bør kunne leveres fra datasentre i Norge. På samme måte som at vi er bedre rustet i en krise med egen mat- og kraftproduksjon.

- Derfor ser Northern DC det som utrolig viktig at vi får på plass flere datasentre i Norge slik at vi har infrastrukturen og kompetansen som er nødvendig for å kunne støtte opp under Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sin klare anbefaling. Sier Bendik Fostervoll.

- Jo nærmere det finnes, jo bedre både for energibruk og for sikkerheten. Jo lengre unna datalagrene er, jo mer risiko for nasjonen Norge, sier Ole Andre Lilleløkken.

Arbeidsplasser

Av arbeidsplasser trenger de ledelse, driftsoperatører, elektrikere med sertifikat både for høyspent og lavspent, automatikere, ansvarlige for vedlikehold av servere, byggeteknisk kyndige, de trenger folk til sikkerhet, i tillegg til det som treges på alle andre bedrifter, eksempelvis brøyting og vedlikehold, opplyser Bendik Fostervoll i Northern DC.

- Da et lignende senter ble bygd i Glomfjord ga det jobb til Finneid Sveis og ISE Energi under utbyggingen, sier Roald Normann daglig leder i Northern DC i Sørfold.

Kjølig klima

- Dette er et prosjekt der krafta brukes lokalt uten transporttap. I et fylke med kraftoverskudd er det mye bedre å bruke kraften til lokale arbeidsplasser enn å la den gå til Sverige sånn at de kan bygge opp den samme type bedrifter med kompetansebygging og ringvirkninger, sier Bendik Fostervoll.

Han legger også vekt på at dette er en virksomhet som passer best der det er kjølig klima som på Gjerelvmoen i Sørfold. Et datasenter gir mye varme. Jo varmere omgivelser, jo mer energi må brukes på å kjøle det det ned.

I framtida ser de for seg at den samme varmen kan bidra til etableringer nært datasenteret, en grønn industripark.

Powered by Labrador CMS