LIVET PÅ LANDET. Astri (34) og Chris Winfield-Gryt (36) flyttet fra hovedstaden og til gården på Kåsmo for å la Ophelia (4) og Dylan (2) vokse opp med naturen rundt seg. De håper flere unge følger på. Alle foto: Kåsmo Farm
LIVET PÅ LANDET. Astri (34) og Chris Winfield-Gryt (36) flyttet fra hovedstaden og til gården på Kåsmo for å la Ophelia (4) og Dylan (2) vokse opp med naturen rundt seg. De håper flere unge følger på. Alle foto: Kåsmo FarmFRA STORBYEN. Astri og Chris Winfield Gryt kom flyttende fra hovedstaden og til et nedlagt gårdsbruk. Nå vil de gjøre det til sin arbeidsplass.HARMONI. Barna vokser opp med naturen på alle kanter. Her sitter Dylan (2) i solnedgangen.LOGOEN. Firma er etablert og logoen til Kåsmo farm er på plass.KÅSMO FARM. Astri og Chris har opprettet firmaet Kåsmo farm, og skal produsere mat som speiler området.MOT STRØMMEN. Familien Winfield-Gryt gikk mot strømmen da de valgte å flytte ut på landet og overta en gammel gård på Kåsmo.

- Vi ville finne tilbake til det opprinnelige

Familien Winfield-Gryt forlot et hektisk storbyliv for å gi nytt liv til en nedlagt gård fra 1800-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Den bare lå der, den fraflyttede gamle gården på Kåsmo. Som et stykke tilbakelagt historie, en fortelling om mennesker som levde tett på naturen. Mer enn 200 år etter at de første menneskene slo seg ned her, forelsker et ungt par seg i stedet. Med seg har de sin åtte måneder gamle baby.

Nå har det gått tre og et halvt år siden Astri og Chris Winfield Gryt kom flyttende hit fra leiligheten på Torshov i Oslo. På store hvite jorder er det nå spor etter to par barnesko. Ophelia, som nå er fire år, har fått en bror, Dylan (2). Leker og huskestativ vitner om en ny tid på Kåsmo, og om et par som går mot strømmen.

- Vi ønsket å skape liv her igjen, og vil vise at det går an å flytte fra by til bygd, være et eksempel på at det er mulig, sier Astri.

FRA STORBYEN. Astri og Chris Winfield Gryt kom flyttende fra hovedstaden og til et nedlagt gårdsbruk. Nå vil de gjøre det til sin arbeidsplass.
FRA STORBYEN. Astri og Chris Winfield Gryt kom flyttende fra hovedstaden og til et nedlagt gårdsbruk. Nå vil de gjøre det til sin arbeidsplass.

- Vi vil vise at det går an å flytte fra by til bygd, være et eksempel på at det er mulig

Begge likte tanken på å la barna få vokse opp nært naturen.

- De skal få se ørn og elg og fisk i elva. Det er kjempefint, og hver dag blir en ny opplevelse. Men det er viktig at gården ikke bare skal være et sted hvor vi bor. Den skal også bli et sted hvor vi jobber, forteller Chris, som opprinnelig kommer fra Hempsted i England.
Les også: Chris (36) gir ut soloplate: - Nå har jeg hundre prosent skyld hvis det ikke går bra

Astri, som har vokst opp i andre enden av gammelkommunen Skjerstad er vant til friluftsliv og det å bruke naturen rundt seg. Hun savnet den friheten.

- Friheten ved å sende ungene ut, det at de kan springe ut og leke, mens vi voksne følger med på avstand. De lærer veldig mye om naturen, sier hun.

De dro fra gode venner og et godt liv i hovedstaden, og til en fraflyttet utkant.

- Men så er det hva vi velger å legge vekt på, sier Astri, som påpeker at de merker mindre til koronapandemien når det er så langt mellom folk.

HARMONI. Barna vokser opp med naturen på alle kanter. Her sitter Dylan (2) i solnedgangen.
HARMONI. Barna vokser opp med naturen på alle kanter. Her sitter Dylan (2) i solnedgangen.

Avstand til tross, naboskapet får toppscore.

- Da vi kom flyttende hit, kom det 15 stykker og hjalp til, og i løpet av tre dager hadde hele bygda vært innom med kaffe og kaker. Det er et klart signal om hvordan det er å bo her, mener Chris.

Da paret bodde i Oslo, merket de at trenden med å spise naturlig var særlig sterk blant unge.

- Det er et ønske om å finne litt tilbake til opprinnelsen. Det virker som det er et behov for større nærhet til natur og til matproduksjon, tror Astri.

LOGOEN. Firma er etablert og logoen til Kåsmo farm er på plass.
LOGOEN. Firma er etablert og logoen til Kåsmo farm er på plass.

Begge er opptatt av urter, vekster og lokal mat. Nå har paret opprettet firmaet Kåsmo farm.

- Vi har veldig lyst til å lage produkter som speiler sesongen i området, forskjellige urter og det som vokser her naturlig, sier de.

Chris er densom skal drive prosjektet og ha det som sin daglige jobb, ved siden av at han holder på med en plateutgivelse. Han er frontfigur og vokalist i bandet Casa Murilo, men skriver nå låter til sin første soloplate. Astri er daglig leder i Skjerstad bygningsstiftelse og Tverlandet og Saltstraumen menighet.

Maten som kommer ut fra gården skal være preget av nærområdet

De er i gang med testing av produkter som ost og pølser. Når folk spør hva han savner mest fra England, svarer han pølser, fordi norske pølser er så ensartet på smak.

- Maten som kommer ut fra gården skal være preget av nærområdet. Det er ganske mange geitebønder i området, så det blir geitost og diverse engelsk ost, sier Chris.

Stedets tradisjonerskal gjenspeile seg i maten fra gården, men også deres egen bakgrunn vil skinne gjennom i det de gjør.

- Det at vi bor i lag på en samisk gård med aner tilbake til tidlig 1800-tallet. Vi vil lage produkter som kan fortelle disse tre historiene, sier Astri.

- Vi vil ikke bare leve i et hus hvor det har vært en historie. Vi vil være en del av den og fortsette på den, gjøre den til vår historie, legger Chris til.

KÅSMO FARM. Astri og Chris har opprettet firmaet Kåsmo farm, og skal produsere mat som speiler området.
KÅSMO FARM. Astri og Chris har opprettet firmaet Kåsmo farm, og skal produsere mat som speiler området.

Neste måned starter jobben med å gjøre grundig research og markedsundersøkelser. Paret håper på noe støtte fra Innovasjon Norge, og at de til sommeren har fått begynt med litt større produksjon.

- En ting er å lage en god ost på kjøkkenbenken. En annen ting er å lage 500 oster, ler Chris, og er åpen på at de er nye i gamet.

- Vi skal lære noen nytt på veien hele tida.

- En ting er å lage en god ost på kjøkkenbenken. En annen ting er å lage 500 oster

Drømmen på sikt er at de begge kan være ansatt i bedriften.

- Men vi er slett ikke profesjonelle på dette, eller på å overleve i naturen. Man trenger ikke å være som Lars Monsen for å gjøre noe slikt, dette er også mulig for vanlige folk, sier Chris.

MOT STRØMMEN. Familien Winfield-Gryt gikk mot strømmen da de valgte å flytte ut på landet og overta en gammel gård på Kåsmo.
MOT STRØMMEN. Familien Winfield-Gryt gikk mot strømmen da de valgte å flytte ut på landet og overta en gammel gård på Kåsmo.

Bygningene på gården er fra midt på 1800-tallet, og det finnes eldre hus. Tre av de er fredet. Gården var i drift fram til 90-tallet, og har en periode vært halvårsbolig. De siste som drev her, hadde sau og geit.

Stedet har gjennom tida blitt brukt som sosial samlingsplass for folk i området, et sted med liv og røre. Det ønsker Astri og Chris Winfield-Gryt å videreføre.

- Vi vil at folk skal tenke at «På Kåsmo farm, der er det liv.»

Powered by Labrador CMS