Sophia Stemland.
Privat
Debatt:
- Vi må sette tæring etter næring
Jeg klarer ikke å se hvordan man kan være uenig i at kommunen må styres med ansvarlighet og forsiktighet framover når vi tar den økonomiske statusen i betraktning, skriver Sophia Stemland (Frp).
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no
Jeg ser ditt tilsvar til min partikollega Lars Helge Kristensens artikkel «en oppklarende dag i kommunestyresalen». Det min partikollega gjorde i denne artikkelen var å gjenfortelle hva statsforvalteren forteller om den økonomiske situasjonen i Fauske. Videre kritiserer Kristensen Arbeiderpartiet som høyt og gjentakende har gått ut med at vi kunne meldes ut av ROBEK til neste år, samtidig som de i lys av det har lovet penger til både skoler og mere. Til slutt oppfordrer min partikollega til forsiktighet og ansvarlighet i den videre styringen av kommunen.
Jeg klarer ikke å se hvordan man kan være uenig i at kommunen må styres med ansvarlighet og forsiktighet framover når vi tar den økonomiske statusen i betraktning. Eller er det statsforvalteren du er uenig med? Statsforvalteren har, om jeg har forstått det rett, periodiske tilsyn i kommunene. På disse tilsynsrundene er det forskjellige «fokuspunkter» fra gang til gang. En kommune er en stor bedrift, og sånn sett kan man forstå hvorfor de har tilsyn periodisk og med forskjellige fokusområder fra gang til gang.
Vi i Fauske FrP ser og hører at de ansatte er slitne, og som vi har sagt mange ganger så skulle vi ønske at vi kunne gi penger til flere av tjenesteområdene i Fauske. Saken er at vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Vi kan ikke bare tenke på økonomi, og ignorere de menneskelige delene av situasjonen. På den andre siden kan en ikke utelukkende bare «føle og synse» når det kommer til forsvarlig økonomisk drift av en så stor bedrift med så massiv gjeld som det Fauske Kommune har. Om vi lar følelsene styre og vi gir penger hver gang noen mener de har for lite tilgjengelig, så kommer Fauske aldri økonomisk ovenpå igjen.
Jeg må gjenta noe jeg har nevnt i mine tidligere artikler. Fauske Kommune har driftet vesentlig dyrere på de fleste tjenesteområder enn sammenlignbare kommuner. Kommunedirektøren vår har informert oss om at vi nå begynner å nærme oss driftsnivået til sammenlignbare kommuner, selv om det er et stykke igjen. Da må jeg stille det retoriske spørsmålet; Hvorfor klarer ikke Fauske å drifte på lik linje med andre kommuner på vår størrelse? Hvorfor er vi i særstilling så mye mer ressurskrevende enn andre sammenlignbare steder i Norge?
Når det kommer til sykefravær i Fauske Kommune, så har det kommet frem gjentatte ganger at sykefraværet i prosent har vært like høyt før omstillingsprosjektet begynte. Sykefravær er et sammensatt tema, og kan ha mange forskjellige årsaker helt fra miljø og lokale faktorer, til det personlige og enkeltmenneskets utfordringer. Og generell sykdomsspredning i samfunnet.
Når det gjelder dokumentasjon på lovbrudd, som du mener er der i tilstrekkelig grad, er svaret mye mer komplisert enn det fremstilles. Statsforvalteren jobber med lovbrudd, og feil juridisk praksis. Det er faktisk ikke tilstrekkelig at noen sier opp jobben sin i frustrasjon, eller blir sykmeldt. Lovbrudd skal dokumenteres og bevises. Hva mennesker «føler» legger dessverre ikke grunnlaget for om en lov er brutt. Det er jo det som er budskapet i statsforvalterens utsagn. Men dersom det fremlegges dokumentasjon på at et lovbrudd har funnet sted så skal både kommune og statsforvalteren reagere og ta grep.
Ingen av oss i Frp eller posisjonspartiene ønsker å kutte i ressurser, eller å fremstå som «kalde» i debatten. Historiene fra lærerne på Vestmyra treffer oss, midt i hjerterota. Vi har også barn som går i Fauskeskolen. Selvsagt bryr vi oss. En dag når økonomien er under kontroll kan vi dirigere penger som i dag går til renter og avdrag inn på økt drift og annet. Dette er en dag vi alle gleder oss til, men tallenes tale er klar. Vi må komme oss dit først. Gjelden i Fauske er ikke under kontroll enda og Arbeiderpartiet bommer totalt på sin økonomiforståelse.. De vil øke forbruket av penger vi ikke har. Rødt på sin side «stresser ikke» med en gjeld som er voksende.
I privatøkonomien lærer du raskt at gjeld kan vokse uhyggelig fort dersom du ikke gjør noe med den. Og hva blir de menneskelige kostnadene da? Når enda hardere tiltak må til for å få økonomisk kontroll senere? Følelser er bra, men rasjonalitet og fornuft er også viktig. Statsforvalteren peker på mørke tall, og forklarer at inflasjon alene vil gi oss vesentlig økte kostnader. Vi må rett og slett sette tæring etter næring.