EFFEKTIVT. Et Hackathon er et arrangement der folk engasjerer seg i rask og samarbeidende prosjektering over en relativt kort tidsperiode, for eksempel 24 eller 48 timer, forklarer Wikipedia. Foto: Barents Road
EFFEKTIVT. Et Hackathon er et arrangement der folk engasjerer seg i rask og samarbeidende prosjektering over en relativt kort tidsperiode, for eksempel 24 eller 48 timer, forklarer Wikipedia.

- Vi kan være med og forhindre fraflytting

Nadia (18) og Theodor (18) representerte Salten på Barents Youth Hackathon.

Publisert Sist oppdatert

ÄLVSBYN/SALTDAL: - Vi er samlet på Storforsen hotell sammen med ungdommer fra de tre nordiske landene Sverige, Finland og Norge. Her får unge mennesker utveksle ideer, utfordre hverandre og skape løsninger, rapporterte leder for Saltdal utvikling, Elin Kvamme på stedet.

Totalt deltok 15 ungdommer fra de tre landene på arrangementet som gikk av stabelen i april.

Lærerikt

- Barents Road Youth Hackathon samler unge mennesker fra Barentsregionen for å diskutere saker som er viktige for dem, og for å skape konkrete, handlingsdyktige løsninger, forteller Kvamme.

Kvamme ledsaget representantene fra Saltdal, Nadia Ludvigsen Wahome (18) og Theodor Håvardsønn Jansen (18). Begge går på Saltdal videregående skole.

- For meg så var dette en lærerik opplevelse. Vi fant ut at de andre byene i Barentsregionen har de samme utfordringene som det vi har her i Saltdal. Det var fint å kunne samarbeide med finskene og svenskene for å komme fram til løsninger for de ulike problemstillingene, forteller Wahome.

Samarbeid

Fra Norge var også prosjektkoordinator for UNG Salten, Astrid
Aleksandra med i workshopen. Salten Regionråd og politiske representanter fra Saltdal, medlemskommuner fra Sverige og Finland deltok på teams på sluttpresentasjonen på fredag.

Barents veg forening, eller Barents Road International Organization, ble formelt stiftet i 1997, med formål å bidra til informasjon, markedsføring, aktivitet og økt samarbeid langs vegforbindelsen mellom Bodø, Luleå, Rovaniemi og Murmansk.

Stiftere var kommunene langs vegen, og Bodø, Fauske og Saltdal på norsk side har alle vært medlemmer fra starten, i tillegg til Salten Regionråd som er støttemedlem. Fauske kommune valgte å melde seg ut fra 2014.

Grenseoverskridende

Barents Road Youth Hackathon er et samlingspunkt for ungdommer fra medlemskommunene i samarbeidet.

- Jeg sitter igjen med en følelse av et godt samarbeid på tvers av grensene. Og en følelse av at vi ung-
dommer har blitt hørt og tatt på alvor. Mine forventninger videre
er å se en betydelig endring på grunnlag av ideene vi presenterte
for politikerne på slutten av Hackathonet, sier Wahome.

Hackathonet skal gi mulighet til å utvikle grenseoverskridende ung-
domssamarbeid, øke ungdomsinnflytelsen, styrke Barents identitet, mulighet til å praktisere engelsk og nordiske språk, skape nye kontakter med mer.

Bevegelse

- Ungdom er en nøkkelfaktor når det gjelder utvikling i disse regionene. Regionene kan ha gjensidig nytte av å skape større bevegelse av ungdommer på tvers i øst-vest-aksen istedenfor bare nord-sør. Økt informasjon, utveksling og kommunikasjonen kan gi bedre kunnskap, forståelse og muligheter for utdanning, jobb, rekruttering og så videre, forklarer Kvamme.

- Det er viktig at ungdommen blir hørt siden det er vi som er neste generasjon til å ta over. Våre ideer kan bidra til å forhindre at folk flytter vekk fra periferien og inn til de store byene. Det går ikke an at voksne skal ta avgjørelser som angår ungdom, uten at ungdom bidrar til arbeidet, avslutter Wahome.

Powered by Labrador CMS