FØRST. Produksjonsleder Erik Lund ble den første ansatte av det som i 2030 kan ende opp med 300 på fabrikken i Sulis. - Jeg hadde rett utdanning og var heldig med timingen, sier Lund som selv er fra og bor i Sulis.Espen Johansen
- Vi kan noe konkurrentene ikke kan
Ved Arctic Sapphire i Sulis kan de med helt ny teknologi lage større safirglass enn konkurrentene. Og å få lagd mye er viktig er i en bransje der man må bli stor for å ha livets rett.
Det er lite som fra utsiden avslører hva som er i bygget i Industriparken 3 i Sulitjelma, bare et bittelite skilt med skriften Arctic Sapphire AS.
BESKJEDENT. Dette lille skiltet ved inngangsporten forteller hvem som holder til i lokalene.Espen Johansen
Inne i det enorme fabrikklokalet er det heller ikke mye. Ennå.
Men det er nok til at det er solid overvåkning både ute og inne og alt registreres.
Annonse
Annonse
Produksjonsleder Erik Lund tar imot, og viser fram noen testprodukter med safirkrystall laget i Sulis.
Annonse
- Dette er nesten det ferdige produktet, og har blitt til i en av de to ovnene vi foreløpig har tatt i bruk til testing. Der har det blitt utsatt for over 2.000 graders varme, forteller han.
FORNØYD. - Dette er den siste testen hittil og den er overraskende bra, sier Erik Lund om den klare sylinderen med litt rosa skjær.Espen Johansen
Arctic Sapphire bruker en helt ny teknologi, og da er det bare naturlig at det ikke er alt han kan si, eller vise fram.
Ute i den store verden er det mange som er interesserte, blant annet Kina, som er en av hovedkonkurrentene i markedet Arctic Sapphire vil ta en stor jafs av.
Annonse
- Safirglasset blir til linser til mikro LED-dioder i skjermer som kommer på markedet. I løpet av 2030 skal vi ha 20 prosent av verdensmarkedet, så da vil man ha safir fra Sulis i lomma, sier Lund og tenker på framtidens mobilskjermer, som er ett av bruksområdene for glasset.
Det er målet. Det er planen.
- Enten blir vi store eller så blir det ikke noe. Dette er en bransje der volum virkelig teller. Per nå har vi to ovner vi bruker i testproduksjonen. Vi skal ha 1.000, sier han.
KJØKKEN. Det tre som jobber på fabrikken i Sulis har et lite kjøkken med det mest nødvendige på plass. Gåt ting etter planene de neste årene må det utvides betraktelig.Espen Johansen
I nåværende bygg skal det bli plass til 440 ovner så mer plass må tas i bruk.
- Det er effektive ovner så det blir ikke veldig varmt her. Vi bruker vannkjøling, og i pumperommet er det nå skalert for fire ovner, mens vi har vanntank til 50, så det er mye igjen som skal på plass, fortsetter Lund.
Den helt nye teknologien er det brukt mange, mange millioner dollar på å utvikle, og når ovnene ikke går i testproduksjon, jobber de ansate med selve bygget og har mer enn nok å henge fingrene i.
Investeringene kan komme opp i seks millarder kroner gjennom investorer og eiere, som den østerrikske industrigiganten Ebner Group.
TESTOVNER. Arctic Sapphire har brukt disse to ovnene til testing hittil. Går alt etter planen skal det 1.000 ovner på plass i Sulis.Espen Johansen
Styreleder i Arctic Sapphire, Robert Ebner, har som visjon at Sulitjelma vil bli den første industriparken med nullutslipp i Nord-Norge.
- Vi har gjort mange produkttester, den siste er overraskende bra, sier Lund og holder fram en sylinder safirglass, med et svakt rosa skjær og veldig klar.
Sett ovenfra gir den en illusjon av å være langt mindre dyp enn den faktisk er og grønt lys går gjennom uten av det synes inni den.
Testversjonen er seks tommer i diameter, men konkurransefortrinnet er at de klarer det ikke andre klarer, nemlig å lage åtte tommer og på sikt 12 tommer, så store er det ingen som er klare til å ta imot ennå.
Alle som produserer noe som trenger skjermer er potensielle kunder, så lista inkluderer Samsung, Apple, Google, Panasonic, LG og så videre. Det er derfor det er helt avgjørende å kunne levere stort volum.
Per nå er Arctic Sapphire i Sulis fem ansatte, der tre av dem jobber på selve industriområdet.
Annonse
LYS. Det klare safirglasset kan bli framtidens tv- og mobilskjermer.Espen Johansen
Gradvis fra og med neste år skal de bli flere, og går alt etter planen har de 300 ansatte i 2030.
- Da snakker vi jo om et bredt spekter med yrker, alt fra HR-avdeling, ingeniører, kantine, renhold, økonomi og regnskap og så videre. Vi blir en veldig stor arbeidsplass, nært størst i Nordland i ansatte og omsetning. Det er veldig spennende å få være med på starten av og få forme det, sier Lund.
At han havnet i den posisjonen og jobben var slett ikke gitt, og han kunne endt opp et helt annet sted enn hjemme i Sulitjelma.
- Jeg tok den rette utdanningen og var ferdig med den i rett tid og fikk muligheten. Litt flaks er det vel lov å ha, smiler Erik Lund, den første av mange ansatte i Arctic Sapphire i Sulis.