FELLES RETNING. For Mathilde og Håvard Winther var det aldri et alternativ å la tvilen få innpass, selv ikke i den mørkeste koronatida. - Vi har mer framtidstro enn noen gang før, sier paret, her i kjøkkenet på Heimen. Foto: Maria Edvardsen
FELLES RETNING. For Mathilde og Håvard Winther var det aldri et alternativ å la tvilen få innpass, selv ikke i den mørkeste koronatida. - Vi har mer framtidstro enn noen gang før, sier paret, her i kjøkkenet på Heimen.

- Vi har snakket om at hvis vi ikke blir rik på penger, blir vi i hvert fall rik på møter med mennesker

Overnattingstilbudet var klart for åpning i mars. Akkurat da stengte hele Norge. Men i sommer opplevde Mathilde og Håvard Winther at det ble rift om rommene i Heimen.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen var det bare gulrøttene. Syltet på glass, og med den klingende logoen ”Han Sylte”. En spirende ide som ble til virkelighet på et kjøkken i Skivika i Bodø. For å gjøre gulrøttene enda mer kortreiste, flyttet Mathilde og Håvard Winther etter de gyldne råvarene. Til Valnesfjord, selvfølgelig.

I fem år har ekteparet jobbet med å etablere en kolonial og nå også et overnattingstilbud på Strømsnes. Ferdigattesten på Heimen kom i starten av mars.

Børvasstindene ligger som ei krone over Skjerstadfjorden, opplyst av augustsola. Dette var maleriet gjestene skulle få hvile blikket på - Nord-Norge i all sin prakt. Så kom koronaen.

HELT KONGE. ”Kongen over alt som finnes” er det lovende navnet til suiten på Han Sylte - Heimen. Foto: Maria Edvardsen
HELT KONGE. ”Kongen over alt som finnes” er det lovende navnet til suiten på Han Sylte - Heimen.

- Vi skulle åpne den 20. mars. Den 12. mars stengte alt ned. Da hadde vi jobbet med å markedsføre konseptet og det vi hadde å tilby. Vi hadde en full kalender fram til midten av juni. På bare to dager ble alt kansellert, sier Mathilde.

Krevende situasjon

Utgiftene var mangedoblet for paret. Det gjorde at de sto i en mildt sagt krevende situasjon. De kunne blitt en av de mange selvstendig næringsdrivende som har måttet gi opp i løpet av koronatida. Brev ble skrevet til myndighetene. De falt mellom alle stoler, men har brettet opp ermene og klart seg på egen hånd.

- Vi kan å arbeide, vi er omstillingsdyktige og vi er ikke redd for å stå på. Det er det vi har gjort, og vi har klart oss, sier Mathilde.

- Det kunne blitt virkelig svart, men vi så ikke på det som et alternativ

Rift om rommene

Sterke, klare farger og naturmaterialer preger den delikate innredningen. Enkelheten gjør at interiøret likevel ikke slåss om den slående utsikta fra andre og tredje etasje. Herfra ser man ikke asfalt, bare fjell og fjord. I mai tok Heimen imot de første gjestene.

DRAR VIDERE. De fleste som overnatter på Heimen er på tur et sted lenger nord. Kanskje kan også Salten bli et sted hvor folk vil være ei stund. Her i fellesrommet på Heimen, med utsikt over Børvasstindan. Foto: Maria Edvardsen
DRAR VIDERE. De fleste som overnatter på Heimen er på tur et sted lenger nord. Kanskje kan også Salten bli et sted hvor folk vil være ei stund. Her i fellesrommet på Heimen, med utsikt over Børvasstindan.

- Vi har tatt imot grupper her til midten av juli, da la vi oss ut på det åpne markedet og tok i mot enkeltbookinger fra folk på ferie, sier Håvard, og legger til at det ble rift om rommene. I løpet av de tre ukene var det kun ei natt det sto to rom ledig. De har fått gode tilbakemeldinger på både Tripadvisor og booking.com.

- Det var gøy å se den responsen hos publikum fra folk som ikke hadde noe kjennskap til Valnesfjord og oss fra før, sier Mathilde.

- Folk hadde med seg turutstyr, kajakk og telt, og mange hadde lyst å være her lengre, men de var på tur videre nordover, forteller Håvard.

Drar videre nordover

De tror det er et stort potensial for Salten som destinasjon.

- Ja, vi har godt belegg på hotellene her, men det er konferansemarkedet som fyller opp. Reiselivsmarkedet i regionen er fortsatt veldig prematurt i forhold til det som skjer lenger nord.

Det merket paret godt i sommer. Folk skal videre til Lofoten, Senja og Vesterålen. Og det var de forberedt på. Men folk som er på reise, snakker sammen.

VELVÆRE. Badet som hører til suiten innbyr til ro og velvære. Foto: Han Sylte
VELVÆRE. Badet som hører til suiten innbyr til ro og velvære.

- Vi har gjester som har hørt så mye bra fra andre som hadde vært her, og det er veldig artig. Det var et veldig trøkk. Folk var desperate. Vi kunne ha is i magen og legge ut rom tre dager i forveien og det ble fullt.

Satser på grupper

De føler at de har fått masse god erfaring.

- Men jeg er veldig glad for at dette ikke var det første vi gjorde noensinne. De erfaringene vi har gjort med å bygge opp et konsept helt fra grunnen, er ei erfaring vi har hatt veldig mye bruk for i denne tida, sier Mathilde, og Håvard er enig.

- Man er så utålmodig i starten, man ser etter bekreftelse fra kundene hele tida. Nå vet vi at det handler like mye om å finne de kundene vi vil jobbe for, de vi vil være noe for, sier han.

De får fortsatt enkeltbookinger, men det er grupper som blir målgruppen for Heimen. Forrige helg hadde de et brudefølge som fikk full pensjon. De tar også imot bedriftssamlinger, som det blir mye av utover høsten.

Ringen er sluttet

Målet med Heimen var å få ei drift på huset som var mer bærekraftig og kunne skape aktivitet hele året.

- Folk får et totalt konsept på huset, og det er det vi så for oss når vi gikk i gang. Det ble veldig sånn som vi hadde tenkt at det skulle bli. Med Heimen er ringen sluttet. Heimen knytter alt i hop på et vis.

OPPDATERT. Naturlige elementer og klare farger preger heimen. Foto: Han Sylte
OPPDATERT. Naturlige elementer og klare farger preger heimen.

- Hvatenkte dere da alt var på sitt svarteste i vinter?

- Det var kritisk, og vi var jo ikke urealistiske, sånn var det jo for alle. Vi var forberedt på at ting kunne bli forferdelig mørkt og svart. Og det kunne virkelig ha blitt det, men vi anså det ikke som et alternativ for oss. Så man lager en plan for å komme seg videre. Akkurat der vi står nå har vi ei vanvittig framtidstru, sier Mathilde.

Smittevern først

De vet at det kan bli en ny nedstengning, hvis epidemien blusser veldig opp.

- Men vi har uansett ingen påvirkningskraft på hva som skjer, og kan ikke kontrollere noen andre enn oss selv. Vi skal stå inne for det vi gjør innen smittevern og skal stå rakrygget gjennom pandemien, sier Håvard.

Vi skal stå inne for det vi gjør innen smittevern og skal stå rakrygget gjennom pandemien

Mye øl ble brygget til åpningen. Det står der fortsatt. Det er fristende å ta opp igjen tradisjonen med ølkafé nå som høsten er på vei. Men de føler ikke tida er inne.

- Vi har tenkt at hvis vi arrangere en ølkafe, så kommer det til til å bli stinn brakke og det er ikke forenlig med korona, sier Håvard, og Mathilde nikker.

- Vi kjenner vårt publikum, det blir fulle hus. Vi vil ikke stå i døra og si nei til folk da vil vi heller glede oss til vi kan gjøre det skikkelig.

Åpner nettbutikk

Nettbutikken åpner i begynnelsen av oktober, og den fysiske julekolonialen åpner siste helg i oktober. Mathilde mener det handler om å gå med hodet først inn i framtida.

- Jeg tror fortsatt fysisk butikk har livets rett, men når man har mulighet til å lage en nettbutikk i tillegg, får man en helt annen bærekraft med tanke på å skape arbeidsplasser.

KOMMER PÅ NETT. Kolonialen åpner fysisk i slutten av oktober, men allerede i begynnelsen av oktober åpner Han Sylte nettbutikk. Foto: Han Sylte
KOMMER PÅ NETT. Kolonialen åpner fysisk i slutten av oktober, men allerede i begynnelsen av oktober åpner Han Sylte nettbutikk.

De fikk litt erfaring i påska, da de sto med påskevarer opp til halsen og en stengt butikk. Da var "Han sylte på hjul" løsningen. Dette viste at mange lokalt vil benytte seg av nettbutikken. Enten for å få oversikt over varesortimentet, eller fordi de ikke har muligheten til å komme og handle selv.

- Det er å gjøre seg tilgjengelig for kundene våre, rett og slett.

Ti rom og en suite

I etasjen over oss, Heimens tredje etasje, står ti rom på rekke og rad med nyoppredde senger. I andre etasje ligger suiten, som har eget kjøkken og bad. Her er også fellesarealet. Alle rommene har fått ulike navn. Nordlandsnetter, som er navnet på rom 1, har i likhet med de andre loftsrommene takvindu for de som vil se rett opp i den lyseblå nordnorske nattehimmelen.

NORDLANDSNETTER. Det er navnet på et av rommene i Heimens tredje etasje, hvor man om sommeren kan ligge og titte opp i den lysblå nattehimmelen. Foto: Han Sylte
NORDLANDSNETTER. Det er navnet på et av rommene i Heimens tredje etasje, hvor man om sommeren kan ligge og titte opp i den lysblå nattehimmelen.

Et av rommene er oppkalt etter Sjunkhatten, og et annet heter ikke så uventet Kvalhornet. Den populære toppen trekker mange skikjørere vinterstid, og her er lagd ekstra plass til å parkere skiutstyret utenfor.

Farger fra bunaden

Fargepaletten i rommene er hentet fra selveste Nordlandsbunaden. Håvard er fra Straumen og har sterke røtter i Hamarøy. Mathilde fra Vesterålen og har familie fra Helgeland. De kjenner begge sterkt på nordlandsidentiteten.

Vi er veldig, veldig glad i Nordland, og ville ha en fargepalett som speilet det

- Det er kanskje nytt for folk å feriere i nærmiljøet, men det har alltid vært vårt sommerkonsept nummer én. Vi er veldig, veldig glad i Nordland, og ville ha en fargepalett som speilet det.

Hvilepulsen har lagt seg litt etter den første travle sommeren i Heimen. For Mathilde og Håvard har det i år handlet om å få opp likviditeten for å berge bedriften. Men de kommer også til å minnes alle gode møter med folk fra hele landet. Og de har blitt enda mer sikre på at det er dette de vil gjøre.
- Vi har snakket om at hvis vi ikke blir rik på penger, blir vi i hvert fall rik på møter med mennesker. Det et er jo en veldig artig bonus med det vi gjør. Det er så mye bra folk, og de kommer hit til oss!

Frigjort tid

I de fem årene det har tatt å etablere Han Sylte med produkter, lokaler og nå nettbutikk og overnatting, har det alltid vært noe å tenke på.

- Vi har hatt så mye som har skjedd hele tida, men nå er vi ferdige, og det betyr mye tid frigjort til å fokusere på det vi skal gjøre. Det er utrolig godt, og vi ser så fram til det, sier Mathilde.

GRÜNDER-GIR. - Vi våkner opp sultne hver morgen og er gira på å gjøre noe bra ut av dagen, det er nok det som redder oss, det at vi har det giret, forteller Mathilde og Håvard Winther. Foto: Maria Edvardsen
GRÜNDER-GIR. - Vi våkner opp sultne hver morgen og er gira på å gjøre noe bra ut av dagen, det er nok det som redder oss, det at vi har det giret, forteller Mathilde og Håvard Winther.

Hun forteller at mange er litt overgitt at de har tre unger oppi alt dette. Men hun understreker at de har valgt det selv hundre prosent.

Gründerfaktoren

Fordelen med å drive selvstendig er at de kan vri konseptet slik det passer dem. For det er nødt til å harmonere. Da må man kanskje også ha en egen faktor, en slags gründerfaktor. Neste setning avslører at det har dette paret.
- Vi våkner opp sultne hver morgen og er gira på å gjøre noe bra ut av dagen.

Å finne ut av ting, å gjøre det bedre. Det er viktig når man skal drive for seg selv. Det har vært røft på de høyeste toppene når det har blåst som verst.
- Men det er det som redder oss, det at vi har det der giret, begge to. Og vi føler at det er nå det begynner.

Powered by Labrador CMS