STERKT IMOT. Fra venstre nestleder Leif Arild Nygård, leder Steinar How og styremedlem Kjetil Sørbotten i Motvind Salten. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STERKT IMOT. Fra venstre nestleder Leif Arild Nygård, leder Steinar How og styremedlem Kjetil Sørbotten i Motvind Salten.

Arrangerte folkemøte om vindkraft

- Vi har ikke Eiffeltårnet, Peterskirken eller Nidarosdomen, men vi har fjellene

- Det er våre katedraler. Det er de vi er stolte av.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: En svært engasjert og veltalende Kjetil Sørbotten serverte det ene verbale gullkornet etter det andre da han intenst argumenterte mot vindmøller foran over 60 frammøtte i kantina i SKS Arena.

- Og vi eier ikke denne vakre naturen, vi låner den av våre barnebarn, sa sørlendingen, som uttrykte stor kjærlighet til naturen i nord, her han har bodd over halve livet.

Da brøt applausen ut i en sal der de aller fleste sto for en tydelig motstand mot å plassere flere hundre vindturbiner rundt om i Fauske og Sørfold. Og det selv om man til gjengjeld skulle få et stålverk med flere hundre arbeidsplasser.

Motvind Salten

- Vi har ingenting imot et stålverk, vi er ikke her for å senke et prosjekt. Heller ikke er vi her fordi vi ikke unner folk å tjene penger. Vi er her fordi vi ikke ønsker at naturen skal bli ødelagt, sa Kjetil Sørbotten med litt ekstra kraft i stemmen.

Leif Arild Nygård og Kjetil Sørbotten utfylte hverandre fra podiet. Mens Nygård kommenterte bilder, tabeller og snakket om støy og naturinngrep og det visuelle, klasket Sørbotten til med sterke meninger.

De representerer «Motvind Salten», stiftet 25. april i år for å imøtegå planene om en gigantiske vinturbinparker. De samarbeider med «Motvind Norge».

Vet nok

- Det hele koker ned til hva som er prisen på naturen vår. Vi tror aldri det kommer så mye penger ut av dette at det kan kompensere for tapet av natur, sa Sørbotten, som heller ikke vil ha en konsekvensutredning.

- De konsekvensene vi kjenner til er mer enn nok til å si nei. Vi trenger ikke å finne enda flere, sa han og viste til samenes krystallklare nei. Ikke minst deres, som urfolk, internasjonalt lovbeskyttede rett til vern av beiteområder.

Leif Arild Nygård la fram tegninger som viste at store naturområder vil få støy som på et industriområde, og langt større områder oppi 45 desibel.

Han viste til at Blåmannsisen ville bli omkranset av vindturbiner, og at et verdensarvområde i Sverige vil bli forstyrret. Han konkluderte med at vindturbiner ikke hørere hjemme i vår unike natur.

Vises overalt

Han sa at kraftmengden som skisseres, 6 TWh, er like mye som Kobbvatn, Siso, Svartisen og alle SKS sine 20 kraftverk til sammen.

Om det visuelle sa han at det ikke er et eneste sted i Rago nasjonalpark at vindmøllene ikke vil synes, det samme om en ser østover fra Sjunkhatten nasjonalpark.

- Og i Gjærdalen i Sørfold, der det ligger best til rette for å utvikle reiselivsnæringen, vil vindturbinene bli helt dominerende, fortsatte han.

Før han kunne opplyse at de 2-300 meter høye vindturbinene vil få en sikkerhetssone på over 500 meter. Et bilde av ei radiomast i området der man måtte bruke øks for å få av isen, mente han forteller sitt.

Opprydding

Da kom Ketil Sørbotten inn og fortalte at de stoffene man bruker for å holde isen unna, ikke er noe man har lyst å ha i drikkevannet.

- Det er ikke alt som er like grønt når det kommer til vindturbiner, sa han.

Leif Arild Nygård sa han trodde det ble verre for lokale politikere å si nei hvis utbyggere først hadde brukt 10 millioner kroner på ei konsekvensutredning.

Anslått levetid for vindmøller ble også et tema. Det sies 25 år.

- Vi så hvordan det gikk i Sulis da staten sulle rydde opp etter gruvedriften. De ryddet ikke opp. Det er en risiko for at vi blir sittende igjen med en forfallen vindpark i fjellene mens eierne har forduftet for lenge iden.

Enorme veier

Og det er ikke bare vindturbinene som vekker bekymring hos Motvind Salten. 11-15 meter brede veier, som må være ganske flate for å frakte de lange turbindelene, de må bygges i svært ulendt terreng.

- Det blir vei sammenhengende fra Sulitjelma til Nordalen, sa Leif Arild Nygård, og de lar seg ikke lett rydde bort.

- Det må en istid til for å få veiene tilbake til naturen, sa Kjetil Sørbotten.

Powered by Labrador CMS