LIVET KAN OGSÅ VÆRE FINT. I lørdagens utgave av Saltenposten kan du lese historien til Bjørg Eilertsen. Hun snakker beundringsverdig åpent om sin historie med øresykdommen Ménières, med håp om at hennes erfaring vil kunne hjelpe andre. Foto: John Eirik Eilertsen
LIVET KAN OGSÅ VÆRE FINT. I lørdagens utgave av Saltenposten kan du lese historien til Bjørg Eilertsen. Hun snakker beundringsverdig åpent om sin historie med øresykdommen Ménières, med håp om at hennes erfaring vil kunne hjelpe andre.

Synspunkt:

- Vi har alle vårt å stri med

De fleste av oss vil møte motgang i livet. Noen mer enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge tall fra den nye hørselsundersøkelsen HUNT 4, er det en million hørselshemmede i Norge i dag. En av sykdommene som faller innenfor denne kategorien er Ménières.

Ifølge Felleskatalogen har sykdommen fått det noe uvanlige navnet fordi den er oppkalt etter en fransk lege. Denne legen var den første som oppdaget at pasienter som led av voldsomme svimmelhetsanfall, nedsatt hørsel av indre øre-typen og øresus (tinnitus) samtidig, hadde en øresykdom.

Den som er rammet får en kraftig følelse av at alt roterer, og anfallet er ledsaget av dårlig balanse, kvalme og oppkast. Noen er heldige og har få anfall i løpet av livet, andre har mange. Anfallene kommer usystematisk og uforutsigbart, og kan medføre angst og usikkerhet. Mange begrenser derfor sitt daglige liv fordi de er redde for eventuelle anfall. Det kan føles utrygt å kjøre bil eller ta offentlige transportmidler i tilfelle anfall, og mange forteller at de har sluttet å gjøre ting utenfor husets fire vegger.

Sykdommen medfører også at hørselen fluktuerer, noe som vil si at den er nedsatt under anfallet, før den normaliserer seg igjen.

- I det ordinære sykdomsforløpet blir hørselen dårligere for hvert anfall, inntil sykdommen stabiliserer seg, opplyser HLF.

Det finnes ingen kur for å bli kvitt sykdommen, men mange tilbyr kurs og verktøy for å kunne leve med det. Blant dem finner man kompetansesenteret HLF Briskeby.

I lørdagens papiravis kan du lese historien til Bjørg Eilertsen. Hun snakker beundringsverdig åpent om sin historie, med håp om at hennes erfaring vil kunne hjelpe andre.

Bjørg fikk påvist Ménières sykdom, med hørseltap, hørselsforvrenging og tinnitus for tjue år siden.

Til tross for at hun har levd med disse plagene så lenge, så ser hun ikke mørkt på livet. Hun er derimot takknemlig for det hun har, og prøver å gjøre det beste ut av alle de gode periodene.

- Det går an å ha et godt liv, selv om det lugger litt, sier Bjørg.

Jeg er helt enig med henne. Det er ingen av oss som har noen garanti for å leve et smertefritt liv uten noen motgang. Vi må gjøre det beste med de forutsetningene vi har, og leve livet så godt som vi bare kan.

I lørdagens utgave av Saltenposten kan du også lese historien til Idar Hunstad. Han er likeperson for Hørselshemmedes landsforbund. Idar engasjerer seg for at de som blir rammet, skal få de beste forutsetninger for å skape et godt liv.

Også han har en tøff historie å komme med. Etter å ha slitt med tinnitus og Ménières i mange år opplevde han i 2009 å miste hørselen brått. Det skjedde på bare et lite øyeblikk, og siden har han hatt svært dårlig hørsel.

Han er avhengig av hjelpemidler for å kommunisere med andre, og har kjent på vonde følelser rundt det å være rammet. Likevel vitner også hans historie om det som er så fint ved oss mennesker, nemlig evnen til å tilpasse oss vanskelige livssituasjoner.

Ingen blir født med noe som helst løfte om å leve et problemfritt liv. De fleste av oss vil møte motgang. Noen av oss mer enn andre. Livshistoriene som Bjørg og Idar forteller, gir håp om et godt liv - til tross for utfordringer.

Jeg heier på de to som åpent deler av sine erfaringer, og har tro på at alle kan lære noe av deres historier. Uansett hvilken form for motgang livet byr på.

Til syvende og sist handler det om mental innstilling. Det handler om å se lyspunkt, selv når alt ser som mørkest ut.

Der tror jeg vi alle har noe å lære av Bjørg og Idar.

Powered by Labrador CMS