SULITJELMA: - Gratulerer til alle med ny tråkkemaskin. Det er veldig stort at vi endelig har fått maskinen til Sulis. Den gamle var over ti år gammel, og trengte å bli byttet ut, for å sikre både Kobberløpet, men også alle de som går på ski i Sulis skal ha gode forhold, sa Mona Mosti da hun kunne vise fram det nye vidunderet ved Skihytta torsdag.
- Vi har levert gode forhold i mange år, og det skal vi fortsette med. Uten hjelp så hadde vi ikke klart det. Jeg er utrolig stolt av at vi har en samarbeidspartner som Sparebanken der gavefondet har bidratt med 1,4 millioner kroner til denne. Det er stort og vi er utrolig takknemlige, for det var det som gjorde at styret i Kobberløpet bestemte seg for å gå for ny tråkkemaskin, fortsatte hun.
Fauske kommune har også støttet investeringen i og med at de kunne selge den forrige maskinen de hadde. Den var eid 2/3 av kommunen og 1/3 av IL Malm.
Nå har de hatt en hel dag med opplæring, og det er mye å sette seg inn i.
Det vanlige er å kjøre slike maskiner i fem til sju år, så den forrige var på overtid.
- Vi kjører mamge mil her, sammenlignet med mange andre, og vi kjører i mye slags vær. Det er virkelig godt og viktig å få dette i havn.
Mosti sier at de ser at det kommer flere og flere til Sulis for å gå på ski hvert år.
- Det er blitt blitt en viktig utfartsplass i Fauske kommune.
Den nye tråkkemaskinen skal kunne gi lavere driftsutgifter, og den har også lavere utslipp og er dermed mer miljøvennlig. I tillegg er det trygghet i at den er ny. Gamle maskiner har større risiko for feil.
Eirik Godtfredsen er løypekjører og sier at etter det lille han har fått testet nyvinningen ikke er tvil om at det blir en ny og bedre hverdag.
- Den byr på en vanvittig komfort, og blir et utrolig løft for oss som sitter mange hundre timer i den. Det er helt stille inni maskinen, og nå er rattet erstattet med en joystick som fungerer utmerket. Joysticken trengt jeg nesten ikke tilvenning til. Etter første turen så satt det i fingerne. Systemet er veldig følsomt og nøyaktig, sier han fornøyd.
- Frokost i helgene er oftest i tråkkemaskinen og i den forrige var det et varmeapparat som enten var på eller av. Når det var på ble det for varmt, og da var det bare å slå det av til det ble kaldt og man måtte slå det på. Det blir mer komfort i denne. Jeg har øresus etter den forrige, mens denne er som å sitte i en bil, sier Mona Mosti.
Det er ikke rart de ser fram til å bruke den nye maskinen. Mona, Eirik og Thor-Åge Jensen som er den tredje i teamet som skal kjøre den, sitter i gjennomsnitt 600 timer i maskinen i løpet av en normalsesong fra oktober til ut mai.
- Det er lang sesong. Vi er, som landslaget sa da der var her, heldige som har lang sesong med natursnø.
Allerede nå har jeg 5-10 henvendelser per dag fra folk som lurer på om det er kjørt spor og hvor. Snart vil det bli mulig å sjekke selv når vi får maskinen koblet opp mot skisporet.no. Da kan folk hele tiden se når og hvor det er kjørt, fortsetter Mosti.
Hun har merket en endring hos skiløperne.
- Mange kommer nå torsdag kveld. Da vi begynte med dette var det mørkt i hyttene på torsdagskveldene, men nå er det lys i stadig flere.
Den nye maskinen skal brukes i det vanlige løypenettet. Det er først og fremst tidsbruken som gjør at det neppe blir kjørt nye traseer.
- Noen ønsker seg løype til Fjellandsbyen, men det kan ikke vi gjøre. Maskinen er verken egnet til eller forsikret for å kjøre på isen på Kjelvatnet. Det kan vi kun gjøre rett før Kobberløpet,og det må tas isprøver flere steder for å kunne gjøre det, forklarer hun.
Men velforeningen i Fjellandsbyen kjører med skuter slik at folk kommer seg til og fra det øvrige løypenettet.
Løypene skal også denne vinteren kjøres på faste tidspunkter. Fjellfarer har en avtale med Fauske kommune om løypekjøring som sier at på fredag ettermiddag skal det være klart, og det samme klokken 10 på lørdag og søndag - med mindre været tilsier noe annet.
- De klokkeslettene forholder vi oss til. I for eksempel vinterferier, eller vi fanger opp noe spesielt, så prøver vi å legge til rette sier Mosti.
Banksjef Geir-Terje Hansen sier at tildelingen på 1,4 millioner er en av de aller største Sparebank1 har gjort i Indre Salten.
- Dette er langsiktig og vi håper veldig mange får glede av gaven. Dette er folkehelse og naturglede i et område med tett på tusen fritidsboliger. Det er heller ingen større kommersielle interesser i det. Det gjøres jo på dugnad og det gjøres en kjempejobb. Det er vel ingen steder i Salten man sitter mer i en tråkkemaskin enn her, sier han og er glad for muligheten til å være med å gi Sulis, Kobberløpet og skiløypene et løft.
Ronny Borge representerte Fauske kommune på avdukningen av den nye maskinen.
- Kommunen har vært en folkehelsekommune i ganske mange år, og vi kan ikke velge det bort. Å komme seg ut i skiløypa er bra for alle og tilgjengeligheten er god. Ski er en aktivitet alle kan gjøre på sitt nivå, sier Borge.
Han legger til at en av utfordringene i budsjettsituasjonen er å opprettholde de gode tilbudene kommunen har.
- Det er ikke noe problem å øke inntekter og gode tjenester, problemene kommer når man skal ta vekk noe folk har blitt vant med. Men vi kan ikke kutte alt som ikke har med sykehjemsplasser å gjøre. Vi kan ikke rekruttere folk til kommunen fordi vi har så mange sykehjemsplasser. Vi må ha noe annet, et helhetlig tilbud, og dette - disse sporene som denne lager, gjør at folk ikke havner på sykehjem, i alle fall ikke så tidlig, sier han.
I tider der det snakkes mye om å skåne barn og eldre, så sier Borge at det er ganske mange som er mellom de to gruppene, og bidrar med sine skattekroner inn til kommunen.
- De skal ha et tilbud. Det beste tilbudene kommer når det private, det frivillige og det offetlige jobber sammen. Dette er et stjerneeksempel på det, sier han videre.
De tre som skal kjøre den nye tråkkemaskinen legger ikke skjul på at de kjenner en barnslig glede over «ny leke».
- Gode arbeidsforhold er viktig for å gjøre en god jobb. Denne gleder vi oss veldig til, og den blir en god arbeidsplass, slår de fast.
- I de månedene før Kobberløpet når vi intensivere kjøringa og virkelig skal ha løypene på G, det er en grunn til at vi har fått beskjed fra Martin Johnsrud Sundby om at vi har world cup-standard og vel så det, er det å vite at maskinen er ny og vi kan stole på at det ikke blir havari er også viktig, sier Mona Mosti.
Nå kan snøen bare komme.
I Sulis er de klarere enn noen gang for å kjøre de flotteste løyper du kan tenke deg, og de skal storkose seg mens de gjør det.