INFORMERTE. Ørjan Rosvold fra Eolus vind, som bygger Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn, besøkte plan- og ressursutvalget i Sørfold tirsdag. Foto: Eva S. Winther
INFORMERTE. Ørjan Rosvold fra Eolus vind, som bygger Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn, besøkte plan- og ressursutvalget i Sørfold tirsdag.

Informerte om omstridt tema

- Vi er avhengig av lokal støtte for vindkraft

- Det er uinteressant å jobbe med en kommune som sier nei til vindkraft. Vi er avhengige av lokal tilknytning, sier Ørjan Rosvold fra Eolus vind.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Før sommeren ble Sørfold-ordfører Gisle Hansen kontaktet av grunneier Statskog med tanke på å etablere vindmøllepark i kommunen. Selskapet Eolus vind er nå helt i oppstarten med å undersøke muligheter for utbygging i Sørfold, og tirsdag var Ørjan Rosvold, byggeprosjektleder for Øyfjellet i Mosjøen, i plan- og ressursutvalget for å gi generell info.

- Vi er i en veldig tidlig fase, og har ikke gjort vindmålinger, bare vindberegninger, forklarer Rosvold.

Han kan ikke si eksakt hvilket område som er aktuelt, men at det er stort potensiale for vindkraft i Sørfold. Vindberegninger viser at fjellområdene både sør og nord i kommunen er godt egnet.

Viktige innspill

Nå har utbyggeren opprettet kontakt med kommunen, og både byggeprosjektlederen og politikerne er opptatt av å ha en åpen prosess.

- Kommunens innspill har stor betydning slik at man på et tidlig stadium får den lokale kunnskapen og dermed kan ekskludere områder som ikke egner seg for vindmøller, forklarer Rosvold.

Plan- og ressursutvalgets medlemmer, og saksbehandlere fra teknisk/næring stilte flere spørsmål i møtet, og både utvalgsleder Daniel Koskinen og ordfører Gisle Hansen (begge fra Sp), var klare på at det er vanskelig å ta noe stilling til saken før de får vite hvilket område det gjelder.

Avhengig av støtte

Ørjan Rosvold er en av fire som arbeider med Øyfjellet vindkraftverk. Selv om prosjektet har vært turbulent, var det politisk flertall for det i Vefsn kommune. Alcoa, som eier smelteverket i byen, har en avtale om å kjøpe all kraft som produseres på Øyfjellet de neste 15 årene.

- Det er en kjempefordel med en så stor kunde like ved. Ellers hadde nok motstanden vært enda større, mener han.

For å gå videre med et prosjekt, er de avhengige av at kommunen er positiv.

- NVE legger veldig stor vekt på hva kommunene sier. Jeg kjenner bare til ett sted der planene gikk gjennom selv om kommunen sa nei, sier Rosvold.

Lang prosess

Dersom det er aktuelt for Eolus vind å gå videre med et prosjekt i Sørfold, må de melde det inn til NVE. Etter en høringsrunde, skal NVE finne ut hvilke forhold som må konsekvensutredes. Om de ønsker å gå videre med prosjektet, skal de sende inn søknad til NVE, som etter hvert gjør et vedtak. Deretter kan det bli eventuell klagebehandling, før NVE skal godkjenne mer detaljerte planer.

- Det er en lang prosess, som vil ta flere år, sier Rosvold.

Skepsis

Det skinte igjennom at flere av politikerne var skeptiske til en eventuell vindmøllepark i Sørfold.

- Jeg tror konfliktnivået vil bli minst like stort her, både med tanke på reindrift og friluftsinteresser, sier Øystein Vedal (SV).

- Det er mye kraftutbygging og oppdrett her allerede, men hva blir igjen for oss som bor her? Når det gjelder arbeidsplasser, så kan jo behovet endres etter hvert, slik at det ikke utgjør så mye som først sagt, mener Geir Anders Berg (Sp).

- Reindrifta er presset

Politikerne var opptatt av både støy, visuell forurensning og eventuelle konsekvenser for dyr og fugler. Rosvold kunne ikke svare på alle spørsmålene, men understreker at de har regelverk å forholde seg til både når det gjelder plassering og støy.

- Reindrifta er presset fra mange kanter, påpeker Daniel Koskinen (Sp), og spurte hvordan de har tatt hensyn til det i Mosjøen.

- Vi skal inngå en avtale om avbøtende tiltak, men den er fortsatt ikke landet. Det blir nok en rettssak.

Tilbake til kommunen

Gisle Hansen (Sp) stilte spørsmål om hvor mye kommunen vil sitte igjen med etter en eventuell vindkraftutbygging.

- I Mosjøen blir det 15 heltidsstillinger når anlegget starter opp. I tillegg er rundt 160 personer i arbeid med bygginga. Når det gjelder eiendomsskatt, får kommunen en viss promille av investert kapital. Siden man skriver ned verdien etter hvert, vil beløpet synke, men vi jobber med at Vefsn kommune skal få jevn inntekt i hele parkens levetid. Det vil utgjøre 10-15 millioner kroner per år, forklarer Ørjan Rosvold.

Powered by Labrador CMS