Kontakt veterinær. Veterinær Trine Brændmo anbefaler å kontakte veterinær før man tar med seg katten eller hunden på ferie. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Kontakt veterinær. Veterinær Trine Brændmo anbefaler å kontakte veterinær før man tar med seg katten eller hunden på ferie.

Veterinærene advarer: - Lett å falle for smittefarlige firbente på ferie

Sommeren står for tur og mange skal ut og reise. Noen velger å ta med seg kjæledyret på ferie, mens andre forbarmer seg over eierløse dyr i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Import av dyr

Regelverket for import av dyr ble strammet inn 1. juli 2018:

Hvis du kommer reisende med en tidligere gatehund til Norge, må du kunne dokumentere at hunden har vært i ditt eie og under din kontroll i over seks måneder før innreise til Norge.

Gatehunder regnes ikke lengre som handelsdyr, og du kan derfor ikke bruke regelverket for kommersiell import for å hente gatehunder i utlandet.

I praksis betyr dette at det ikke lengre er mulig å hente gatehunder fra utlandet.

Ønsker man å ta med seg hund eller katt over landegrensene er det viktig å følge reglene for dette.

- I tillegg bør man kanskje vurdere om det i det hele tatt er nødvendig å ha med kjæledyret på ferie, sier veterinær Trine Brændmo, daglig leder ved Veterinærsenteret på Fauske.

Kan være syk

Brændmo forklarer at dyr kan være syke eller smittet av noe selv om man ikke nødvendigvis kan se det på dem.

- Er det tidlig i sykdomsforløpet så kan dyret se helt friskt ut. Det kan også være at et dyr i starten av et sykdomsforløp tester negativt, men at det vil teste positivt på et litt senere tidspunkt sier hun.

Kontakt veterinær

Hvis man likevel vil ha med kjæledyret sitt på ferie er det greit å huske på å kontakte veterinær i forkant for å få vite om reglene som er gjeldende i det landet man skal reise til.

I tillegg er det lurt å holde både seg selv og kjæledyret unna andre dyr i landet man kommer til. Både virus og multiresistente bakterier kan overføres uten at dyret ser sykt ut, og mange av virusene og bakteriene som firbente kan få, kan også overføres fra dyr til mennesker.

Norge og Sverige trygt

Ifølge Brændmo er det stort sett uproblematisk med dyr som fraktes mellom Norge og Sverige, selv om det også er regler for dette.

Avls- og brukshunder fra oppdrettere vil også kunne innføres så lenge det foreligger dokumentasjon som blant annet stamtavle.

Regelendring

I 2018 ble regelverket for innførsel av gatehunder og gatekatter strammet inn av Mattilsynet. Denne regelendringen er under press ifølge Brændmo, som mener det er uhyre viktig at regelverket er så stramt som det har blitt.

- Vi skal huske på at hele den norske folkehelsen er truet hvis uønskede virus og bakterier sprer seg her til lands, sier Brændmo.

Brændmo forklarer videre at hvis for eksempel revens dvergbendelorm får etablert seg i Norge, vil vi ikke kunne spise bær i naturen lengre.

Advarsler fra fagmiljøene

Regelverket ble endret etter gjentatte advarsler fra fagmiljøene mot import av såkalte gatehunder og gatekatter. Ifølge veterinær Brændmo var det to hovedårsaker til skepsis mot denne type import.

Hun forklarer at tidligere var det slik at ved rabiesvaksine måtte immunitet mot viruset påvises før innførsel.

- Dette var en viktig regel som desverre falt bort. Etter dette viste stikkprøver at 14 prosent av innførte hunder med vaksine allikevel ikke har beskyttelse mot sykdommen.

I noen tilfeller skyldes dette at dyret ikke kan opparbeide immunitet. I andre tilfeller har det blitt jukset med papirene og dyret har kanskje aldri fått vaksine selv om det står at det har fått det.

Følelser involvert

Brændmo sier hun skjønner godt at nordmenn får lyst til å hjelpe skadde og/ eller eierløse dyr de møter når de er på reise.

- Det er jo følelser involvert, og man blir jo fort glad i dyrene, sier hun.

- Det er imidlertid slik at det er en reell risiko for smitte og av den grunn bør man heller prøve å hjelpe dyrene i dets hjemland i stedet for å ta dem med til Norge, sier hun.

Rabies

På reiser i land hvor for eksempel rabies er utbredt er det dessuten lurt å være litt forsiktig og ikke håndtere lokale dyr hvis man ikke må.

Nylig døde en norsk kvinne av rabies etter å ha blitt lekebitt av en valp under en ferietur til Filippinene. Det er første gang på 200 år at sykdommen har vært registrert i Norge.

- Rabies er smittsomt selv via slikking på hånden og rift i huden, og det finnes heller ingen kur for viruset, forteller Brændmo.

Powered by Labrador CMS