God produksjon. Ruth-Anne Braseth-Seljeås og datteren Hedda har hovedoppsynet med bærproduksjonen på Leivset. Foto: Adelina Grønnslett
God produksjon. Ruth-Anne Braseth-Seljeås og datteren Hedda har hovedoppsynet med bærproduksjonen på Leivset.

Venteliste for å få ettertraktede jordbær fra Nerigården

Jordbærproduksjonen startet som et hobbyprosjekt, men etter bare to år er bærene så ettertraktet at det er venteliste på å få kjøpe.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 bestemte Ruth-Anne Braseth Seljeås og familien seg for å starte opp med jordbærproduksjon på Leivset, og i juni ble det satt ned jordbærplanter i jorda.

- Samme året som plantene ble satt plukket vi av alle blomstene på plantene, da vi har lest at det skal gjøre plantene sterkere, forteller hun.

- Prosjekt Polka kalte vi det, da bærtypen heter polka sier Ruth-Anne.

Sjefen. Også Ruth-Anne Braseth Seljeås trår til med bærplukking når det trengs. Foto: Adelina Grønnslett
Sjefen. Også Ruth-Anne Braseth Seljeås trår til med bærplukking når det trengs.

Hobbyprosjekt

Opprinnelig startet familien opp en liten hobby-åker for å se om de kunne ha bærproduksjon som en slags pensjonistplan.

- Vi hadde lyst til å drive med noe her på garden, og fant ut at jordbær var noe som ikke ville kreve så mye av oss året rundt, forteller hun.

Fauskeboka. Ruth-Anne Braseth-Seljeås sin bestefar Paul Braseth er her avbildet ved motoren til fugleskremslet han laget. Ideen var svært original og ble avbildet i Fauskeboka et år. Foto: Adelina Grønnslett
Fauskeboka. Ruth-Anne Braseth-Seljeås sin bestefar Paul Braseth er her avbildet ved motoren til fugleskremslet han laget. Ideen var svært original og ble avbildet i Fauskeboka et år.

Tidligere åkre

Det har tidligere vært dyrket jordbær på Leivset. Bærene var da som nå, var kjent for å være god.

På slutten av syttitallet hadde foreldrene til Ruth-Anne jordbæråker på samme sted som åkeren er i dag. På et tidspunkt drev både hennes far, bestefar og fire andre gårder på Leivset med jordbær.

- Bestefar laget i sin tid en egen fugleskremsel-maskin med en gammel motor da han drev åker. Den hadde plaststrimler hengende på en tråd som startet å gå rundt på ett fast klokkeslett hver dag. I dag er det datteren Heddas gamle Bratz-dukke som fungerer som fugleskremsel.

God produksjon

Ruth-Anne forteller at åkeren går strålende, og at det er mange som forhåndsbestiller bær lenge før bærene er modne. Nerigården har venteliste på bærene men at hun regner med at listen fort blir borte, da modningen plutselig gikk veldig raskt på denne tiden i fjor.

Sommerjobb. Tåka ligger over Leivset, men bærplukkerne koser seg på jobb. Foto: Adelina Grønnslett
Sommerjobb. Tåka ligger over Leivset, men bærplukkerne koser seg på jobb.

Stor innvestering

Familien investerte mye penger i jordbæråkeren, men fikk dekket alle kostnadene etter første året med salg.

-Det er dyrt å starte opp, så jeg er godt fornøyd med at vi fikk et bra overskudd i fjor, selv etter at vi hadde trukket fra alt vi investerte, forteller Ruth-Anne.

Sommerjobb

I år har familien ansatt fire jenter til å plukke. Datteren Hedda Braseth Seljeås (15) og venninnene Thea Kristine Ågnes Samuelsen (16), Emilie Kristensen Pedersen (15) og nabojenta Kaja Braseth Rindahl (10). Jentene forteller at de syns det er en artig jobb, som de trives godt med. De fire jentene plukker bær i opp til fem timer om dagen.

- Jeg er veldig fornøyd med jobben, det er en veldig koselig jobb, og vi hører på musikk og spiser litt jordbær underveis, forteller Samuelsen.

Sommerjobb. Leivset-jenta Kaja Braseth Rindahl (10) har sommerjobb som bærplukker. Foto: Adelina Grønnslett
Sommerjobb. Leivset-jenta Kaja Braseth Rindahl (10) har sommerjobb som bærplukker.

Fått gode råd

Ruth-Anne forteller at de har fått masse tips og god hjelp fra Gerda og Gunnar Skjeldrup som selv dyrker jordbær i Røvika.

- Vi er veldig takknemlige for at de har delt sine erfaringer med oss. Det er noe som har vært til svært god hjelp, i og med at de har holdt på i over tjue år.

Fugleskremsel. Den gamle Bratz-dukka til Hedda Seljeås fungerer som fugleskremsel. Foto: Adelina Grønnslett
Fugleskremsel. Den gamle Bratz-dukka til Hedda Seljeås fungerer som fugleskremsel.

Mye arbeid

Det er mye jobb med jordbærproduksjon, og Ruth-Anne forteller at hun en sjelden gang har lurt på om det tar for mye tid. Hun har konkludert med at det er en artig hobby som hun også tjener penger på.

-I år har jeg syntes det har vært artig, siden vi har leid inn så flinke plukkere. I fjor plukket vi alle bærene selv for å få ett overblikk over hvor mye arbeid det faktisk var. Når vi ser at bærene er fine, smaker godt, og får gode tilbakemeldinger fra folk syns vi det er spesielt artig, sier Ruth-Anne.

Modnes raskt. Jordbærene modnes raskt og må plukkes fortløpende. Foto: Adelina Grønnslett
Modnes raskt. Jordbærene modnes raskt og må plukkes fortløpende.

Leverer til Fauske Hotell

Gårdsutsalget skal starte med leveranser til Fauske hotell. De vet foreløpig ikke omfanget da det er vanskelig si hvor godt ferske jordbær vil selge der.

Powered by Labrador CMS