VED ORGELET. Hildur Gryt trakterer kirkeorgelet i Misvær kirke Foto: Ole Kristian Andreassen
VED ORGELET. Hildur Gryt trakterer kirkeorgelet i Misvær kirke

Ved nyttår forlater en drivende aktiv dame sin post

Fra 1. januar 2022 er Hildur Eli Gryt pensjonist. Da er det mange roller som skal fylles.

Publisert Sist oppdatert

Hun er organist i Skjerstad og Misvær kirke. Leder av to barne- og ungdomskor. Er pasientvenn på sykehjemmet, og er på jevnlige besøk i barnehagen. Hun er medlem av redaksjonskomiteen i menighetsbladet.

Hun startet opp og har gjennomført 230 forløpende salmekvelder i Misvær og Skjerstad kirke. Underviser ved kulturskolen i Misvær. Er en kløpper på piano og gitar.

Oppvokst i Molde

Savnet kjennes allerede 29. november 2021, idet vi møtes i Misvær kirke for intervju. For hvem skal fylle skoene til et ekstraordinært menneske, som har betydd så mye for lokalsamfunnet? Et menneske som har viet sitt liv til tro, forpliktelse og sine medmennesker.

La oss gå tilbake til der det hele startet.

- Jeg er født og oppvokst i Molde med foreldre som var opptatt av sang og musikk. Min far var vikar-organist i kirken. Han ble min store inspirator og fikk meg til å begynne å spille Bach. Han var fra Sivertsen-slekta på Givær, og hadde nok arvet sin musikalitet derfra, forteller Hildur Gryt.

Flyttet til Bodø

Familien flyttet til Bodø i 1976 der Hildur begynte på videregående. Etter videregående begynte hun å studere for å bli lærer.

Giftet seg

Hildur og ektemann Gjermund Gryt giftet seg i Bodø i 1979. Paret fikk med seg fire år i Beiarn før de flyttet til Skjerstad i 1987.

- Vi har fire barn, og jeg kan ikke unnlate å nevne at Gjermund var aktivt med i idrettslaget i mange år, forteller hun.

Utsatt for vold

Men livet skulle ta en annen retning etter at hun ble utsatt for vold av en utagerende elev ved Skjerstad ungdomsskole.

Hildur var på denne tiden vikarorganist og lærer ved Skjerstad barne- og ungdomsskole, da eleven kastet henne i veggen. Noe som setter fysiske og psykiske spor:

- Det fikk meg til å tenke på om jeg ville være lærer resten av livet?

Ledig organiststilling

Stillingen som organist i Misvær og Skjerstad ble utlyst like etter denne hendelsen og Hildur søkte.

- Jeg trodde jeg var eneste søker, men det var jeg ikke. Dermed fikk jeg ikke jobben fordi jeg ikke hadde formell utdannelse, og lærerjobben hadde jeg jo sagt opp. Det var en dramatisk periode, forteller Hildur Gryt.

Organist-utdanning

Dermed tok Hildur ert valg og søkte ettårig desentralisert organist-utdanning i Tromsø.

- Det var en fantastisk undervisning der vi var diakoner, prester, organister og kateketer i lag.

Fikk betennelse

På denne tiden fikk Hildur betennelse i begge armene og ble 50 prosent sykemeldt.

- Jeg har slitt med betennelse i armene i 18 år og kan ikke øve for mye. Arbeidsgiver skaffet et lettspilt orgel, som ble plassert foran i Skjerstad kirke slik at jeg kunne fortsette som organist, forteller hun.

I 2004 ble Hildur vigslet til organist i Skjerstad kirke, noe som var stort både for henne og hennes far.

Startet salmekvelder

Sammen med daværende prest Dirk startet hun opp salmekvelder høsten 2005. Siden den gang er det arrangert 230 salmekvelder – uten opphold.

- Jeg tror at salmekveldene kommer til å fortsette på ett eller annet nivå, og jeg må nevne at Sverre Klette i mange år var en bauta i dette arbeidet og avlastet meg på salmekveldene. Jeg tror disse kveldene var viktige for han og kona Eli.

Skrev bok

I 2015 skrev Hildur bok om salmekveldene utgitt på et forlag i Bodø. Om den største opplevelsen med salmekveldene, forteller Hildur:

- Det må være salmekveld 200 med Ola Bremnes, alle korene i «Skjerstad», Vokal Art og en fullstappet Skjerstad kirke i mars 2019. Også bispedømmet var med på å virkeliggjøre denne kvelden.

- Det finnes så utrolig mye fint i salmeboka, og det at folk kan ønske sine hjertesalmer er populært.

Pensjonist

Fra januar 2022 går Hildur av med AFP (avtalefestet pensjon)

- Jeg blir jo boende på Skjerstad, så det kan bli aktuelt med vikariater. Nå er det viktig at den som kommer etter meg får plass og rom til å finne seg til rette.

- Jeg har skrevet ned alle salmene vi har sunget på salmekveldene, og de kan tjene som en historisk bruksanvisning for den som vil starte opp med salmekvelder igjen, avslutter Hildur Eli Gryt.

Powered by Labrador CMS