Nyhetssenter

Nyhetsstudio

Tips redaksjonen

Skjer det noe du mener vi burde vite om? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.

  • Ferierende nordmenn advares mot manipuleringssvindel

    Lise Rosvoll

    Skal du til USA, Storbritannia eller Canada i ferien? Da trenger du ESTA- eller ETA-tillatelse, og lurendreiere vet å loppe deg for penger.

    Unngå uoffisielle nettsider når du fyller ut slike digitale innreiseskjema, råder betalingstjenesten Nets.

    Selv om du ikke trenger visum til disse landene, trenger du et digitalt innreiseskjema. For USA heter tillatelsen ESTA, mens den heter ETA for Storbritannia, Canada og Australia. For å få tillatelsen må man betale en liten sum. For eksempel er det rundt 17 dollar for å komme inn i USA, mens det koster 16 pund for å komme inn i Storbritannia for tiden. Havner man på uoffisielle sider, kan det fort koste mer enn ti ganger så mye.

    Ifølge Nets Fraud Report er slik manipuleringssvindel en betydelig og økende del av digital svindel. De uoffisielle nettsidene ser ofte proffe ut og markedsføres aktivt i søkemotorer og i sosiale medier. Problemet har blitt såpass omfattende at norske og amerikanske myndigheter advarer mot slike nettsider.

    Nets har tre råd før du reiser:

    * Unngå å klikke på det første resultatet i Google-søket ditt. Du kan regne med at sponsede lenker ikke sender deg til den offisielle siden.

    - Søk offisielle tredjepartsnettsider, som Utenriksdepartementet eller ambassaden i landet du skal til, og bruk deres lenker til de offisielle sidene for pass og visum.

    - Sjekk at beløpet du skal betale faktisk stemmer overens med det du blir belastet.

  • Ny bille oppdaget i Norge

    Lise Rosvoll

    For første gang er et funn av billen «Bledius subniger» bekreftet på norsk jord. Den ble funnet i Rinnleiret naturreservat i Levanger i Trøndelag.

    Billen har tidligere blitt registrert så langt nord som Danmark og Skottland, opplyser Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding. Fagfolk antar at den har vært i Norge, men først nå er det bekreftet.

    Billen har foreløpig ikke fått noe norsk navn. Den er en av 22 arter i Norge som tilhører slekten Bledius. «Bledius subniger» er bare noen millimeter lang og bor i tunneler den lager nært vann.

    Ved flo sjø graver den seg ned i tunnelen sin og kommer opp igjen når vannet synker.

    En ny bille er oppdaget i Norge. Rinnleiret naturreservat i Levanger i Trøndelag er et eldorado for småkryp. Insektekspertene Arne Endre Laugsand og Arnstein Staverløkk i NINA var på kartleggingstur i området for å samle insekter, da Laugsand kom over den lille billen på stranda.Foto: Arnstein Staverløkk / NINA / Handout / NTB
  • Starter utfasing av 2G-nettet

    Lise Rosvoll

    Det er forsvarlig å starte en kontrollert og trinnvis utfasing av 2G-nettet, konkluderer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

    Nkom har gjennomført en omfattende kunnskapsinnhenting om samfunnets avhengighet av teknologien og har kommet med en klar anbefaling, opplyser Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet i en pressemelding.

    – Vi har fått et godt kunnskapsgrunnlag, som viser at det er forsvarlig å starte utfasingen av 2G-nettet. Ved å starte nå, med god planlegging og tett samarbeid med aktørene, sikrer vi at overgangen fra 2G skjer på en trygg og forutsigbar måte – uten å sette liv og helse i fare, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

    Tung mener det er klokt og ansvarlig å fase ut 2G-nettet trinnvis. Da kan man lære underveis og justere kursen dersom det oppstår utfordringer.

    Telia starter med utfasingen gradvis fra august, mens Telenor har utsatt slukkingen til 2027. Det finnes fortsatt en del utstyr som er avhengig av 2G, som for eksempel trygghetsalarmer og heisalarmer. De fleste aktører både statlig og privat har planer for å erstatte 2G-avhengig utstyr, ifølge Nkom.

    – Alle som har 2G-utstyr, må bytte ut dette så raskt som mulig. Det er svært viktig at det ikke oppfattes som en hvilepute at Telenor først stenger 2G-nettet sitt i 2027, sier direktør John-Eivind Velure i Nkom.

  • Nordmenn svindlet for over 2 milliarder kroner i 2024

    Lise Rosvoll

    Tapene fra anmeldte bedragerier i Norge var på minst 2,13 milliarder kroner i 2024, ifølge en ny analyse fra Økokrim. De siste årene har økningen vært kraftig.

    Det er første gang Økokrim har beregnet tap for norske borgere i anmeldte bedragerisaker, skriver NRK.

    I 2020 satt svindlerne igjen med et utbytte på 864 millioner kroner. Økningen tilsvarer dermed 147 prosent på fire år.

    Bedrageriene inkluderer alt fra kjærlighetsbedrageri og investorbedrageri der det er færre saker, men større beløp, til bedragerier på annonseplattformer som ofte kan være små beløp, men mange i antall saker.

    Det antas at det er store mørketall, og bare rundt en tredel av bedrageriene blir anmeldt, ifølge undersøkelser fra Økokrim. Av sakene som blir anmeldt, er det bare et fåtall som blir etterforsket.

    – Vi etterforsker, men samtidig når det dreier seg om 30.000 saker, så er vi også avhengige av samarbeide tett med privat sektor, for eksempel bank og finans, for å tette igjen sårbarheter, forebygge og informere allmennheten om risikoen, sier Gunnar Holm Ringen, avdelingsdirektør for etterretning og forebygging i Økokrim.

  • Dagparkering under Gata25

    Espen Johansen

    I perioden mens parkeringsplassen på nedsiden av Administrasjonsbygget er stengt for rigging til Gata25 er det mulig for de som bruker «Dagparkering» å parkere i Torggata og Rådhusgata.

    Hvis du kommer før kl. 10:00 kan du da parkere for kr. 58,- (pluss evt. avgift til Easypark), opplyser Fauske kommune

  • Ulovlig salg av fisk på sosiale medier

    Eva Winther

    Fiskeridirektoratet advarer mot flere tilfeller av ulovlig salg av fisk på sosiale medier, særlig på plattformer som Facebook. Flere privatpersoner annonserer fangst for salg i lokale grupper. Dersom en ikke har de nødvendige tillatelsene, er dette ulovlig.

    – Vi ser ei bekymringsfull økning i annonser der privatpersoner og fritidsfiskere selger fisk direkte til andre privatpersoner. Dette er ikke lov, og kan føre til både bøter, inndraging av fangst og utstyr, sier Nils-Olaf Larsen, gruppeleder i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

    Det er bare registrerte yrkesfiskere med godkjent båt og nødvendige tillatelser som har rett til å selge fisk.

  • Stengte tunnel på E6

    Eva Winther

    Tirsdag kveld like før klokken 20:30 meldte Vegtrafikksentralen at Kvernflogtunnelen mellom Fauske og Rognan var stengt.

    Årsaken skal være gjenstander i veibanen.

    Kort tid etter åpnet tunnelen for fri ferdsel igjen.

  • Advarer om ny svindel

    Eva Winther

    Nordea advarer om en ny svindeltrend der svindlere manipulerer folk i årevis og misbruker gavekort for å få overført store pengebeløp, melder NTB.

    Det er en gjenganger at ofrene utsettes for kjærlighetssvindel eller investeringssvindel eller veldedighetssvindel, ifølge svindelekspert Pernille Gran Nykaas i Nordea.

    – Kjennetegnene er at offeret blir kontaktet via sosiale medier eller datingapper, og at samtalen flyttes over til en samtale-app som WhatsApp, Zangi, Telegram eller lignende; typiske kommunikasjons plattformer som ikke blir så mye brukt av befolkningen i Norge, sier hun og legger til:

    – Ofrene blir bedt om å kjøpe gavekort i fysisk butikk, for så å sende PIN og koden på baksiden av kortet over disse plattformene. Ofrene har aldri møtt mottaker av gavekortene fysisk før, men de kan ha snakket i veldig lang tid, ofte over flere år.

    Gran Nykaas sier at det spesielle med denne svindelformen er at den ofte rammer tidligere utsatte svindelofre. Fra før har bankene gjort nødvendige sperringer på kundeforholdet fordi risikoen for svindel fortsatt er høy.

    Nordea ber alle være skeptiske til ukjente kontakter man møter på nettet og oppfordrer også alle til å gjøre grundige undersøkelser før man gir penger til veldedighet.

  • Kjøretøy stanset på E6

    Eva Winther

    Ett kjørefelt er stengt på E6 gjennom Fauske sentrum tirsdag ettermiddag.

    Det meldte Statens vegvesen like etter klokken 13.

    Rundt klokken 15 dirigeres trafikken forbi. Ifølge Vegtrafikksentralen er beregnet sluttid for hendelsen klokken 17.

  • Slik blir strømprisen mandag

    Eva Winther

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,5 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 10,07 øre, melder NTB.

    Mandagens snittpris per kWh er 0,1 øre høyere enn søndag og 19,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

    For tre år siden var maksprisen 7,8 øre per kWh og snittprisen var 5,4 øre.

    Maksprisen mandag på 10,07 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 2,1 øre lavere enn søndag og 29,3 øre lavere enn samme dag året før.

    Minsteprisen blir på 0,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.

  • Raset på E6

Værmeldinga for Indre Salten i dag:

Powered by Labrador CMS