Uvelhet kan være allergi

Over 95.000 nordlendinger er spesielt utsatt for allergisk reaksjon når de drikker rødvin.

Publisert Sist oppdatert

Vi er midt inne i julebordsesongen og julehøytiden står for døren med selskapeligheter og middager på rekke og rad. Tall fra Vinmonopolet viser at vi nordmenn nær dobler konsumet av rødvin i desember måned.

På landsbasis er økningen 83 prosent, og det forventes at nordlendinger drikker over 640 000 liter vin i årets siste måned. Det er 95 prosent mer enn i november måned.

Et glass kan være nok

Det er fra før kjent at spesielt kvinner ofte utvikler hodepine selv etter å ha drukket små mengder rødvin. Men nå advarer den svenske allergi-professoren Olle Zetterström om at det kan være en sammenheng mellom rødvin og allergiske reaksjoner.

- For allergikere kan så lite som ett glass vin være nok til å utløse reaksjoner som hodepine, rennende nese, kløe, rødming, hurtig fallende blodtrykk og økt tarmaktivitet, sier Zetterström, som jobber ved Universitetssykehuset i Linköping. Det er rødvin med høyt innhold av histamin som kan utløse disse allergiske reaksjonene.

Plages i høytiden

Tusenvis av nordmenn plages gjennom julebordssesongen og selskapene i jule- og nyttårshøytiden uten å vite at de har en allergisk reaksjon.

I Nordland er over 95 000 innbyggere astmatikere og allergikere, ifølge Norges Astma og Allergiforbund. Og det er denne gruppen Zetterström mener er spesielt utsatt for allergiske reaksjoner i julebordssesongen.

Kan være farlig

- Mange typer rødvin har et høyt histaminnivå som kan utløse allergier, sier Zetterström.

Han mener de allergiske reaksjonene histamin medfører til og med kan være alvorlig for astmatikere.

- For de som har astma kan det være farlig å få i seg mye histamin. Men for de aller fleste er den allergiske reaksjonen tidsbegrenset, sier professoren.

Powered by Labrador CMS